B Vitamini Diyip Geçmeyip Yararlarının Farkına Varın
B vitamini eksikliği kulağımıza en sık gelen rahatsızlıklardan biridir. Peki B vitaminin yararlarının farkına varmaya ne dersiniz?

B vitamini, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B12, folik asit ve biotin olmak üzere sekiz temel vitamin grubudur. Ayrıca B vitamini, inositol, kolin ve para-aminobenzoik asit gibi bazı ilgili maddeleri içerir. Her bir vitamin, vücudun düzgün çalışması için farklı işlevler yerine getirir ve hepsi canlılık ve sağlık sağlamak için birlikte çalışır.

Tüm B vitaminleri suda çözünür olduğundan, iyi dengelenmiş bir diyet, günlük beslenme kaynağında gerekli B vitaminlerini içermelidir. İnsan vücudu kendi başına B vitamini üretemez, ancak genellikle süt ürünleri, balık, yumurta, et, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve tam tahıllarda bulunur. B kompleksinin iyileşme, anksiyete, yorgunluk, stres, divertikülit, kulak çınlaması, dermatit ve zayıf saç durumu gibi sağlık koşullarında çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Ayrıca, B vitaminleri, uygun vücut fonksiyonlarına yardımcı olan çok çeşitli özelliklere sahiptir. Karbonhidratlardan enerji salmak, sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olmak, mide asitliğini korumak ve son olarak normal iştahı düzenlemek için B1 vitamini gereklidir. B2 vitamini yağları, proteinleri ve karbonhidratları enerjiye dönüştürür ve gözlerin ve cildin sağlık durumunu korur.

Gıdalardaki enerjiyi serbest bırakmak, normal zihinsel işlevi düzenlemek, kan dolaşımını artırmak, yüksek tansiyonu düşürmek ve sağlıklı cilt ve sindirim sistemini korumak için B3 vitamini gereklidir. B5 vitamini ayrıca gıdalardan enerji verir, antikor üretimine yardımcı olur ve böbreküstü bezlerinin işlevini sürdürür.

B6 Vitamini, protein metabolizmasını düzenler, kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur ve vücuttaki sıvı dengesini korur. B12 vitamini, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir ve sinirleri çevreleyen koruyucu kılıfı korur. Kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve çoğalması için folik asit çok önemlidir. Biyotin, yağ, protein ve karbonhidrat metabolizması için kritik öneme sahiptir ve ayrıca sağlıklı saç ve cildi korur.

Günümüzde besinler dışında B vitaminleri kapsül, sıvı, hap, toz, sprey ve dil altı gibi diğer formlarda mevcuttur. Takviye şeklinde B vitamini alırken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bazı kurallar, takviyelerin hekim tarafından öngörülen şekilde tüketilmesi, herhangi bir tedaviye başlamadan önce üretim broşürünün dikkatlice okunması ve sadece reçete edilen dozajın alınmasıdır.

Günlük diyet içeriklerinde gerekli olan B vitamini içeriği, daha net zihinsel işlevlere yardımcı olur ve stresli reaksiyonları azaltır. Ayrıca, hafızanın keskinliğini ve gelişmiş konsantrasyon seviyesini fark edeceksiniz. B vitaminleri hücre bölünmesinde aktif olarak yer alır ve böylelikle vücut büyümesine ve onarım sistemine daha fazla yardımcı olur. Anemi gibi sorunlardan kaçınmak için doğru hücre bölünmesi çok önemlidir.

Ayrıca çalışmalar, B vitamini kullanımının pankreas kanserinden korunmak için basit bir yöntem olduğunu desteklemektedir ve bu ancak B vitamini, besin tüketmek gibi doğal formda alındığında mümkündür. Çoğu B vitamini düzenli olarak yenilenir ve fazla vitaminler idrarla atılır. Diğer faydalar arasında depresyonu azaltır, kas ağrısını hafifletir, dermatiti azaltır ve kelliği tedavi eder.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al