okunma
Li-Fi’nin fikir babası İskoçya Edinburg Üniversitesi’nde mobil iletişim profesörü olan Harald Hass, bu teknolojiyi 2011 yılında yaptığı bir TED konuşmasında tanıttı. Basitçe anlatırsak Li-Fi, veriyi kablosuz bir şekilde aktarmak için radyo sinyalleri yerine LED ışıkları kullanıyor. Ayrıca araştırmacılar Li-Fi’nin Wi-Fi’den daha hızlı ve güvenilir olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddianın gerekçesi ise yapılan son deneylerde Li-Fi hızı saniyede 224 gb'a kadar ulaşmış olması. Bu hızı somut bir şekilde açıklayacak olursak bir saniyede 20 filmi aynı anda indirebilirsiniz. Wi-Fi ile bir saniyede bir filmin indirilmesi rüya gibi bir şey iken bu teknolojinin olması imkansızmış gibi geliyor. Li-Fi’nin bu kadar büyük bir hıza ulaşmasının sebebi ise Wi-Fi’ye göre 1000 kat daha fazla veri yoğunluğuna ulaşabilmesi çünkü Li-Fi sinyalleri daha dağınık olan radyo sinyallerinin aksine küçük bir bölgede toplanıyor.
Gelelim MyLifi adlı cihaza. Bağlı uygulamaları akıllı telefonlarınızdan kontrol edebileceğiniz MyLiFi, güneş batarken otomatik olarak aydınlanabiliyor.
Fakat cihazın internet bağlantısı, gözle görülür ışık dalgalarıyla sağlanmıyor. Bunun yerine şık tasarıma sahip ürünün gövdesinde ışığını insan gözünün algılayamayacağı bir kızılötesi ışık transferinden sorumlu küçük bir daire var. Bunu temel olarak fiber optik kablo mantığına benzetebilirsiniz. Yani evinize fiber optik kablolar içinden ışıkla gelen internet bağlantısı, standart kablolu veriye ya da radyo sinyaline dönüştürülmeden size ulaşıyor.
Ön satışa çıkacak olan cihaz fiyatının 499 dolardan başlayacağı konuşuluyor.
Comments
0 comment