Kahvaltı Soflaramızın Vazgeçilmezi Patates Nedir ? Kaç Çeşit Patates Vardır ?
Hemen hemen hergün kahvaltı soframızda yerini alan patates yerin altında yetişiyor, dünya çapında da sık tüketim sağlayan, özellikle yaş kitlesi de çocuklardır. Patatesi tanımayanımız herhalde yoktur diye umuyoruz. Sizleri daha faydalı bir bilgi sunmak için patatesin nasıl birşey olduğundan ve kaç tür çeşidi olduğuna gelin bir göz atalım.

Sağlıksal yönden oldukça faydalı olmasıyla beraber, güvenle tüketebileceğiniz bir besin türüdür. Kahvaltı soframızda sürekli rastladığımız patates uzmanların yorumuna göre; A, C, K, B1 ve B6 ve E vitaminleri ile potasyum, karbonhidrat gibi birçok proteini bünyesinde barındırıyor.

Pirinç, buğday ve mısır gibi tüketimi sık sık gerçekleşen besinlerden dördüncü gıda grubuna adını yazdırır ve tam bir potasyum besleyicisidir. Bu arada şunu da bilmekte fayda var;

Cilt sağlığından kansere, kalp sağlığından strese, sindirim sisteminden kemik sağlığına kadar sayısız şifası bulunan bir sebzedir.

Patates tohumsal üreme mantığı değilde bunun yerine vejetatif üreme sistemi onu diğer sebze sınıflarından ayıran en belirgin en büyük özelliğidir desek yalan söylemiş olmayız. Patatesin vatanı olarak nitelendirecek olursak eğer Peru ve Bolivya Andları olduğunu bilmekte fayda vardır. Otumsu bir bitki yapısına sahip olan patates kullanım amacının hemen her kısmı nişasta zenginliği ile bilinen, toprak altında kalan kısımları (yumruları) tüketilir. Yumru olarak adlandırdığımız unsur ise toprağa ekilerek üretilir ve yumru altında kalan tarafı ise bilindiği üzere lezzetli mi lezzetli “Patates” olarak bilinir. Ülkemizde özellikle Nevşehir ve Niğde illerinde yetiştirilir. Bolu ili de sarı patatesiyle ünlüdür.

Peki Buraya Kadar Herşey Güzel Fakat Patatesin Kaç Çeşidi Var Bunlar Neler ?

Patatesin dünyasal düzende bakılacak olursa 4000-5000 çeşidi bulunmaktadır. Hayvan yemi olsun, nişasta yapımında olsun insan besini gibi amaçlarla üretimi sağlanan patates, insan besini olarak tüketildiğinde içinde bulunan organizmalar maddelere göre ayrılmaktadır.

Agata, bintje, charlotte, desiree ve monalisa dünya üzerinde en yaygın tüketimi sağlanan patates çeşitlerinde yer almaktadır. Bu durumun aksine ayrıca yemeklik, yemlik, nişastalık, sert ya da yumuşak etliler olur. 

A Grubu Patatesler: Piştiğinde herhangi bir dağılma yapmayan  tür olarak bu gruptaki patatesler daha çok salata yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Pişirme işlemi buhar ile yapılmaktadır, kumpir içinde ideal bir boyuttadır.

Charlotte : Tek tipde pürüzsüz tenli yumrulardan oluşumunu sağlatan bir patates türüdür. Soluk sarı renge sahip olan bir türdür. Amandine patates türü ise daha sert, sarı ve katı etlidir.

B Grubu Patatesler: Piştikten sonra dağılır ve kullanım yerleri ise, sulu yemekler, graten ve çorbalarda kullanılan bu tür patatesler diğer türlere oranla az nişastalıdır, dokusu nispeten sıkıdır. 

Manon Patates : Genellikle kızartmalar için uygundur. Sarı renkli ve etlidir. Ostara, daha uzun yapılı ve ovaldir. 

C Grubu Patatesler: Yumuşak bir dokuya sahip olan ve, pişirilmesi ardından direkmen dağılan ve daha çok kızartmalık olarak tabir edilen, püre, çorba ve fırında pişirmeye uygun olup bol nişastalı patateslerdir. Monalisa, agria, bintje, Adapazarı patatesi bu grupta adını listeye yazdırır.

Monalisa Patatesleri : Uzun süreli depolamaya uygun olmasıyla birlikte, tek tipe sahip yumru şeklindedir. Birçok pişirme türüne uygunluğu ile de bilinir. 

Agria Patatesleri : Organizma bakımından geniş bir lif kaynağına sahiptir. C grubu patates grubunda olan bintje ise orta boylu, lezzetli sarı etli bir yapıdadır. Diğer türlere göre biraz daha küçük bir yapıdadır. 

D Grubu Patatesler: Bol nişastaya sahip mutfaklarımızda önem görmeyen bir türdür. Nişasta üretiminde sıkça rastlanılan bir türdür. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al