Kanamayı Durdurmak İçin Neler Yapılmalı? Kanama Nasıl Durdurulur?
Vücudunuzda kanayan herhangi bir yerin kanamasını durdurmak için yapılması gerekenler ve kanamayı durdurmak için doğal yöntemleri sizler için derledik.Hangi yöntemler kanamayı durdurmaya yardımcı olur , kanama nasıl durdurulur gibi cevaplar yazımızda...

Bir şekilde aldığınız darbeler veya kesikler sonucu oluşan kanamaları durdurmak için bu yöntemleri bilmenizde fayda var. Bazı yöntemler aktaracağız fakat kanama şiddetliyse ve kapsamlı bir tedavi gerektiriyorsa sağlık ekiplerine görünmeniz çok daha iyi olacaktır.

Hafif kanama durumlarında ne yapılmalıdır: Küçük kanamalar nasıl durdurulur?



1.) Kanamalara karşı ilk yardım: Soğuk su ile temizleme

 Kanamalarda ilk yardım için ilk olarak alanın temizlenmesi gerekir. Ancak soğuk su kullanılmalıdır. Soğuk su kan akışının yavaşlamasına yardımcı olabilir.

2.) Kanamayı tamamen durdurmak için Ne gereklidir?: Vazelin

– Vazelin de kanamayı durdurmak için kullanılabilir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.

3.) Kanamayı ne keser?: Beyaz sirke

Beyaz sirke de asidik yapısı  ile kanamanın durmasına yardımcı olur. Biraz sirke pamuk yardımı ile kanama oluşan alana uygulanabilir. Bir süre bekletilmelidir.

4.) Kanamayı kesen bitkiler nelerdir?: Cadı fındığı yağı

Cadı fındığı yağı içerdiği enzimler ile etkili bir sıkılaştırıcıdır. Gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur. Kanamayı azaltır.

5.) Kanamayı azaltmak için uygulanan yöntemler nelerdir ?: Mısır nişastası

Mısır nişastası ile cildin ovulması da kanamanın azaltılmasında son derece etkilidir. Etkilenen alana serpilerek doğrundan kullanılabilir.

6.) Kanamayı ne durdurur?: Şeker

Kanamanın azaltılması için biraz şeker etkilenen alana dökülebilir. Bir süre bekletilir ve su ile durulanır.

7.) Kanama basınç noktaları ve baskı uygulamak

Kanayan alana bir süre baskı yapılması kan akışının azaltılmasına yardımcı olabilir.

8.) Biber

Biber de kanamayı azaltmaya yardımcı olur. Acı biber toz haline getirildikten sonra su ile karıştırılır ve kanama oluşan alana uygulanır. Bir süre bekletilir ve su ile durulanır.

9.) Şap

Şap birçok sağlık sorunu için önerilen çözümlerden biridir. Biraz şap ile su karıştırılarak kanama oluşan alana uygulanır. Bir süre baskı yaparak bekletilir. Ardından temiz bir bez ile yavaşça silinir.

10.) Yumurta

Bir yumurtanın zarı atılır. Ardından kabukları ile birlikte karıştırılır. Elde edilen karışım cilde uygulanır. Kan akışının azaltılmasını sağlar, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

11.) Alanın yukarıda tutulması

Eğer kanama şiddetli ve yara derin ise etkilenen alan yukarıda tutulmalıdır. Kalp seviyesinden daha yukarıda tutulması kan akışının azalmasına yardımcı olarak kanamanın azaltılmasını sağlar.

Kanama az miktarda ise tüm bu çözümler uygulanabilir. Ancak şiddetli kanama durumunda mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Ayrıca şu önerilere de uyulabilir:

Kanamaya basınç uygulanarak en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

Solunum kontrol edilmelidir. Göğüs ya da buyun bölgesindeki kesik ve kanamalar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vücut sıcaklığı korunmalıdır. Kan kaybı üşüme ve titreme gibi belirtilere neden olur.

Ciddi kanamalarda en kısa sürede yardım istenmelidir.

UYARILAR VE ÖNERİLER

Kesici aletler kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Kanamanın mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bu nedenle alana yakın bölgeye turnike yapılarak kan kaybı azaltılabilir. Küçük kanamalarda ise mutlaka alana parmak ile baskı yapılmalıdır.

Kanama oluşan alan enfeksiyona açıktır. Bu nedenle alan mutlaka soğuk su ile yıkanmalıdır. Kanama oluşan alanın tedavi süreci boyunca temiz tutulması gerektiği unutulmamalıdır.

Kanama oluşan alana müdahale etmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Antiseptik bir sabun ve ılık su kullanılabilir.

Şiddetli kanama durumlarında turnike mutlaka yapılmalıdır. Herhangi bir kumaş ya da kemer ile bile yapılabilir. Alanın sıkılması kan kaybını biraz da olsa önler. Sağlık kuruluşuna ulaşana kadar ya da ambulans gelene kadar kesinlikle turnike açılmamalıdır.

Darbeler, kazalar ve ev kazaları kanama oluşumuna neden olabilir. Kanamanın azaltılması için tüm bu çözümlerin kullanılması önerilir. Kanama mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Aksi halde ciddi kanamalarda hayati tehlike yaratabilir. Kan akışının azaltılması için turnike yöntemi ya da baskı uygulaması yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kanama azalmıyorsa ya da şiddetleniyorsa 112 aranmalı ya da en kısa sürede acile gidilmelidir.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al