okunma

Elektromanyetik fırlatma konusunda 2014'ten bu yana çalışmalar yürüten ASELSAN, geçen yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF), Tufan Elektromanyetik Top Sistemi'ni tanıttı.
Saniyedeki hızı 2 bin-2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katından fazla olduğu belirtilen sistemle geçen sürede atış testleri gerçekleştirildi.
Tufan'ın ön prototipiyle Konya-Karapınar'da gerc¸ekles¸tirilen atıs¸lı testlerde mühimmat, ses hızının 9 katı hızla hedefe gönderildi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de katıldığı testlerde, saniyede 3 bin metre namlu c¸ıkıs¸ hızı sağlanarak rekor kırıldı. Bu değer, barut kullanan klasik silahların mermiyi atma hızının yaklaşık 3 katına karşılık geliyor.
Havada ve karada etkili
Elektromanyetik fırlatma sistemleri, geleceğin hava savunma silahı olarak gösteriliyor. Bu teknoloji kullanılarak geliştirilen ve "railgun" adı verilen silahların çok uzun mesafelerde etkili olması, savunma alanında önemli bir kuvvet çarpanı olarak yer alması öngörülüyor.
Mühimmatın namludan yüksek hızla çıkması, klasik silahlara nazaran çok daha uzun menzillere atıs¸ yapılabilmesi anlamına geliyor. Türkiye'de geliştirilecek akıllı mühimmatlar ile birlikte "railgun" sistemleri hem uzun menzilli kara topçu silahı hem de çok etkili bir hava savunma silahı olarak kullanılabilecek.
Elektromanyetik fırlatma sistemleri sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacak.

Elektromanyetik fırlatma sistemleri sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacak.
Hedef yüksek enerjiyle fırlatma
Elektromanyetik fırlatma sistemlerinin geliştirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla ASELSAN bünyesinde bir Geliştirme Laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvarda sistemin temel bileşenleri üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülüyor.
ASELSAN, ilerleyen dönemde bu teknolojinin tüm alt bileşenlerini geliştirmeyi sürdürerek daha ağır mühimmatların daha yüksek enerjilerle fırlatılmasını hedefliyor.

Türkiye, elektromanyetik fırlatma sistemleri konusunda yürütülen çalışmalar sayesinde birçok yeni teknoloji kazanacak.
Bu konuda ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, Çin, Rusya, Güney Kore gibi ülkelerde de çalışmalar yürütülüyor.
ASELSAN, bu alanda geliştireceği ürünlerle dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi haline gelmeyi hedefliyor.
Yerlilik oranı 16 yılda yüzde 24'ten yüzde 60'lara çıkan milli savunma araçları Türkiye'nin gücüne güç kattı. Gemiden uçağa, helikopterden tanka, SİHA'dan tüfeğe birçok proje, vatandaşın yüzünü güldürüyor.
Savunma sanayiinde yerli ve milli hamleler meyvelerini verdi. Beyin ve üretim gücünü seferber eden Türkiye, AK Parti iktidarında geçen son 16 yılda envanterine büyük güç kattı.

Hükümetin desteği, özel sektörün girişimleri, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının katılımı Türkiye'nin savunma alanında çıtasını yükseltti.
2002 yılında savunma sanayiinde yerli üretim oranı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının sadece yüzde 24'ünü karşılarken bugün ulaşılan rakam yüzde 60'lar düzeyinde. 2023 hedefinde yerli üretim oranını en az yüzde 80'e çıkarmak var.
2002'de savunmada her 100 birimden 76'sını ithal eder noktada bulunan ve 'kendi tüfeğini bile yapamaz' düzeydeki Türkiye, şimdi yurtdışı operasyonlarını yüzde 90'ların üzerinde yerli üretim sistemlerle yapıyor.
Comments
0 comment