Anksiyete ve Panik Atak Halinde Ne Yapmalıyız?
Bu iki hastalıktan birisine sahipseniz muhakkak ki bu dünyada tek kendinizin böyle hissettiğinizi zannediyorsunuzdur. Neden ben? Neden benim başıma gelir ki? Ben normal değil miyim? Siz normalsiniz ve yaşadıklarınızı dünyadaki %50'lik dilimde yaşıyor... Bizler de sizler adına panik atak ve ya anksiyete halinde yapmanız gerekenleri tek tek sıraladık. O halde gelin hep beraber göz atıp rahatlayalım.

1. Krizin Başladığını Hissettiğiniz An 3-3-3 Kuralını Uygulayın

Anksiyete atağınız ve ya panik atağınız başladığı anda etrafınızda gördüğünüz 3 cismin ismini kendinize tekrar edin. Ardından etrafınızda duyduğunuz 3 sesi söyleyin. Son olarakta 3 eklem yerlerinizi oynatın. Emin olun bu kural aklınızın dağılmasında size yardımcı olacaktır.

2.Ayağa Kalkın Ve Dik Durun

Dik durmak her zaman baskın bir gücünüz olduğunu vurgular. Atak geldiği an da sakin bir şekilde ayağa kalkın ve dik durup kendinize her şeyin normal ve yolunda olduğu mesajını verin. Bu size özgüven verecektir.

3. An'a Odaklanın

Anksiyete sürekli sizi her şeyin en olumsuzuna itip sizi o an'dan koparan bir hastalıktır. İçinde bulunduğunuz  an ne olursa olsun sizi o an'dan koparıp en olumsuz düşüncelerin olduğu dipsiz bir kuyuya iter. Eliniz ayağınız titrer, kalp atış hızınız artar. Ana odaklanmakta güçlük çekebilirsiniz. Kendinize “Şu anda tam olarak ne oluyor?”, “Güvende miyim?”, “Şu anda yapmam gereken bir şey var mı?” diye sorun. Aklınıza gelen düşüncelere gayet mantıklı ve dürüst bir şekilde yaklaşıp kendi içinizde cevap verin. 

4. Derin Nefes Alıp Ver

Panik halini yaşadığınızda o an sakin bir şekilde  gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alıp verin. Alıp verdiğiniz nefesin eşit ve doğru olması sizin sakinleşmeniz için yeterlidir.

5. Yaşadıklarınızı Tekrar İsimlendirin

Panik atak yaşadığınızda muhtemelen kalp krizinden öleceğinizi düşünürsünüz. O an bu durumu yaşadığınızda kendinize bu durumun panik atak yüzünden olduğunu, geçici bir atak olduğunu, her zaman atak yüzünden bunu yaşadığınızı hatırlatın.

6. Düşüncelerinizin Doğruluğunu Kontrol Edin

Anksiyete yaşadığınız zaman o an olabilecek en kötü ihtimalleri aklınıza getirip kendinizi daha çok paniğe sürüklersiniz. Mesela bir sunum yapacaksınızdır ve başarısız olup konuşamayacağınızı düşünüyorsunuzdur. O an kendinize bunun anksiyetenin sebep olduğu kötü düşünceler olduğunu hatırlatıp bu işte başarısız olmayacağınızı ve gayet rahat bir şekilde konuşabileceğinizi hatırlatın. Cesur olduğunuz anları aklınıza getirin.

7. Krizinizin Başlayacağını Anladığınız An Şekerli Gıdalardan Uzak Durun

Uzmanlar şekerli gıdaların sizin anksiyetenizi ve panik atağınızı daha çok tetiklediği yönünde konuşuyor. O yüzden mutsuz hissettiğinizde bir parça çikolatan ve diğer şekerli gıdalardan uzak durun. Kriz anının yaklaştığını hissettiğiniz vakit ya bir bardak su için ya da proteinli gıdalara yönelin.

8.Kendinizi Meşgul Edin

Kendinizi gün içerisinde ne kadar çok meşgul ederseniz o kadar aklınıza hastalığınız gelmez ve panik atakla anksiyeteden uzaklaşırsınız. Bu bir yürüyüş olabilir, film izlemek , kitap okumak, yemek yapmak olabilir...

9. Yakınlarınıza Danışın

Kaygılı hissettiğiniz vakitlerde o an kendinize yakın hissettiğiniz birisini arayarak aklınızdaki kaygılı, olumsuz düşüncelerinizden bahsedebilirsiniz. Bu durum aklınızdaki düşüncelere yeni bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayacaktır.

10. Komik Bir Şeyler Seyredin

Kriziniz kapınıza yaklaşıp o tokmağı kaldırıp kapıya tıklatmadan önce kendinize keyfinizi yerine getirecek komik videolar açabilirsiniz. Bu hem rahatlamanıza hem de gülümsemenize yardımcı olacaktır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al