okunma
Yatırımcıların milyonlarca dolarının işlem gördüğü kripto paraları duymayanımız kalmamıştır. Doların yükseleceği garantisiyle yatırımların dolara kayması ardından hareketin soluk kesmesiyle bitcoine yapılan yatırımlar artmaya başladı. Yorumcuların görüşlerine göre önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bitcoin fiyatlarının 250 Bin TL civarlarına çıkacak. Bunun aksini söyleyen ve daha da değer kaybedeceğini söyleyenlerde var fakat yaptığımız incelemelerde ve bitcoine olan güven yatırımlarından kaynaklı bitcoinin kısa bir süre içerisinde çok daha fazla değer kazanacağını söyleyebiliriz.
Bitcoin (BTC) Nedir? Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ?
Bitcoin; kriptolu (şifreli) para kategorisinde, açık kaynaklı bir kod olarak yayınlanmış bir dijital para birimidir. Bitcoin, mevcut kullandığımız TL, Dolar, Euro gibi para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve çevrimiçi ortamlarda harcayabileceğimiz bir para birimi özelliği göstermektedir. Bitcoin’i diğer para birimlerinden ayıran özellik ise, bu bitcoinler kesinlikle bir devlet yada kişilerin kontrolü altında değildir. Çünkü Bitcoin, hükümetlerin kontrolünde değil, Bitcoin ağının kontrolünde üretilmektedir. Bu üretimde sadece hesapların kimlik numaraları tarafından transfer yapılmaktadır. İnternet üzerindeki bitcoin ağı hiç bir kişisel bilgiyi datasında tutmaz ve takibi mümkün değildir.
Size Bitcoini Daha İyi Tanımanız İçin Bazı Başlıklar Sunalım:
Bitcoin Kimseye Bağımlı Olmayan Bir Paradır. Bitcoinlerin üretimi yukarıda bahsettiğimiz gibi para otoriteleri ve hükümetlerin kontrolünde gerçekleşmediğinden, bu otoritelerin Bitcoin üzerinde bir kontrolü bulunmuyor. Bu nedenle Bitcoin’i, bağımsız bir para birimi olarak nitelendirmek doğru olur.
Bitcoin transferlerinde kişiler belirsizdir. Bitcoin hesapları, şifreli olma özelliği taşıdığından ve bu hesaplardan birden fazla açılabildiğinden, yapılan işlemleri yapan kişilerin bilinmemesi sağlanıyor. Bitcoin hesapları açılırken, kendinizle ilgili sadece bir mail adresi ve isim vermeniz yeterli oluyor.
Bitcoin transfer işlemlerini herkes görebilir. Block Chain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanmış olur. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahiptirler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını bilme şansları olmaz.
Ücretsiz Bitcoin hesabını basit bir şekilde açabilirsiniz. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi, işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödemeniz gerekmiyor.
Bitcoin transferleriniz 24 saat gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, birçok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bitcoinde Parayı Geri Çekemezsiniz. Bitcoin ile para transferi yaptıktan sonra, bu işlem iptal edilemez. Parayı geri almanın tek yolu alıcının size tekrar bir para transferi yapmasıdır. Bu da bankalarda sorun yaratan “chargeback” olayına bir çözüm olarak gözüküyor.
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ? Bitcoin Mining Nedir ?
Madencilik, Bitcoin'in geçmiş işlemlerin muhasebesine işlem kayıtları ekleme sürecidir. Geçmişteki işlemlerin defterine blok zinciri denir. Blok zinciri, geriye kalan ağa yapılan işlemleri teyit etmek için kullanılır. Bitcoin düğümleri, meşru bitcoin işlemlerini, başka yerlerde zaten harcanmış paraları yeniden harcama girişimleri ile ayırmak için blok zincirini kullanır.
Madencilik, kasıtlı olarak yoğun kaynaklı ve zor olması için tasarlanmıştır, böylece madenciler tarafından her gün bulunan blokların sayısı sabit kalır. Bireysel blokların, geçerli sayılabilecek bir çalışma belgesi içermesi gerekir.
Bitcoin madenciliği yapmanın başlıca amacı, bitcoin düğümlerinin güvenli, zorlamaya karşı direnişli bir konsensusa erişmesini sağlamaktır. Madencilik aynı zamanda bitcoinleri sisteme dahil etmek için kullanılan mekanizmalardır: madencilere, işlem ücreti ve yeni yaratılan madeni paraların "yardım ödeneği" ödenmektedir. Her ikisi de yeni madeni paraları dağıtılmış bir şekilde yaygınlaştırmanın yanı sıra, insanları sistem için güvenlik sağlamaya teşvik etmek amacına hizmet ediyor.
Bitcoin (BTC) Ne Kadar ? Kaç Paraya Bitcoin Alabilirim ?
2013 yılına kadar bitcoin piyasası neredeyse sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde etkin olabiliyordu. Bitcoinin market değerinin 1 milyar dolara yaklaşması sonrasında bitcoin bazı yorumcular tarafından “balon” olarak lanse edildi. Nisan 2013 başında, bitcoin başına düşen fiyat 266 dolardan 50 dolara düştü ve sonrasında 100 dolara yükseldi. İki hafta içinde Haziran 2013'ün sonundan başlayarak fiyat sürekli azalarak 70 dolara düştü. Daha sonrasında iyileşmeye başlayan bitcoin/usd 1 Ekim'de 140’a yükseldi. 2 Ekim'de İpek Yolu FBI tarafından ele geçirildi. Bu olay sonrası bitcoin değeri hızla 110 dolara geriledi. Daha sonrasında kendini toparlamayı başaran Bitcoin, 28 Kasım 2013 tarihinde 100 Amerikan dolarını geçmeyi başardı.
2017 yılında rekor seviyede artış gösteren bitcoin, 2017’nin yarılarından itibaren değerini ikiye katladı ve 1200$’dan 2500$’a kadar yükseldi. Bitcoin halen en değerli kripto paradır.
Bitcoin, 17/08/2018 19:59 itibarıyla TL bazında 39.243,78 TL, Amerikan doları bazında ise $6.498,28 seviyelerinden işlem görüyor.
Comments
0 comment