Toplumumuzun Sıkıntısı Bel Ağrısına Çözümler
Türkiye'de gerek alışkanlıklar,gerek iş koşulları sebebiyle insanlarda en çok gözüken rahatsızlık bel ağrısı olarak gözleniyor.Peki bel ağrısına ne iyi gelir?Nedenleri nelerdir?Tedavisi nedir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısı günlük hayatımızdan tamamen çalan ve yaşam kalitemizi tamamen düşüren bir rahatsızlıktır. Aktivitelerimizin giderek sınırlanmasına neden olan bel ağrısı, psikolojimizi de oldukça olumsuz etkilemektedir. Birçok sebebi olan bel rahatsızlıkları, kimi zaman kısa süreli kimi zaman ise başka rahatsızlıkları haber vermesi bakımından uzun süreli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Image

Nedenleri

Bel ağrısına sebep olan en önemli faktörler aşağıda sırasıyla verilmiştir:

. Duruş bozuklukları

. Bel fıtığının neden olduğu ağrılar

. Stres

. Kemik erimesi

. Fazla kilo

. Kireçlenme

. Romatizma

. Böbrek, bağırsak gibi iç organların neden olduğu ağrılar

. Yaşlılık

. Tümörler

. Egzersiz eksikliği

. Sigara

. Ağır yük kaldırmak

. Uzun süre ayakta durmak

. Ortopedik olmayan ayakkabı ve yataklar sayılabilecek faktörler arasındadır.

Belirtileri

Şiddeti değişen ağrılarla beraber görülen birtakım nedenler başka türlü hastalıkların da habercisi olmaktadır.

Örneğin;

Bacaklardaki his kaybı, uyuşma, karıncalanma, ayak parmakları üzerinde dengede duramama gibi nedenler bel fıtığına işaretken,

Hastaların idrarını tutamaması tümöre,

Özellikle geceleri artış gösteren bel ağrıları başka tümör çeşitlerine,

İğnelenme, batma hissi gibi belirtiler de genelde sinir ucu tahribatlarının gerçekleştiğine işarettir bu da kalıcı bir hasarın olduğu anlamına gelmektedir.

Tedavisi

Bu konuda öncelikle dikkat edilmesi gereken ve birey olarak bizim üzerimize düşen birtakım sorumluluklar vardır.

Örneğin;

Eğilirken dizlerimizi bükerek eğilmek,

Spor yaparak eklemlerimizi kuvvetlendirmek,

Yattığımız yatağı ortopedik olarak seçmek,

Eşya kaldırırken onu kendimize yakın tutarak kaldırmak,

Sigara kullanımını azaltmak yahut tamamen bırakmak,

Beslenmemize dikkat etmek,

Uzun süre oturmamız gereken işlerle uğraşıyorsak kendimize molalar yaratarak vücudumuzu dinlendirmek başlıca sorumluluğumuz dâhilinde olan konulardır.

Daha sonrasında hekimlerimizin çizdiği rotada hareket etmek bel ağrılarımıza iyi gelecek faktörlerdendir.

Hekimlerin tavsiyesiyle yapılması gerekenler arasında;

. Kaplıca tedavileri

. Ağrıyan bölgeye ısı tedavi yöntemleri

. Fizik tedavi yöntemleri

. Egzersiz programları

. Kas gevşetici kullanımı

. Ağrı kesici kullanımı

. Cerrahi müdahaleler yer almaktadır.

Çeşitli genetik faktörler, yaş aralıkları, hastalık çeşitleri yukarıda sayılan bir ya da birden fazla çözüm yönteminin kullanılmasında sıkıntı çıkarabilecek faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda sağlığınızı tehlikeye atmamak adına uygulamak istediğiniz her bir yöntemi bir hekime danışarak uygulamanız sağlığınız açısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Uygulamakta sakınca görmediğiniz tedavi yönteminin kararını kendi başınıza almanızın daha büyük sorunlara neden olabileceğini unutmayınız.

Doktorların belirlediği tedaviler dışında yine onların onayını alarak paylaşacağımız bitkisel bel ağrısı tedavi metodlarını uygulayabilirsiniz.

Zencefil: Kusma tedavisi için kullanılan zencefil kökü, aynı zamanda bel ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Zencefilin içerdiği anti-inflamatuar bileşikler bel ağrısına rahatlama sağlayabilir. Bunun yanında zencefil bel tutulmasına iyi gelir.

Taze zencefil kökünü ince dilimler halinde kesin ve bir tencere kaynar suda 20 dakika düşük ısıda kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın ve bal karıştırarak günde 2-3 bardak için. İyileşme ve ağrıların kesildiğini görene kadar devam edin. 7 günden fazla kullanmayın.

Bunun yanında ağrıyı hafifletmek için karışıma birkaç tane karanfil ekleyebilirsiniz.

Fesleğen: Fesleğen bel ağrısı için faydalı olabilir. Bir su bardağına 9-10 fesleğen yaprağı koyun ve kaynatın. Soğuduktan sonra bir tutam tuz ekleyerek için. Özellikle hafif şiddetli bel ağrılarına faydalı olabilir. Kasları gevşetici özelliğinden dolayı bel tutulmasına da iyi gelir.

Haşhaş Tohumu: Haşhaş tohumu bel ağrısı tedavisi için eski çağlardan beri kullanılmaktadır.

100 gram haşhaş tohumunu bir bardak süte karıştırak günde iki çay kaşığı olacak şekilde tüketin. Bel ağrısının hafiflemesini sağlayabilir.

Bitkisel Yağlar: Bazı bitkisel yağların masaj şeklinde sırta uygulanması bel ağrısını hafifletebilir. Okaliptüs yağı, badem yağı, zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı gibi yağları hafifçe ısıtın ve masaj yaparak sırtınıza uygulayın, bel ağrısının hafiflemesine ciddi katkıda bulunacaktır.

Sarımsak: Sarımsak bel ağrısı tedavisine yardımcı olabilecek bileşenler içerir. Hafif sırt ağrıları için 2-3 karanfili sabah aç karınla yiyin. Ayrıca, sarımsak yağı ile sırtınıza masaj yapabilirsiniz.

Buğday: Buğday acıyı en aza indirmeye yardımcı olan analjezik etki üreten bileşikler içermektedir. Özellikle Anadolu’da bel tutulmasına iyi geldiği için yaygın şekilde buğday tedavi amaçlı kullanılır.

Gece bir miktar suda bir avuç buğdayı sabaha kadar bekletin. Sabah bu karışıma çim ve kişniş karıştırın. Sonra bir fincan süt karıştırın ve günde iki kere için. Büyük oradan bel ağrısına yardımcı olacaktır.

Epsom Tuzu: Epsom tozu beş ağrısına neden olan iltihabı hafifletebilir.

Sıcak su ile epsom tuzunu karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı bir havlu yordamıyla belinize uygulayın ve 30 dakika ağrıyan kısımda bekletin.

Bunun yanında epsom tozunu banyo suyuna katarak duş alabilirsiniz.

Papatya Çayı: Bel ağrısı yanında sırt tutulmasından kaynaklanan ağrıları da giderir. Günde bir bardak papatya çayı tüketmek gergin kas dokularını rahatlatarak bel ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun için bir bardak suya 4-5 tane papatya koyarak kaynatın ve günde 4 gün boyunca iki kere için.

Papatya çayını aşırı kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Süt: Süt güçlü kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum açısından oldukça zengindir. Yeterli miktarda kalsiyum alımı vücutta oluşabilecek bel ağrısını giderebilir.

Bunun için düzenli süt içilmelidir. Maalesef süt genelde çocuk sağlığını ilgilendiriyormuş gibi yetişkinler genelde tüketmez. Halbuki yetişkinlerde kemik yapıları yaşlandıkça zayıflar ve daha fazla kalsiyum ihtiyacı duyar. Bundan dolayı yetişkinler ve yaşlılar bel ağrıları başta olmak üzere diğer sorunlar için süt tüketimini ihmal etmemelidirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

Twitter Trend Topic Al