Doğada Hayatta Kalmak İçin Neler Yapılmalı? Doğada Yemek Nasıl Bulunur?
Doğada plansız olarak mahsur kalabilir ve yaşamak için gerekli koşulları oluşturmanız gerekebilir. Doğada hayatta kalmak için neler yapılmalı bilmelisiniz. Doğada hayatta kalmak için öncelikle yemek ve su bulabilmelisiniz. Doğada hayatta kalmanız gerektiğinde bilgi sahibi olmak size gelecekte bir çok kolaylık sağlayacaktır.

Doğada Tek Başına Kalındığında Neler Yapılmalı?

Tek başınıza doğada kaldığınızda yapacağınız şeyleri ve neler yiyebileceğinizi bilmek önemlidir. Neler yaşayacağınızı bilemeyeceğiniz için su ve yiyeceği garanti altına almalısınız. Yemek ve su bulmanız ardından diğer sorunlara yönelik hazırlıklar yapabilirsiniz. Biliniyo olarak sizler için bir araştırma yaptık ve doğada yalnız kalındığında neler yapılmalıdır? doğada yalnız kalındığında hangi bitkier yenebilir? doğadaki bitkiler pişirilerek mi yenir? gibi soruların cevaplarını araştırdık.

• Doğada ne kadar kalacağınızı bilmek ve ona göre yiyecek ve su miktarı ayarlamak önemlidir.
• Enerjinizi boş yere harcamamalı, gerekli olacak durumlar için saklamalısınız.
• Eğer doğada yabani yiyecek bulursanız bir öğün sıcak yemek tüketimi gerçekleştirin.
• En iyi yiyecekler karbonhidrat içerdiği için şeker ve meyve bakımından zengin yiyeceklerdir, onları tüketmeye çalışın.

Doğada Ne Tür Bitkiler Yenebilir

Uzmanlara göre doğada yenilebilir 120.000 çeşit bitki bulunmaktadır fakat bu bitkilerin bir kısmı yenilebilir cinstendir. Kabuklu veya kabuksuz meyvesi olan bitkilerin yemek için seçilmesi daha uygundur. Bir dal üzerinde tek meyveler genelde yemek için emindir.

Doğada mahsur kaldığınızda asla yememeniz gereken şeyler

• Mantar

• Parlak yapraklı bitkiler

• Sütlü öz suyu olan bitkiler vb.

Doğadaki Bitkileri Yemeden Önce Yapılması Gereken Test

Bitkinin yenilip yenilemeyeceğini anlamanız için birkaç aşamadan geçirmeniz gerekmektedir.

• Bitkiyi koklayarak keskin kokusu olup olmadığına bakın, daha sonra yaprak, sap, kök, tomurcuk ve çiçek gibi ana elemanlarına ayırın.
• Bitkiyi dirsek ve bileğinizin iç kısmına bir parça temas ettirin, 15 dakika süre zarfında bir reaksiyon yoksa (kaşıntı, acıma) teste devam edin.
• Bitkiden bir parça alarak yenecek duruma getirin ve dudak veya dilinize değdirin.
• Eğer 3 dakika içerisinde dudak veya dilde bir reaksiyon yoksa küçük bir lokmayı çiğneyin .
• 15 dakika içerisinde yanma, kaşınma, acıma hissedilmezse çiğnediğinizi yutun.
• Yuttuktan sonra 8 saat bekleyin eğer vücudunuz herhangi bir tepki vermediyse bitki zehirli değildir.

Yenilebilir Yabani Bitkiler Hangileridir ?

1. Beyaz Hardal

60 cm. boyunda, tüylü kökleri, soluk sarı renkli çiçekleri olan, kıraç topraklarda yetişen bir bitkidir. Taze yaprak ve çiçekleri çiğ olarak yenir.

2. Çoban Çantası

60 cm boyunda gül şeklinde lopları, mızrak şeklinde yaprakları olan bir bitkidir. Başak şeklinde beyaz çiçekleri vardır. Kıraç ve çorak arazide bulunur. Yaprakları kaynatılarak yenir.

3. Çuha Çiçeği

Otlak ve gölgelik yerlerde yetişir. Gül şeklinde kırışık yaprakları, uzun saplı gövdesi, sarı ve pembemsi çiçekleri olan ve taze yaprakları yenilen bir bitkidir.

4. Kara Hindiba

Yaprakları mızrak şeklinde uzun ve derin dişli sarıçiçekli bir ottur. Genç sürgünleri çiğ olarak salata yerine, büyük yaprakları pişirilerek sebze olarak yenir. Çayır ve yol kenarlarında çok rastlanır.

5. Hindiba (Radika)

Mavi çiçekli, uzun yaprakları olan 50-100 cm. yüksekliğinde bir bitkidir. Taze yaprakları kaynatılarak salata olarak, kökleri kaynatılıp sebze olarak yenilebilir.

6. Kuzu Kulağı

Yaprakları ok biçiminde ve 50-100 cm. kadar boyu olan bir ottur. Küçük, kırmızımsı yeşil çiçekleri vardır. Ekşi bir tadı olup yaprakları çiğ olarak yenir veya ıspanak gibi pişirilebilir.

7. Kara Buğday

Otlak ve ılıman yerlerde yetişen, 60 cm. boyunda ve gövdesi kırmızı olan bir bitkidir. Küçük pembe ve beyaz çiçek salkımları vardır.

8. Güzel Kral Henri

60 cm. boyunda, yeşil üçgen yapraklı, küçük yeşilimsi çiçek salkımları olan, çorak topraklarda yetişen bir bitkidir. Yaprakları ve genç filizleri çiğ olarak yenir.

9. Su Teresi

Çoğunlukla tatlı su kenarlarında bulunur. Sürüngen bir bitkidir. Karşılıklı çift büyüyen parlak yaprakları ve küçük beyaz dört yapraklı çiçekleri vardır. Yaprakları ve kökleri çiğ olarak yenir.

10. Isırgan

Yaprakları testere dişli ve üzeri yakıcı tüylerle örtülüdür. Taze yaprakları salata olarak yenilebilir. Isırgan otu hafif tuzlu suda kaynatıldıktan sonra ıspanak gibi pişirilerek veya gözleme içi olarak yenilebilir.

11. Kuşburnu

Yağışlı, rutubetli bölgelerde yetişmez. Orman kenarlarında ve tarlalarda yetişir.2-3 m. boyunda, asılı güllere benzeyen parçalı yaprakları bulunan, dikenli dalları bulunan bir bitkidir. Salkım şeklinde kırmızı veya portakal renginde meyvesi vardır. Sonbaharda olgunlaştığında meyvenin etli kısımları yenir. A vitamini açısından zengindir.

12. Böğürtlen (Yabani Ahududu)

Yaprakları dikenli 2 m.ye kadar boyu olan bir çalıdır. Çileği andıran ekşimtırak siyah renkli meyveleri yenir. Orman ve dere kenarlarında bol bulunur.

13. Çilek

Kenarları testere dişli ve üç parçalı yaprakları olan beyaz çiçekli bir ottur. Tadı hoş ve lezzetli kırmızı renkli meyveleri yenir. Marmara ve Ege bölgelerinde yetişir.

14. Alıç

Parçalı yaprakları olan 2-4 m. boyunda dikenli bir ağaçtır. Küçük kırmız renkli meyveleri yenir. Orman ve fundalıklarda rastlanır.

15. Yabani Elma

Açık ormanlık arazide ve nadiren sık ormanlıklarda yetişir. Adi elmaya benzer, küçük meyveleri olan bir ağaçtır. Çiğ olarak ve pişirilerek meyveleri yenir.

16. Yabani Kiraz (Vişne)

24 m. ye kadar boyu olan kirazımsı bir ağaçtır. Soluk yeşilden kırmızıya doğru yaprakları, parlak kırmızı-kahverengi kabuğu ve beyaz ya da pembe çiçeği vardır. Meyveleri kırmızı veya siyahtır. Meyveleri yenir.

17. İncir

6 m’ ye kadar boyu olan el şeklinde yaprakları olan ve her kısmında süt bulunan ağaçtır. Meyveleri sarımtırak yeşil veya siyah kabuklu olup iç kısımları yenir. Ege bölgesinde çok yetişir.

18. Döngel (Muşmula)

Dikenli dalları uzun yaprakları olan bir ağaçtır. Küçük armudumsu esmer renkli meyveleri yenir.

19. Hünnap

Yaprakları derimsi ve yumurta şeklinde olan 5-6 m. boyunda olan ağaçtır. Kırmızı renkli, yumuşak tatlı ve lezzetli olan etli meyveleri yenir. Batı ve Güney Anadolu'da rastlanır.

20. İğde

Dar mızrak şeklinde kurşuni renkli yaprakları bulunan bir ağaçtır. Uzunca yuvarlak ve kırmızı kabuklu meyvelerin iç kısmı olgunlaşınca yenir.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al