Google'ın Başı Dertte!
Rekabet Kurumu, teknoloji devi Google hakkında yeni bir soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız Rekabet Kurumu'ndan Google'a Türkiye'den de soruşturma açıldı haberinden sonra yeni bir soruşturma daha geldi. Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yapılan açıklamaya göre teknoloji devi hakkında yapılan araştırma sonucunda soruşturma açılmasına karar verildi. İşte Rekabet Kurumu'nun yaptığı resmi açıklama:

Google’ın genel arama pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 18.07.2018 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak;

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.,
Google International LLC,
Google LLC,
Google Ireland Limited

hakkında soruşturma açılmasına, 18-23/396-M sayı ile karar verdi.

Avrupa Birliği Google'a 5 milyar dolar ceza vermişti

Açılan bu soruşturma Google'ın suçlu olduğu anlamına gelmiyor. Ancak soruşturma sonucunda şirketin suçlu olduğuna karar verilirse bazı yaptırımlar (para cezası ve benzeri gibi) ile karşı karşıya kalması da mümkün.

Avrupa Birliği, teknoloji şirketi Google’a rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davada 18 Temmuz 2018 tarihinde karar vermişti. AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, AB Komisyonu'nun Google kararını bir basın toplantısı ile açıkladı. Açıklanan ceza beklendiği gibi 5 milyar dolar olmuştu.

Rekabet Kurumu'nun açıklamasında ilginç bir detay da bulunuyor. Buna göre kurum AB'nin Google'a 5 milyar dolarlık cezayı açıkladığı gün ön soruşturma konusunda çalışmalar başlamış. Yani AB'nin ceza vermesi rekabet Kurumu'na da hareke geçirmiş.

Rekabet Kurumu daha önce de Google'a soruşturma açmıştı

Öte yandan Rekabet Kurumu'nda zaten devam eden bir başka Google soruşturması da bulunuyor. Rekabet Kurumu, Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında rekabeti engelleme ve kartel oluşturma iddialarına karşı geçen yıl mart ayında soruşturma açtı. Kurumdan yapılan açıklamada Google’ın mobil işletim sistemi (Android) ve mobil uygulama hizmetlerinin sunumuna (Google Play) ilişkin davranışlarının 4054 sayılı kanunun 4. ve 6. maddelerini ihlal ettiğine yönelik şikayetler olduğu ifade edildi.

İlk karar mahkemeden döndü


Rekabet Kurulu daha önce yaptığı ön incelemede Google hakkında soruşturmaya gerek olmadığına karar vermiş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi bu karar hakkında yürürlüğü durdurma kararı almıştı. Kurul, mahkemenin kararının ardından yaptığı ikinci değerlendirmede soruşturma açma kararı verdi. Geçen yıl Rekabet Kurumu tarafından açılan dava ile ilgili sözlü savunma toplantısının yapılacağı açıklandı. Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre 28 Ağustos 2018 tarihinde soruşturma ile ilgili şikayetçi ya da üçüncü kişilerin görüşleri alınacak.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al