Okuma Nasıl Alışkanlığa Dönüşür?
Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şirin Kübra Yağmur, okumanın ardışık bir süreç olduğunu dile getirdi. Okuma becerisinin gelişiminde sürekliliğin önemine vurgu yapan Yağmur, 3 aylık evreden başlayarak okuma ve yazmaya ilişkin becerilerin, nitelikli kitapların tanıklığında çocuklara edindirilmesine dönük süreçler işletilmesi gerektiğini söyledi.

Kitaplarla erken dönemde tanışan, ana diline ve okuma-yazmaya yönelik bir farkındalık kazanan bireyin, ilköğretim döneminde yeni ve farklı beceriler elde ettiğini ifade eden Yağmur, İlköğretim döneminde temel okur-yazarlık sürecini tamamlayan öğrencinin, okuma eylemini sürdürmeye devam ettiğinde, bunu okuma alışkanlığına dönüştürebileceğini aktardı.

Türkçe Eğitimi Uzmanı Şirin Kübra Yağmur, anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

“Evinizdeki kitaplık tıpkı televizyon ve koltuk gibi evin sık kullanılan bir eşyası olarak değerlendirilmelidir. Çocuğun evde sahip olduğu olanaklar, ev ortamında çocuğun gelişimini destekleyecek olan kütüphane ve diğer araç-gereçler okuma düzeyini etkileyecektir. Çocuğun ailesi ile birlikte evde sürekli vakit geçirdiği ortamlarda, çocuğun tutumunu etkileyebilecek uyaranlar bulunması gerekir. Kitaplıklar, gazete veya dergi rafları gibi araç-gereçlerin göz önünde tutulması çocuğun okuma ilgisini arttırmada etkili olabilir.”

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al