İstiklal Marşı Nasıl Yazılmıştır?
Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın yazarıdır. “Vatan Şairi” ve “Millî Şair” unvanları ile anılır.

1921 dönemlerinde Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey, Mehmet Akif Ersoy’u marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Yarışmanın başına 500 liralık bir ödül kondu. Mehmet Akif Ersoy ilk başlarda yarışmaya katılmayı reddetsede o güne kadar yazılan bütün şiirlerin yeterli bulunamaması ve en iyi şiiri  Mehmet Âkif’in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi.

Bunların üzerine  Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şair Mehmet Akif’in orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye’de yayımlandı. Marş ilk olarak Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okundu. Ardından 2 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Mehmet Akif, aldığı 500 liralık ödülü Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al