9 Bin TL Maaşla Çalışacak İşçi Bulamıyor
150 yıldır yaptıkları taş işleme ustalığı için çalışacak elemanlara 9 bin tl maaş vermelerine rağmen toz toprak diye çalışacak eleman bulamıyor.

Mardin'in Merkez Artuklu İlçesinde küçük bir dükkanda kurulan ve 150 yıldır devam eden taş işleme işçiliği yapılan dükkanda dede ve baba mirası hayatta tutturulmaya çalışılıyor. Şehirde ki son kalan taş işlemesi olan Kavak , işçi bulamadığı için işin son bulma raddesine geldiğini söylüyor.Dede mirasını uzun süreler amcasıyla birlikte devam ettirmesi ardından amcasının da rahatsızlıkları gerekçesiyle işi bıraktığını belirtti.1938 yılında doğan dedesinin de babasından bu mesleği aldığını ve yaklaşık 150 yıldır bu mesleği yaptığını belirtti."Midyatta taş işçilerinin olmasına rağmen taşlarının ve işlemelerinin farklı olması nedeniyle birlikte çalışamıyoruz." diyen Kavak işin son raddeye gelmesinden yakınıyor.

Motifleri Adım Adım İşliyorlar

Kavak, taş işçilerinin motiflerin zorluklarından , taş ve toprak gibi metaryallerin yarattığı zorluklardan dolayı artık bu işi yapmak istemediklerini de sözlerinde belirtti ve  "Bizim ilmek ilmek işlediğimiz taşları gelen adam baştan savma yapıp gitmek istiyor, bizde bu nedenle bu işi yapmalarına izin vermiyoruz. Taşlar işlenecek motife göre 1 veya 2 gün sürebiliyor. Çalışacak eleman 8-9 bin tl para kazanacak olmasına rağmen gelip burada çalışmak istemiyor."dedi.

"Aylık 9 Bin Liraya Çalışacak Adam Bulamıyoruz"

Genelde üzüm bağı, tarla motifini daha çok işlediklerini dile getiren Kavak, eski ustaların da yaptığı motifleri devam ettirdiklerini söyledi. Aylık şuan 9 bin TL kazandığını söyleyen Kavak, işlemecilerin olması durumunda bu kazancın daha da artacağını söyledi. Kendisiyle birlikte aylık 9 bin TL kazanacak usta bulamadığını söyleyen Kavak, "Dışarıdan tozlu olduğu için kötü görüyorlar. Uğraşmak istemiyorlar. Eleman olsa daha çok iş  yapar 20-30 bine gelirimizi katlarız. 8-9 bin TL işlemeci kazanır. İşçi bulamıyorum. Müracaat eden yok. Tek başıma olduğum için işimi büyütemiyorum. Destek veren olursa daha büyük işler yapabiliriz" dedi. 


Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al