Gribal Enfeksiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler !
Çoğu İnsanın Sıklıkla Geçirdiği Gribal Enfeksiyon Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Noktaları Sizler İçin Derledik

Gribal Enfeksiyon özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında büyük şehirlerde salgınlara neden olan, İnfluenza denilen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Grip salgınları oldukça büyük sayıda insan topluluklarını etkileyebilir. Tün dünyada, işe devamsızlığın en sık sebeplerinden biridir. Grip enfeksiyonu hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme sonrası solunum yoluyla insan vücuduna kolaylıkla girer. Ayrıca tokalaşma sonrasında da kolaylıkla bulaşır.

GRİBAL ENFEKSİYONUN BULAŞICILIĞI KAÇ GÜN SÜRER?

Gribal enfeksiyon başlamadan önceki 2 gün ile semptomlar başladıktan bir hafta sonrasına kadar bulaştırıcılık vardır.

GRİBAL ENFEKSİYONDAN BASİT YÖNTEMLER İLE KORUNABİLİR MİYİZ?

Gribal enfeksiyonlarda el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerin veya hasta kişilerle temas eden, aynı ortamı paylaşanların maske kullanması etkili korunma yöntemlerindendir. Diğer bir korunma yöntemi risk altındaki bireylerin aşılanmasıdır .

GRİBAL ENFEKSİYON TEHLİKELİ MİDİR?

İspanyol gribi nedeniyle 1918 yılında Avrupa da yaklaşık 20 milyon kişi hayatını kaybettiği bilinmektedir. Günümüzde risk altındaki hastalar vücut direnci düşük yaşlılar, küçük çocuklar, immün sistemi baskılanan hastalar ve dinlenme imkanı olmayan yorucu ağır işlerde çalışan insanlardır. Bu insanların çoğu zatürre gibi akciğer enfeksiyonları sebebi ile hayatını kaybeder.

ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?

Sağlıklı çocukta birkaç gün içinde şikâyetler azalır. Ancak, çocuklarda ateş, koyu kıvamlı burun akıntısı, öksürük, kulaklarda dolgunluk hissi, kulak ağrısı ve işitmede azalma şikayeti varsa mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çocuklarda gribal enfeksiyon sonrası sinüzit, ortakulak iltihabı, bademcik iltihabı, ve alt solunum yolu enfeksiyonu (bronşit, pnömoni, vs.) görülebilmektedir.

ÇOCUKLARDA GRİBAL ENFEKSİYON SONRASI İŞİTME KAYBINA DİKKAT EDİLMELİDİR!

Çocuklarda gribal enfeksiyon sonrası östaki tüp tıkanıklığı ve kulaklarda dolgunluk hissi devam ederse olay ortakulak iltihabına ilerler. Östaki tüp tıkanıklığı ortakulakta sıvı birikimine, zamanla işitme kaybına ve tekrarlayan ortakulak iltihabına neden olabilir. Erken teşhis ve hastalığın takibi kalıcı işitme kayıplarını önler.

GRİBAL ENFEKSİYON SONRASI TAT VE KOKU KAYBI OLUR MU?

Gribal enfeksiyon sonrası geçici tat ve koku kaybı olabilir. Gribal enfeksiyon sonrası tat ve koku kaybı düzelmiyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gereklidir. Koku ve tat kaybının iyileştirilmesinde erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

GRİBAL ENFEKSİYONDA YAPILMASI GEREKEN FAYDALI ŞEYLER NELERDİR?

Doktorunuzun tavsiye ettiği bağışıklık sistemi güçlendiren ilaç takviyelerinden kullanabilirsiniz. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendiren proteini yüksek gıdalar (kırmızı veya beyaz et, balık) tüketmeli, ara öğün sıklığını ve bu öğünlerdeki meyve tüketimini artırmalıyız. Vitamin ve antioksidan yönünden zengin karnabahar, pırasa, lahana, brokoli, havuç, turp, marulu bolca tüketmeliyiz. Bağışıklık sisteminin iyi çalışabilmesi için C, E ve A vitaminleri çok önemlidir. C vitamini antivirüs etkilidir, ayrıca bakterilerin toksinlerini etkisiz hale getirir. C vitaminini portakal, mandalina gibi turunçgillerle maydanoz gibi yeşil yapraklı otlardan alabiliriz. B vitaminleri vücut direncinin düşmesini engeller, özellikle tam buğday unundan yapılan ekmekleri tüketmeliyiz. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan bağışıklık sistemimizi güçlendiren E vitamini ve çinko için ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri tüketebiliriz. Lactobacillus, Acidophilus ve Bifidobacteria bifidum en sık bilinen ve kullanılan probiotiklerdendir. Probiotik yoğurtların kullanımı vücut savunma sistemi hücre sayısını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonu vücudumuzdan atmak için sıvı tüketimini arttırmalıyız. Günde 2–3 bardak bitkisel çay içmeliyiz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

Twitter Trend Topic Al