okunma
1-) Kaliteli Uyku Nedir Ve Neden Önemlidir?
Gerek psikolojik gerekse bedenen kaliteli uyku uyumanız hayatınızı düzen içerisinde geçirmeniz için olmazsa olmaz öğelerden bir tanesi. Güne enerjik başlamak , okuduğunuzu anlamak , insanları dinleyebilmek ve konsantre kalabilmek konularında bedeninizi ve ruhunuzu kullanabilmeniz gece iyi bir uyku çekebilmenizden geçiyor. Aralıksız ve derin bir uyku ile hayatınızı düzene sokabileceğinizi hatta yaratıcılığınızı arttırabileceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Düzenli ve verimli uykunun ömrü uzattığı da bilim adamları tarafından sıkça söz ediliyor.Düzenli uyku kalp rahatsızlıklarına ve bir çok hastalığın iyileşmesine de destek olduğunu kesinlikle unutmamalısınız.
2-) Uyuyamamanın Sebepleri Nelerdir ?
Her sabah uyandığınızda bu gece eve geldiğimde direk uyuyacağım diyip uyuyamıyor musunuz ? Bunun kökünde bir çok sebep yatıyor olabilir fakat bu sorunun en başında sinir , stres ve endişe geliyor. Uyumaya çalışırken birşeyler hayal etmek veya birşeyler düşünmek sizi uyanık kalmanız için tetikliyor ve o konuyu düşünerek beyni harekete geçiriyorsunuz. Bunun yanı sıra sürekli olarak aldığınız sigara , alkol ve kafein sizi uyutmayabiliyor. Uyumadan önce dijital ekranların karşısında da fazla zaman geçirmemek büyük önem arz ediyor. Çünkü uyumadan önce telefona çok fazla bakmış olmanız yada uzunz süre telefonla ilgilenmeniz sizin uyuyamamanıza neden olabiliyor.
3-)Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapılabilir?
1- Uyku günlüğü tutabilirsiniz. Uyumadan önce kafanızı kurcalayan düşünceleri kağıda dökmeniz daha az düşünmenizi sağlayabilir.
2- Bir uyku planı oluşturabilirsiniz. 90 dakikalık uyku döngülerinin farkında olarak hani saatler arasında uyuyacağınıza karar verin. Hafta sonları dahil bu plana uymaya çalışın.
3- Sporunuzu sabahları yapın. Akşam sporunu ise uykudan en az 3 saat önce yapmaya çalışın. Uyumaya yakın kahve çay içmeyin.
4- Uykudan en az 3 saat önce yemek yemiş olun fakat ağır yemek yemeyin.
5- Elektronik eşyalarınızı kapatıp uyuyun.
6- Işık ile Karanlık Arasında Denge Kurun. Işığın etkisinde uyumanın zararları nedeniyle karanlığı avantajınıza kullanın. Karanlıkta salgılanan Melatonin hormonu sayesinde uyumak çok daha kolay. Uyku bozukluğu olan kişilere de bu hormon takviyesi doktor kontrolünde yapılabiliyor.
7- Şekerleme yapılsa dahi 10-20 dakikayı aşmamaya çalışın.
8- Vücudunuz nerede rahat hissediyorsa o şekilde uyumalısınız. Konforlu yastık ve baza tercih edin.
9- Uyumadan önce hafif müzikler dinleyin.
10- Uykuya dalma problemi yaşayanlar ise 4-7-8 metodunu deneyebilir. Bu nefes egzersizini uyurken ve ya gün içinde uygulayabilirsiniz.
4-) 4-7-8 Metodu Nasıl Yapılır?
1.Dilinizi üst damağınıza yerleştirin ve egzersiz boyunca orada tutun.
2.Nefesinizi ‘şşş’ sesi çıkararak dışarı verin.
3.Ağzınızı kapatın ve yavaşça burnunuzdan nefes alarak 4’e kadar sayın.
4.Nefesinizi tutup 7’ye kadar sayın.
5.Bütün nefesinizi ‘şşş’ sesi çıkararak dışarı verin ve 8’e kadar sayın.
6.Bu turu 3 kez ya da daha fazla tekrar edin.
5-) Sağlıklı Bir Uyku Kaç Saat Olmalı ?
Bebekler (0-2 Yaş) : Ortalama 15-17 saat
Okul Öncesi Çocuklar (3-5 Yaş) : Ortalama 12 Saat
Okul Dönemi (6-13 Yaş) : Ortalama 10 Saat
Gençler (14-17 Yaş) : Ortalama 9 Saat
Genç Yetişkin ve Yetişkinler (18-64 Yaş) : Ortalama 8 Saat
Orta Yaş ve Üstü (65+) : Ortalama 7 Saat
Comments
0 comment