Yeni Bir Gezegen Mi ?
Gökbilimciler ilk kez Güneş Sistemi dışındaki bir gezegensel gök cismini radyo teleskobu aracılığıyla keşfederek, elektromanyetik alanını ölçmeyi başardı.

ABD'nin Ulusal Bilim Vakfına ait New Meksiko eyaletinde konuşlu olan  Karl G. Jansky Çok Büyük Radyo Teleskop Dizisi'ni (VLA) kullanan bilim adamları,  Dünya'ya 20 ışık yılı mesafede, Güneş Sistemi'nin hemen dışında, olağan dışı  büyüklükteki bir manyetik kütlenin varlığını keşfetti.

Gök cisminin elektromanyetik tayfta yaydığı radyo dalgalarını analiz  eden gökbilimciler, gezegen ile yıldız arasında bir melez form olan gök cisminin  bir "kahverengi cüce" olduğunu belirledi.

"SIMP J01365663 0933473" adı verilen gök cisminin Güneş Sistemi'nin en  büyük gezegeni olan Jüpiter'in 12,7 katı hacminde olduğu ve ondan 200 kat güçlü  bir manyetik alana sahip bulunduğu kaydedildi.

İlk kez 2016 yılında keşfedilen gök cisminin, Güneş Sistemi dışında  elektromanyetik dalga boyunda keşfedilen ve elektromanyetik alanı ölçülebilen ilk  öte gezegen olduğu vurgulandı.

Öte gezegenler bugüne dek daha çok optik ve ışık dalga boyunda ölçüm  yapan tayfölçer enstrümanlarla keşfediliyordu.

Kahverengi cüce

Aslında oluşum halindeki bir yıldızken hidrojen füzyonunun ortaya  çıkmasına olacak verecek hacme ulaşamadığı için başarısız olan ve görünümü  itibarıyla küçük, solgun bir yıldızı andıran gezegensel yapılar "kahverengi cüce"  olarak tanımlanıyor.

Söz konusu başarısız yıldızlar, "gaz devleri" denilen gezegenlerden  kat be kat büyük olduğu için ve başka bir yıldızın yörüngesinde dolaşmadığı için  "gezegen" tanımına girmiyor.

Keşfe dair detaylar "Astrophysical Journal" dergisinde yayımlandı.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al