okunma
23 çeşit aminoasit vardır. Spor için ideal olanlar da ayrıca kategori olarak incelenir. Nitrojen sayısı aynı olan aminoasitlerin karbon sayıları farklıdır. Tipleri karbon sayısının farklı olması çeşitliliğin oluşmasını sağlamaktadır. Kendi kendine temel olan amino asitleri vücudumuz üretemez. Vücudun kendi kendine üretemediği amino asitleri vücudumuza kazandırmak için beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.
Protein parçalanması midede bulunan pepsin enzimi ile gerçekleşir. İnce bağırsaklara kadar devam eden parçalanma sonrasında aminoasitler ortaya çıkar. ve üç gruba kadar bölünebilmektedir. Başka bir aşama olmadan aminoasitler kana karışırlar ve karaciğerde emilimleri gerçekleştirilir. Karaciğerlerden sonra tekrar kana karışan aminoasitler vücuda dağılmaktadırlar veya farklı bir amino asit türü olarak vücut yapı taşları olarak görev görmektedirler. Aminoasitlerin tamamı protein yapısına katılma özelliğine sahip değildir. Bazı proteinler fazlalık oluşturdukları için parçalanmaktadırlar.
Amino Asitler Nasıl Kullanılır?
Amino asitler nasıl kullanılır pek çok kişi araştırmaktadır. Aminoasit tüketiminin önemli olduğu belirtilmektedir. Amino asitler toz, hap ve sıvı şeklinde kullanılabilmektedir.
- Hap türünün yaygın kullanılması sebebi tatları nedeniyle içim zorluğu oluşturmasıdır. Piyasada küçük çaplı bir araştırma yapıldığında aminoasit kullanım türü ve fiyat olarak hap formunun rahatlıkla kullanabileceği görülmektedir. Üstelik 15 dakika gibi kısa bir sürede kana karışma özelliği bulunmaktadır.
- Toz şeklinde kullanılan aminoasitler bir bardak suya karıştırılarak içilir. Ancak bu kullanım şekli pek de tavsiye edilmez. Çünkü tat içeriği açısından kötüdür. Protein tozu içen biri hem aminoasit kullanırsa hem de protein tozu tüketirse midenin yorulmasına neden olabilir. Her türüne göre biraz daha fazla kullanılmasının nedeni ise toz aminoasitlerin haplarına oranla daha hızlı şekilde kana karışma özelliğine sahip olmasıdır.
- Sıvı şeklinde olan aminoasitler çok yüksek değere sahiptir. Bu sebeple de çoğu insan sıvı formdaki aminoasitleri tercih eder. Bu ürünlerin en büyük özelliği ise kana hızlı bir şekilde karışmalarıdır. Direkt kasa etki etmektedirler. Kullanım şekli bakımından üçe ayrılan amino asitler firmalar tarafından hedef kitleye göre farklı şekillerde üretilmiştir. Bu bakımdan aminoasit türleri 5 farklı şekilde incelenmektedir.
Amino Asitler Ne İşe Yarar?
Amino asitler ne işe yarar sorusuna gelince;
- Vücuttaki asit seviyesini düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bedenin enerji deposuna destek sağlar.
Vücudun ihtiyacına yönelik olarak yararlı madde aktarımı gerçekleştirirler.
Comments
0 comment