2,104
okunma
okunma
Bazı insanlar yaşı hiç fark etmeksizin geceleri uykuya daldığı andan itibaren horlamaya başlar. Buda odamıza bizimle beraber uyuyan ve ya yanı başımızda uyuyan insanlara büyük oranda rahatsızlık verir. Peki horlama dediğimiz olay sağlık sorunlarından mı geçer? Neden bazı insanlar horlar? Horlamanın altında nasıl bir sağlık sorunlar yatar?
Horlamak uyku apnesinin habercisi olabilir. Fakat uyku apnesiyle de kalmayabilir. Daha bir çok sağlıksal sorunların habercisi de olabilir. En basit terimi ile horlamayı açıklayacak olursak ise solunum yolundaki blokajdan dolayı birkaç saniyeden daha fazla oksijensiz kalınması bireyin refleks olarak, uyku solunumundan normal solunuma geçmesine neden olur. Bu anlık uyarılar, uykuyu bozarak uyku verimini düşürür. Bireyin solunum yolunun ciddi şekilde tıkanması horlamanın şiddetlenmesine yol açar. Bazen bazı zamanlar kendi horlamanıza bile uyanabilirsiniz.
Peki Neden Horlarız?
- Araştırmaları baz alarak söyleyecek olursak erkeklerin horlama oranı kadınlara oranla daha fazladır. Erkeklerde %44 civarıyken kadınlarda bu oran %28 civarındadır.
- Solunum yolunda oluşan tıkanıklar da horlamanıza sebep olabilir. Ve ya dilin yada küçük dilin normale göre büyük olması da horlamaya sebep olur. Bu insanlar için sırt üstü yatmak yerine yan yatmak önerilir. Anormal büyüklükteki bademciklerinizi de aldırarak uykunuzu daha kaliteli hale getirebilirsiniz.
- Bunların dışında alkol tüketiminin de horlama üzerine büyük etkisi olabilir. Kas aktivitelerini azaltan alkol horlamaya sebep olur.
- Soğuk algınlığı yaşadığınız durumlarda da horlama durumunu yaşayabilirsiniz. Normalde hiç horlamayan insanlar bile bazen soğuk algınlığı yaşadığı zamanlarda burun tıkanıklığından horlarlar.
- Henüz tedavisi olmayan horlama ise yaşlanmaya bağlı horlamadır. Bu durumda yaşlanan insanın kas performansı düştüğü için horlama görülür.
Comments
0 comment