Özel Gün Ve İsteme Çiçekleri Nasıl Kurutulur?
Çiçeklerimizi doğru şekilde kurutmak için çaba gösteririz. Fakat özel gün ve isteme çiçeklerimizde hata payımız yoktur. Peki bu hepsinden özel çiçekleri nasıl kurutabiliriz?

Çiçeklere olan sevgimiz tartışılmaz. Özel günlerimizin en güzelleştirici yardımcıları çiçekler. Hediye gelen çiçeklerimiz saksı çiçeği değil ise kurumaya mahkum. Solmaları doğal olsa da, onları ilk günkü güzelliğiyle saklamak isteriz. Evlilik teklifi,  nişan, düğün, doğum günü, isteme çiçeğini nasıl kuruturuz?

 Çiçeğiniz ilk günkü kokusu ve rengini koruyamasa da hayran kaldığımız o pastel tonlara bürünerek evimize bambaşka bir hava katar. Mum yapabilir, çerçeveye dönüştürebilir, ışıklandırmalarla çok hoş dekorlar yapabilirsiniz. Bu konuya başka bir yazımızda değineceğiz.

Çiçekleri formunu bozmadan kurutabileceğimiz belirli yöntemler tabi ki var. Fakat en pratik ve başarılı yolları sizlerle bu yazımızla paylaşacağız. 

Açık havada kurutma yöntemi

Öncelikle en bilindik yöntemle başlayalım. Çiçeğimizi en doğal yolla kurutmak istiyorsak doğru yöntemi bulduk demektir. Çiçeğimizi nemden koruyarak, karanlık, sıcak, kuru bir ortamda muhafaza edin. Bu şartları ne kadar sağlayabilirseniz çiçeğiniz o kadar hızlı kurur. Bu da renginden ve formundan bir şey kaybetmeden kuruması demek.

Kurutma işlemini gerçekleştirdiğiniz yerde vantilatör kullanmanız yahut rüzgar esintisi sağlamanız işinizi kolaylaştırır. Bu yöntemle çiçeğinizin istediğiniz şekle gelmesi cinsine bağlı olarak 2-5 hafta arası sürebilir. Eğer yapraklar yoğun ise, yapraklarınızı dallardan ayırıp o şekilde iple bağlamanız, çiçeğin tamamının sağlıklı şekilde kurumasını sağlar.

Özellikle isteme çiçeğinizi, saplarından bağlayarak asarsanız ilk günkü gibi durmasını sağlayabilirsiniz. İsteme çiçeğiniz gül ise, saplarından teker teker asmanız durumunda, birbirine değerek yaprakların çürümesi ihtimalinin önüne geçersiniz.  Fakat güller için en uygun kurutma yönteminin bu olmadığını hatırlatalım. Bu yöntemi genellikle hafif çiçekli buketleriniz için kullanabilirsiniz.

Gazete kağıdı üzerinde uygulanan hali ise, sizi biraz yorabilir ve çiçeğin formuna göre tercih edilmelidir. Büyük çiçekli buketlerde tercih edilmesi önerilmez. Gazete kağıdı üzerine dizdiğiniz çiçekleri gün aşırı çevirerek kurutmalısınız. 

Diğer bir yöntem ise, buketinizi yüksek bir vazoda içinde çok az miktarla kurutmaktır. Vazoda durduğu şekille kuruması kolaylık sağlar fakat su miktarını ayarlayamamak çiçeğinizin çürümesine sebep olur. Bu sebeple pek tercih edilen bir yöntem değildir.

Tüm bu yöntemlerde en büyük sorun tozdur. Tozlanma çiçeğiniz kururken ona zarar verebilir. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin, çiçek yapraklarınızın tozunu özenle almaya dikkat edin. Kullandığınız materyal fazla nemli olur ise, kurumasını engeller ve çürümesine sebep olursunuz.

Baskılayarak kurutma yöntemi

Bu yöntemle çiçeğinizi olduğu gibi muhafaza edemezsiniz fakat planladığınız tasarıma göre kullanışlı bir kurutma yöntemidir. Minik çiçekler ve yapraklar için daha fazla tercih edilir. Bunun için kurutma kağıdına ihtiyacınız olacak. 

Çiçeklerinizi kurutma kağıdını istediğiniz boyutta katlayarak içine yerleştirin. Çiçek veya yapraklarınızın üst üste gelmemesine dikkat edin. Üzerine ise düz ve sert bir eşya koyarak veya kitap arasına yerleştirerek kurumasını bekleyebilirsiniz.

Yerleştirdiğiniz ortamın nemli olmamasına özen gösterin. Bu yöntem ise 2-4 hafta arası süreçte sonuç verir. 

Özellike mum yapımı, ayna süslemesi, mini çerçeve yapımı ve reçine kaplama işlemlerinde tasarımınız için uygun bir yöntemdir.

Gliserinle kurutma yöntemi sanılanın aksine evinizde tek başınıza yapabileceğiniz bir yöntemdir. Aktar ve eczanelerden satın alabileceğiniz gliserin şaşırtıcı bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ve çiçeğiniz kuruduğu formu uzun yıllar korur.

Fakat, çiçeğinizin rengini pastel tonlara çevirir. Ölçüye dikkat etmelisiniz zira, yeşili kırmızıya, sarı ve bronza çevirebilir. Tabi farklı bir çalışma yapmak isterseniz yaratıcı bir çalışma olabilir. 

 2 ölçü kaynamış suya 1 ölçü gliserin katarak uygulamalıyız. Karışımı iyice karıştırıp homojen hale getirdikten sonra 10-15 cm yükseklikte bir kaba dolduralım. Çiçeklerimizi bu karışımın içerisine yerleştirelim. Kabın boyutunu çiçek saplarınızın uzunluğuna göre tercih edebilirsiniz. Buketiniz yumuşak saplı çiçeklerden oluşuyor ise yaklaşık 1 hafta içerisinde, odunsu yapıda ise 1 hafta ile 1,5 ay arasında sonuç alırsınız.

Çiçek yüzeylerinde terleme görmeniz, işlemin başarıyla tamamlandığı anlamına gelir. Yaprak uçlarında renk değişimi ile al kısımlarında yağlı bir görünüm gözlemlediğinizde çiçeklerimizi çıkarıp dal ve yapraklarını nazikçe kurulayalım. 

Mikrodalga ile kurutma yöntemi

Mikrodalga yöntemini hepimiz duymuşuzdur. Hızlı sonuç veren bir yöntem olduğu için genelde çok tercih edilir. Fakat çiçekleri hiçbir işlem uygulamadan mikrodalgaya atıp mükemmel sonuç bekleyemeyiz.

Bu uygulamada silisyuma ihtiyacımız var. Silisyum ile çiçekleri kapladıktan sonra mikrodalga içerisine yerleştiriyoruz. Hızlı kurutması sebebiyle beğenilen bir yöntem olsa da, her çiçek için doğru yöntem değildir. Çiçeğinizin öz suyu az ise, o mükemmel sonucu elde edemezsiniz. Bu sebeple öncesinde bir çiçeğin yapraklarını denemek için mikrodalgaya yerleştirin. Bu deneme hem süre ayarlamanıza yardımcı olur hem de alacağınız sonucu öncesinde görmüş olursunuz.

Kum ile kurutma yöntemi

Fazlasıyla vakit alan fakat şeklini en iyi şekilde muhafaza edeceğiniz yöntemdir. Tabi ki çiçeklerimizi toprağa gömmüyoruz, öyle bir yanlışa düşmeyelim. Seneye filizlenecek çiçeklerle ilgili bir planınız yoksa yani.

Ayırabilecek vaktiniz var ise benim şiddetle önerdiğim yöntemdir. Kumumuz ince taneli ve arınmış olmalı. Arınmış derken; tuz ve tozlar için yıkanıp süzülmüş, fırında kurutulmuş bir kumdan bahsediyorum. 

Kumun kuruduğunu anlamak için biraz silisyum ile fırına sürülür. Silisyum mavi renge bürünüyor ise tamamen kurumuş bir kum elde etmişiz demektir. Kumumuzu eleyerek işleme geçebiliriz. Geniş bir kaba alt katmanı en fazla 5 cm olacak şekilde kumumuzu yayarak çiçeklerimizi yerleştirelim. Üstüne de aynı kalınlıkta kumu serperek yerleştirelim. Çiçeğimize bağlı olarak 3-5 hafta süresinde istediğimiz sonucu elde edebiliriz.


 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al