Vertigo Rahatsızlığına Ne İyi Gelir ?
Baş Dönmesi Tedavisinde Size En İyi Gelecek Noktaları Araştırdık . Denemeye Ne Dersiniz ?

Vertigonun nedenleri

Vertigoya genellikle iç kulak problemi neden olur. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

İyi Huylu Pozisyonel Baş Dönmesi: İHPBD durumunda minik kalsiyum parçacıkları iç kulak kanallarına tıkandığında ortaya çıkar. İç kulak, yerçekimine göre baş ve vücut hareketleri hakkında beyne sinyaller gönderir. Dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. İHPBD bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir ve yaşla ilişkili olabilir.

Meniere hastalığı: Bu, kulakta sıvı birikimi ve değişen basınç nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen bir iç kulak hastalığıdır. Kulaklardaki çınlama (kulak çınlaması) ve işitme kaybıyla birlikte vertigo ataklarına neden olabilir.

Vestibüler nörit veya labirentit: Bu genellikle enfeksiyonla (genellikle viral) ilgili olan bir iç kulak problemidir. Enfeksiyon, sinir çevresinde iç kulaktaki iltihaplanmaya neden olur. Bu vücudun denge dengesine yardımcı olmak için önemlidir.

Baş dönmesi daha az sıklıkla aşağıdakilerle ilişkili olabilir:

  • Baş veya boyun yaralanması
  • Felç veya tümör gibi beyin sorunları
  • Kulak hasarına neden olan bazı ilaçlar
  • Migren baş ağrıları 

Vertigonun belirtileri

Belirtileri ve semptomları gösteren tıbbi bir durum olmaktan ziyade, baş dönmesi kendisinin önemli tek belirtisidir.

Vertigo, siz veya çevrenizin hareket ettiğini veya dönmekte olduğunu hissettiren belirli bir baş dönmesi çeşididir.

Bununla birlikte, nedene bağlı olarak işitme kaybı, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma veya kulakta dolgunluk hissi dâhil diğer belirtiler baş dönmesine eşlik edebilmektedir.

Baş döngüsünün klasik göz hareketi işareti olan nistagmus, doktorlar tarafından test edilir. 


Vertigonun tedavisi

Periferik vertigo için en etkili tedavilerin bazıları partikül yeniden konumlandırma hareketlerini içerir. Bu tedavilerin en tanınmışları Epley manevrası veya kanal yeniden konumlandırma prosedürüdür. Bu tedavi sırasında belirli baş hareketleri, gevşek kristallerin (kanalitlerin) iç kulak içinde hareket etmesine neden olur. Bu kristallerin yerlerini değiştirerek iç kulakta daha az tahrişe neden olurlar ve semptomlar giderilebilir. Bu hareketler başlangıçta baş dönmesini kötüleştirebileceğinden, deneyimli bir sağlık uzmanı veya fizik tedavi uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Cawthorne kafa egzersizleri veya vestibüler rehabilitasyon alışkanlığı egzersizleri, göz ve kafa hareketlerinin bir dizisidir; bu da, sinirlerin iç kulak içindeki duyarlılığının azalmasına ve daha sonra vertigo iyileşmesine neden olur. Bu basit hareketlerin hasta tarafından en iyi sonuç için düzenli olarak uygulanması gerekir.

İlaçlar hafifletir, ancak uzun süreli kullanım için önerilmez. Meclizine, kalıcı vertigo semptomları için sıklıkla reçete edilir ve etkili olabilir. Diazepam (Valium) gibi benzodiazepin ilaçları da etkili ancak yan etki olarak belirgin uyuşukluklara neden olabilir. Mide bulantısını veya kusmayı azaltmak için diğer ilaçlar kullanılabilir. İlaçların semptomatik rahatlama sağlayabileceği ancak vertigo için “tedavi” olarak düşünülmediği bilinmelidir. 

Vertigo için tedavi yöntemleri

Nefes alma: Solunum sistemi, sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olan, sisteme hava girişi sağlayan her canlı için vazgeçilmezdir. Derin nefes alıp bırakın, tekrar soluyun ve nefes verin. Bu işlem beyindeki oksijen arzını arttırarak baş dönmesini iyileştirir.

Odaklanma: Baş dönmesi, vücudunuzda dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Çevrenizdeki nesnelere uzanarak konsantre olun, bulantı hissini ortadan kaldırır ve vücut dengesini yeniden kazanmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, stres veya aşırı çalışma durumunda beynin rahatlamasına yardımcı olur.

Su: Baş dönmesinin başlıca sebeplerinden biri, vücuttaki veya beyindeki düşük kan dolaşımıdır. Vücuttaki sıvı içeriğinin miktarı arttırdığında kan dolaşımı da artmaktadır. Aynı zamanda akışkan bir form olduğu için hızlı bir çözümdür. Suyun ferahlatıcı doğası, baş dönmesi ile birlikte gelen kusma hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. 

Zencefil: Zencefil, baş dönmesi ve sıklıkla eşlik eden mide bulantısı için zamanla test edilmiş bir çaredir. Baş dönmesi yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olur. Beyin ve vücudun diğer bölümlerine kan akışını uyarır. Baş dönmesinin üstesinden gelmek için taze zencefil ya da zencefilli şekerler tüketin. Zencefil gazozunu veya zencefil çayını günde birkaç kez içmek baş dönmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Limon: Baş dönmesi için başka mükemmel bir çözüm limondur. Limondaki C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıkla savaşmasına yardım eder. Buna ek olarak, limondaki birkaç başka besleyici madde doğal bir enerji vericidir. Vücudunuzun enerjisini ve yenilenmesini hissetmek için vücuda hızlı bir şekilde hidrat verebilirsiniz. ½ limonun suyunu bir bardak suya sıkıştırın. 2 çay kaşığı şeker karıştırın. Baş dönmesi rahatlamak için için. 

Çilek: Baş dönmesi tedavisi  için başka bir nefis doğal ilaçtır. Tek yapmanız gereken, olgunlaşmış çilekleri almak, ezmek ve yoğurtta karıştırmaktır. Bu yoğurt karışımı düzenli olarak tüketildiğinde baş dönmesi hafifletir.

Badem sütü: Badem sütü, iyileşme sürecini hızlandıran birçok besini içerir. Bir gece boyunca bademleri suda bekletin. Daha sonra onları sabah incelmesi için öğütün. Elde edilen macunu biraz ılık süte ekleyin. İyice karıştırın ve için. Bu çareyi her gün uygulayın.

Limon balsamı: Limon balsamı (melisa) çayı sadece baş dönmesine neden olan semptomları tedavi etmekle kalmaz aynı zamanda diğer zihinsel problemleri de tedavi eder. Limon balsamı çayı yapraklarını suda kaynatın ve en iyi sonucu almak için günde 3-4 defa için.

Yeşil çay: Yeşil çay, kanı temizlemeye ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan antioksidanları içerir. Birkaç gün içinde en iyi sonucu görmek için her gün yeşil çay içebilirsiniz. 

Elma sirkesi ve bal: Ham bal ve filtrelenmemiş, pastörize edilmemiş elma sirkesi en iyisidir. Her ikisi de beynin kan akışını kolaylaştıran iyileştirici özellikleri ile bilinirler. Bir parçalı elma sirkesi için iki parça bal ekleyin. Vertigo tedavisi ve önlenmesi için bu karışımdan 1 çorba kaşığını günde iki ila üç defa tüketin. 

Ginkgo biloba: Ginkgo biloba, beyindeki kan akış miktarını artırarak vertigo belirtileri için doğal bir tedavi olarak çok etkili olduğu keşfedilen bir bitkidir. Ginkgo bilobanın günlük olarak 200 mg dozajının vertigo yaşantısında yararlı olduğu bulunmuştur.

C vitamini: Son zamanlarda yapılan araştırmalar C vitamininin alımının arttırılmasının vertigo semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Günde 600 mg C vitamini takviyelerinin etkili olduğu tespit edilmiştir. C vitamininin doğal kaynakları çilek, yeşilbiber, portakal, ananas, brokoli ve domatesi içerir. 

Fesleğen: Fesleğen, baş dönmesini etkili ve hızlı bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Bu bitkiyi kullanmaya çalıştığınızda, bu ayrıntılı yönde ilerleyebilirsiniz: Birincisi, üç ila dört fesleğen yaprağını alın. Sonra bir fincan sütle kaynatın. Bu sütü içmek veya yatmadan önce kokusunu teneffüs etmek oldukça etkilidir. Birkaç hafta içinde tekrarlayabilirsiniz. 

Kediotu: Kediotu genellikle uykusuzluk ve kaygı ile baş etmede kullanılır, ancak bu koşullarla başa çıkmanıza yardımcı olan aynı özellikler baş dönmesine de yardımcı olabilir. Valerian, vertigo semptomlarını sınırlayarak sinir sisteminizin sağlığını iyileştirir.

Kakule: Kakulenin kokusu aromaterapi için kullanıldığında bir miktar rahatlama sağlayabilen başka bir bileşendir. Zencefil ile aynı özelliklerin çoğunu da içerir. Baş ağrısı tedavisinde kakule kullanmak için iki çay kaşığı susam yağını ısıtın. Yarım çay kaşığı tarçın ve kakule ekleyin. Sonrasında bu karışımla başınıza masaj yapın. 

Tavsiyeler

Vertigo aşağıdaki önlemleri takip ederek önlenebilir.

  • Sigara ve tütünü bırakın.
  • Alkol kullanmaktan kaçının.
  • En az 9 saat uyuyun.
  • Kafein kullanmaktan kaçının.
  • Bolca su için.
  • Taze ve organik meyve ve sebze suları alın.
  • Salataları yeme alışkanlığı geliştirin.
  • Egzersiz yaparken biraz zaman ayırın.
  • Yoga ve meditasyon yapın.
  • Sağlıklı yemek yiyin.
  • Stresten uzak durun.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirin.
  • Ani sarsıntı hareketlerinden kaçının.
  • Başınızı uzunca eğilmiş halde tutmayın. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al