Bu Hastalığı Anksiyete ile Karıştırmayın!
Depersonalizasyon ile anksiyete çok karıştırılıyor.İki hastalığın ortak noktası yabancılık hissiyatı sizi yanıltmasın. Ayırt edebilmeniz için belirtilere dikkat etmeniz gerekebilir

Anksiyete Nedir?

Anksiyete Nedir?

Psikolojide bilinen ismi ile anksiyete bir tür kaygı durum bozukluğudur. Kaygı aslında hayatımızla iç içe olan duygularımızın bütünüdür. Kaygı sizi hayatta tutar,fikirlerinizi ise dinç tutar. Trafikte yaşanabilecek kaza halinde ani hareketle kaygı duygunuz sayesinde hayatınız kurtulabilir. Ayağınız takılıp düşerken ani panik halinde hareketlerle kendinizi bu durumdan kurtarabilirsiniz. Kaygı sizi bir nevi hayatta tutar. Ani yada hızla aklınızda geçen fikirleriniz, aklınızda panik halinde oluştuduğunuz çıkar yol arama hayat kurtaran fikirler üretebilmeniz açısından büyük oranda yardımı dokunabilir. Hayatımızın gerekli görülen ve neredeyse en önemli hislerinizdendir. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kaygının fazlası da psikolojik hastalığın belirtisi olabilir.Normal salgılanan kaygı ile aşırısı arasındaki o ince çizgiyi yakalamak birhayli önemlidir. Normal kaygı uzun vadeli değildir. 

Doğal ve gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alış verişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmaktadır. Uzun sürmez. Kendinizi kontrol altına almak zor olmaz. 

Fakat anksiyetenin sağladığı bozukluk ise elinizi ayağınızın siz daha farkına dahi varmadan birbirine dolaşmasını sağlar. Akıl o anlık durur, mantık kendisini yitirir, O anda kendinizi kaybedersiniz, düşünceleriniz durur. Elleriniz titremeye başınız dönmeye ve belki de mideniz bulanmaya başlar. O an içinde bulunduğunuz oda evren size yabancı gelebilir. Çünkü bulunduğunuz ortama etrafınızdaki kişilere adapte olamazsınız. Bu durumlarda tabi ki en yakın psikoloğa ya da psikiyatriye başvurmanızda fayda var. Peki nedir bu anksiyetenin tam olarak belirtileri?Gelin bir göz atalım.

Anksiyete Belirtileri

1.İnsanların sözlerini kafaya gereğinden fazla takıp çok düşünmek.

2.Ani şekilde gerilimlere kapılmak

3. Kas ağrıları çekmek

4.Değersiz ve özgüvensiz olduğunu düşünmek ve buna kendini inandırmak.

5.Hızlı nefes alıp vermek ve bazen bu nefesi kontrol edememek.

6.Gergin, kaygılı,sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek.

7. Çevreden kopmak,uzaklaşmak istemek.

8. Konsantre olamamak ve konstrasyonunu yitirmek.

9.Çabuk yorulmak

10. Uykusuzluk çekmek

11.Titremek

12.Toplumdan çekinmek.

13.Başkaları ilekonuşmanın zor olduğunu hissetmek

14. Üzüntlü durumlarayoğunlaşma

Henüz bu hastalığın nasıl oluştuğu, nelerin hangi problemlerin bu hastalığa davetiye çıkardığı bilimsel araştırmalar dahilinde ne kanıtlanabilmiş ne de kesinliğe ulaşmıştır.Fakat psikologlar böyle bir danışanla karşı karşıya kaldıklarında Çocukluk Dönemine inerler. O yüzden psikolojik durumunuzda Çocukluk Döneminize dikkat!

 Şimdi de Ansksiyete ile ortak noktası olan Depersonalizasyon/Derealizasyon Bozukluğuna bakalım.

Depersonalizasyon Bozukluğu Nedir?

Depersonalizasyon Bozukluğu Nedir?

Depersonalizayon ya da diğer ismi ile derealizasyon bozukluğu, bireyde sıklıkla veya kalıcı olarak görülen kendine dışarıdan bakıyor olma hissi ile karakterize bir ruhsal hastalıktır. Aslında yabancılık hissetmekte uygun olabilir.

Depersonalizasyon, kişilik dışına çıkma; derealizasyon ise gerçeklik dışına çıkma olarak tanımlanabilir. Depersonalizasyon yaşayan kişiler kendi benliklerini dışarıdan adeta bir gözlemci gibi izlediklerini ifade ederler. Ya da kişide hayatlarını rüyadan izliyormuş gibi hissettirebilir. Bu her anda yaşanmayabilir. Genel olarak atak şeklinde kendisi gösterebilir. Bu bazen saatler,günler sürebilir, aylar ya da yıllar olarak kendini seyredebilir. Aslında pek çok sağlıklı birey bunu saniyeler olarak deneyimler. Aşırı bir durum söz konusu olduğunda ise bu kendisini artık depersonalizasyon hastalığına bırakır.

Hastalığın altında yatan sebepler tam olarak bilinmese de genel itibariyle stres yoğunluğu , travmatik kazalar sonucu kendisini gösterebilir. Bu problem ile iç içe yaşayan bireyle rbelki de bunun geçmeyeceği hissine kapılır. Sosyal çevreyi oldukça etkileyebilir. Ancak tedavisi tabi ki de vardır. Bazen kendini zaman içinde yitirir veya psikolojik tedavi sonucu ortadan yok olabilir.Şimdi ise bu hastalığın tipik belirtilerini şöyle inceleyebiliriz.

Depersonalizasyon Bozukluk Belirtileri

1.Kendini dışarıdan izleme hissiyatı, kendisine yabancılaşma

2.Duygulara veya düşüncelere yabancılaşma hissi

3. Bir rüyanın içindeymiş gibi hissetme

4. Ağır bir hal olarak benliğin ayrışması (Benliğin 2’ye ayrılma durumunda birisi gözlemci rolün alırken öteki normal hissedebilir)

5.Algılama problemleri veya görmede bozulma

6. Duyma ve ses algısında bozulma

7.Kişiliği kaybetmiş olma hissi

8.Geçmiş veya hatıraların kendisine ait olduğunu hissedememek

Gördüğünüz üzere belirtiler oldukça ağır bir şekilde günlük yaşantınızı etkileyecek düzeyde kendini seyreder. Bu tür durumlarda azalma olmaz veya artış gözlendiği durumlarda en kısa zamanda psikiyatriye gitmekte fayda var. 

Anksiyete ile Depersonalizasyonun karıştırılma nedenlerini belki daha açık şekilde gözlemlediniz. Belirtilerde de görüldüğü üzere yabancılık hissine aldanıpta kendinize yanlış teşhis koyabilirsiniz. Çünkü bazen bir hastalık diğer bir hastalığa davetiye çıkarabilir, tetikleyebilir. Kendinizi ise yanlış yönlendirmemek adına bu tür durumlarda sizler için en sağlıklısı psikolog veya psikiyatriye gitmektir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al