Soğan Neden Gözlerimizi Yaşartıyor?
Yemek yaparken en sevmediğimiz kısım belki de soğan doğramak. Ne kadar göz yaşarmasını engellemek için çözüm önerselerde nafile. Soğan doğrarken o göz yaşarıyor. Bazı soğanlar az miktarda yaşartırken bazıları da bildiğiniz ağlatıyor. Gözlerinizi ovdukça bu gözyaşı oranı da daha fazla artıyor. Peki soğan gözlerimizi neden yakıpta yaşartıyor?

Sülfidler Parçalanıyor

Yapılan araştırmalara göre soğan kendisini böcek ve mikrop türü canlılara karşı korumak adına savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Enzimler ise soğandaki sülfidi parçalayıp sülfür okside dönüştürüyor.

Kısa sürede uçucu bir hal alan sülfid asit  havada hızla yayılırken gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bu durum da göz kanalları tıkanıyor. Fakat uzmanlar aslında gözün yaşarmasında soğanın içindeki kimyasal bileşimin neden olduğunu düşünmüyor.

Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al