Uyku Sorunu Olanlar! Sizleri Buraya Alalım...
Uyumakta zorluk çeken insanların bilmesi gereken 7 bilgi.

1. İnsomnia (Uyuyamama Hastalığı)

Uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürmede zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olmakla tanımlanan insomnia çoğunlukla başka problemlerin belirtisidir. Uyuma zorluğu çekenlerin çoğu uygunsuz durumlarda uykuya dalmaz (örneğin direksiyon başında), eğer böyle bir durum gerçekleşirse insomnianın sebebi uyku apnesidir.

2. Uyku Apnesi

Uyku apnesi belirtileri: gündüzleri aşırı uyuklama, yorgunluk, uyurken horlama ve/veya soluksuz kalma, sabahları baş ağrısıdır.

3. Narkolepsi

Narkolepsi belirtileri gündüzleri aşırı uyku eğilimi ve kısa süreli uyku ataklarıdır. Bu uyuklamalar esnasında rüya görmek ve rüya benzeri halüsinasyonlar görmek narkolepsi uyarı işaretidir. Diğer belirtiler: gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı (katapleksi) ve uyku paralizi adı verilen, uyandıktan sonra hareket edememe hâlidir.

4. Huzursuz Bacak Sendromu

Uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı olarak tanımlanır. Uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir his oluşur. Oturma ya da uzanma gibi hareketsiz durumlarda ortaya çıkar veya daha da kötüleşir. Yürüme, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen düzelir.

5. Elektronik Cihazlar Uyku Kaçırıyor

Uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı. Uykuya dalamama insomni olarak da isimlendirilir ve birçok insan insomni nedeniyle doktora başvurmakta ve tedavi aramaktadır. İnsomninin birçok nedeni olmasına karşın hastalarımızda karşılaştığımız önemli bir neden kişilerin geceleri kendilerini elektronik cihazlarla aşırı uyararak uykularını kaçırmalarıdır. Bilindiği gibi insanın uyku-uyanıklık döngüsü bir biyolojik saat ile belirlenir. Bu biyolojik saat herkes için 24 saatliktir ve genetiğimizde kodludur. Beynimizin hipotalamus adı verilen bir yapısı bu biyolojik saate göre uyku-uyanıklık döngümüzü düzenlemekle görevlidir. Biyolojik saatimizin çalışması için gerekli olan temel şart ise gün ışığıdır. Başka bir deyişle, beynimiz biyolojik saatimizi ışığa göre ayarlar. Bu nedenle gece ışık miktarı azalınca uykumuz gelir. Ve sabah güneş doğunca uyanırız.

Geceleri fazla miktarda bilgisayar başında kalan, tabletlerle ve cep telefonları ile meşgul olan kişilerde ise bu biyolojik saatin çalışmasında çeşitli aksaklıklar olmaktadır. Bunun en önemli nedeni bu cihaz ekranlarının yarattığı ışık ve ses dolayısıyla beynimizi aşırı uyarması buna bağlı olarak biyolojik saatimizin şaşmasıdır.

6. Yetersiz Uyku Zihinsel ve Fiziksel Gelişimi Olumsuz Etkiliyor

Uykusu azalan çocuk sayısı giderek artmakta bununla birlikte dikkatler de uyku süresindeki kısalma ile obezite ve diyabet ilişkisine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca dikkat eksikliği ile uyku yoksunluğu ilişkisi de üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çocuklarda; uyku sorunları, başta konsantrasyon ve öğrenme bozukluklarına sebep olmaktadır. Dikkat eksikliği sendromu tanısı konulan pek çok çocuğun asıl probleminin uykusuzluk olduğu çok geç tespit edilmiştir. Uyku sorunlarının sebep olduğu başka bir problem de büyüme sorunlarıdır. Uykusuzluk, mental ve fiziksel gelişme problemlerini beraberinde getirir. Son yıllarda bu tabloya vücut yağlanması ve aşırı kiloların da eklendiğini gözlemlenmektedir.  

7.Uykusuzluk Bazen Ölüm Riskine de Yol Açabilir

Eğer uzun süre uykusuz kalırsak kalp krizi geçirip ölebiliriz. Uzun süre uykusuz kalırsak zaman zaman alıştıklarını söylerler. Buda uykusuzluk çeken kişilerin yanıldığını en büyük noktadır. Onlar bunları böyle düşünürken aslında enerji kaybedip ölüm riskini arttır. Kısacası uykusuzluk birçok ciddi yönleri olduğundan biraz ciddiye alıp ve biran önce önlem almaya bakın durumunuz dahada kötüleşirse uzman doktorlara yönelebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al