Diş Teli Dişlerimizi Nasıl Düzeltiyor?
Herkesin çevresinde illa ki diş teli takan arkadaşı, eşi, dostu vardır. İlk haliyle gördüğümüz arkadaşımızın yamuk dişleri bir tel parçası sayesinde bir bakmışız ki dümdüz olmuş. Şimdi gelin o tel parçasının o dişleri nasıl da düzene soktuğuna bakalım...

Öncelikli olarak şunu bilmeliyiz ki tel tedavisi için her dişçiye gidilmez. Diş teli tedavisine sadece ortodonti diş hekimi bakar. Önce dişlerinizde çürük var mı onu kontrol eder. Dolguysa dolgunuzu yapar kanal tedavisine ihtiyaç duyan dişiniz varsa onu tedavi eder. Ardından beyazlatma işlemi uygulanır. Dişlerin tel tedavisi için kusursuz olması sağlanmalıdır.  Çünkü dişleriniz gülüşünüz baştan yaratılacaktır. Ve şimdi gelelim diş tellerine...

Diş Teli Nasıl Çalışır?

Doktor dişlerimize uzun teli(ark) takmadan önce braket adını verdiğimiz kare şeklindeki tellerden takmaya hatta yapıştırmaya başlar. Braketlerin ortasından ise ark telleri geçer. Fakat braketin de bu durumda iyi yapıştırılması gereklidir. Tedavi esnasında çıkma yaşanırsa tedavi süresi oldukça uzayabilir. Braketlerin ortasından o uzun dediğimiz ark teli takılır ve toka şeklindeki oldukça küçük pastikler takılır. Bu plastikler de ark telinin bulunduğu konumu korur.   

Ark teli nikel ve titanyum alaşımından üretilir. Bu sayede hem sağlamdır (titanyum sayesinde) hem de esnek (nikel sayesinde). Bu esnekliği sayesinde ve sağlamlığından ötürü yamuk dişin şeklini alabilir, eski formuna da dönebilir. Bu esnada da dişlere hafif bir kuvvet uygular. Uygulanan kuvvet ise dişlerimize normalde uygulanan kuvvetden biraz fazladır. Ark telinin dişlere uyguladığı kuvvet ise dişleri yerinden oynatır. Daha çok kuvvetin olması gerektiği yerde ise kalın ark teliyle değişim yapılır. Tabii bu tedavi süreci sık sık kontrol edilmelidir. 

Hastanın diş hekimine sık sık dişlerinin durumunu göstermek için gitmesi gerekir. Braketler ark telinin konumlanmasına yardımcı olurken, elastik bantlar ark telinin uyguladığı basıncı belirli bir yöne doğru yönlendirmek için kullanılır. Bunun sonucunda da dişler istenilen yöne hareket eder. Dişler yavaşça kayarken dişlerin bağlı olduğu alveolar (diş yuvası kemiği) da yavaşça hareket eder.  Mesela farzedelim ki bir diş sola doğru hareket ettiğinde dişin sol tarafındaki çene kemiği alveolara yer açmak için aralanır ve dişin hareketi ile arkada kalan boşluk da kemik gelişimi ile dolar. Yani çene kemiği, dişlerin yeni şekline uyum sağlayacak şekilde gelişir. Tedavide bir dişin ayda 1 mm hareket etmesi normal kabul edilir. 

Diş teli tedavisinden sonra sanmayın ki tellerden kurtulacaksınız. Dişleriniz bir daha eski haline dönmesin diye dişlerinizin arkasına kimsenin hatta sizin bile nerdeyse hiç hissedemeyeceğiniz teller takılır. Bu da yıllar içinde dişlerinizin yeni halini korumasına yardımcı olur. Ark teli yine vardır fakat daha incedir. Braket yoktur mesela daha çok plastiğimsi yapışkan vardır. İlk zamanlar bu konuşmanızı etkilese bile en fazla 2 hafta da dil buna da alışmaya başlar. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al