NoFap Nedir? NoFap'ın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Daha önce NoFap'i duymuşmuydunuz ? NoFap'ın faydalarını ve zararlarını biliyormusunuz ? Eğer cevabınız hayırsa detaylar haberimizde.

Sözlük veya forumlarda aktif biriyseniz “nofap” etkinliklerinden haberdarsınızdır. Peki NoFap nedir diye sorsak? İlk defa 2011 yılında başlayan hareketin çıkış noktası Reddit. Çin’de 2003 yılında yapılan bir araştırmada erkeklerin 1 hafta boyunca mastürbasyon yapmamaları halinde testosteron seviyelerinde neredeyse %50’lik bir artış gözlemlendi. Alexander Rhodes adlı bir Reddit üyesinin bunu baz alarak başlattığı NoFap hareketi, yani erkeklerin mastürbasyon yapmamaları üzerine “gönüllü” olma hareketi bugün 214 bin üyeye sahip. Mastürbasyonun sosyal hayat ve dahası partner ile yaşanan cinsellikte ciddi sorunlara yol açtığına dair bilgilendirmeler yayınlamaktalar. Her ne kadar hareket bir din ile bağdaştırılmaya çalışılsa da katolik Hristiyanların yanı sıra ateistler, Müslümanlar ve diğer dinlerden kimseler de NoFap üyesi.

NoFap'in Kelime Anlamı Nedir?

Clay tarafından hazırlanan Sexy Losers isimli çizgi romanda mastürbasyon eyleminin karşılığı olarak fap kelimesi kullanılmıştır. Bizim dilimizde “şak şak şak” yerine geçen bir ifadedir. NoFap da “şak şak şak yok” anlamına gelir. Oldukça manidar.

Erkeklerin “çoğunluğunun” ergenlik döneminde edindiği bir alışkanlık olan mastürbasyon belli bir yaşa kadar olağan olarak kabul edilebilir. Ancak bir partner ile birlikteyken veya evliyken erkeğin mastürbasyona yönelmesi “ciddi” sorunlara yol açacaktır. Ayrıca ergenlik döneminde olağan kabul edilse dahi bu dönemde mastürbasyon yapmak erkeğin karşı cinsi tanımasını engelliyor ve birebir ilişki kurmanın önünde en büyük engel halini alıyor.

NoFap’in Yararları Nelerdir?

Mastürbasyon yapma yaşı maalesef cinsel içeriklerin “çok” kolay ulaşılabilir hale gelmesiyle ergenliğin başlangıcıyla aynı yaşa, 12-13 yaşlarına kadar geriledi. Fakat bu yaştaki bir çocuk için mastürbasyon yapmak hem fiziksel gelişim, hem de sosyal dünyayı tanımak, orada yer almak için büyük engel. Bir birey mastürbasyon ile ne kadar geç tanışırsa o kadar sağlıklı olacaktır.

İleri yaşlarda mastürbasyon yapmak bir partner bulma isteğini azaltacak ve erkeğin kendini yalnızlaştırmasına neden olacaktır. Çünkü bir partner demek yalın haliyle sevişmek anlamına gelmiyor. Bir partner ile birlikte olmak onun ruhsal dünyasını tanımak ve değişimlerine ayak uydurmayı, sosyal iletişimi, empatiyi, maddi koşulların düzenlenmesini ve aktivitelerde, herhangi bir “şeye” karar vermekte ikili düşünmeyi gerektirecektir. Fakat Freud’un da dediği üzere tüm bunları yapma sebebi hem kadın, hem erkek için temeldeki çiftleşme içgüdüsüdür. Temel gerekliliği mastürbasyon ile karşılayan bir erkek neden bunlarla uğraşsın ki?

NoFap hareketi mantıksal olarak topluma daha sağlıklı ve daha aktif bireyler sağlamakta. Mastürbasyonun sosyal olarak yaratabileceği zararların telafisi çok zor olabilir. Bu hareket yaşını 15’e kadar düşürebildiler. Slogan ve bildirileri “hiçbir zaman” mastürbasyon yapmamak üzerine değil. Başlangıçta haftada en fazla 1 defa mastürbasyon yapılmasına izin veren bir programları var. Ki (dikkat, burası bilimsel) bir erkeğin bir yıl boyunca 44 ile 130 defa boşalması olağandır. Haftada bir veya iki defa partneriniz ile birlikte olmanızda hiçbir sorun yok. Mastürbasyonda ise sayıyı hesaplarken sosyal zararı da hesap etmek gerekecektir.

NoFap’in Zararları Nelerdir?

Ergenlik ve olgunlaşma dönemindeki insanlar için NoFap’ın etkileri genellikle olumlu ancak ileri yaşlarda hem olumlu, hem de olumsuz sonuçları var. Evlilik veya düzenli ilişki içerisinde erkeklerin neredeyse tamamı partnerleriyle birlikte olmanın yanı sıra mastürbasyon yapmaya devam ediyorlar. Elbette eşlerine bu durumu belli etmemek için özen de göstermekteler. Bu mastürbasyon kaçamakları partnerleriyle olan ilişkilerini bozabilir ama aynı zamanda sağlamlaştırıyor da.

Yapılan anketlerde, NoFap’a katılmış erkeklerin ifadeleri incelendiğinde çoğu kadının, erkek ile birleşmek konusunda “aşırıya” kaçan şartları ve bekleme süreleri ile erkeği mastürbasyona ittiği görülebilir. Bizdeki klasik “başım ağrıyor” durumları yani. Hal böyleyken erkeğin mastürbasyon yapmaması zamanla tehlikeli bir hal alabilir. Bu sefer ilişkiyi bitiren mastürbasyon yapmak değil, yapmamak olur.

NoFap bu konuda erkeklere hiçbir esneme payı bırakmıyor. Evliyseniz, bir sevgiliniz varsa kaçamak yapmak yasak. Hareketin olumsuz eleştirilebilecek tek yönü bu sanırım.

Şu aralar 1 haftalık “Don’t Jerk Off” isimli etkinlikleri devam ediyor. Mastürbasyonun hayatınızda ne gibi etkileri olduğunu düşünürseniz başlangıçta sinsi bir gülümseme ile okuduğunuz ve öğrendiğiniz NoFap hareketinin aslında herkesin konuşmaya çekindiği bir konuda cesurca çıkıp bilimsel ve psikolojik araştırmaları temel edinerek yaptığınız şeyin sonuçlarını “şak şak şak” önünüze koymakta. Bu ancak bireyin kendi iradesiyle yapabileceği bir şey. Bu konuyla ilgili Reddit bağlantısından hareket hakkında yeni gelişmeleri takip edebilir ve yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al