Üst Çapraz Sendromu Nasıl Olur? Üst Çapraz Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Üst çapraz sendromu başın önde olduğu postür çeşididir. Telefonla çok uğraşanların ve ve masabaşı çalışanların rastladığı bir dengesizlik hastalığıdır. Üst çapraz sendromu nedir? Üst çağraz sendromu tedavisinde neler yapılır?

Üst çapraz sendromu, başın önde olduğu postür şeklidir. Günümüz teknoloji çağında telefonu elden düşüremeyen ve masabaşı çalışan herkesi etkileyen sendromdur. Sürekli başı önde çalışan insanlarda, postür bozulmaya başladıktan sonra kaslar arası dengesizlikler oluşur. Daha sonra eklemler  ve kemikler bu dengesizliğe uyum sağlayarak vücudumuzda biyomekanik değişiklikler ortaya çıkarmaktadır.

Üst çapraz sendromda postural problemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Omuzlarda protraksiyon (yuvarlak omuz), torakal kifoz (kamburluk), kafa ileri pozisyonda durma.
  • Arkada üst trapez ve levator skapula kasları kısalmıştır, alt trapez romboid ve ser anterior kasları gücünü kaybetmiştir.
  • Önde pektoral kaslar kısalmış, derin boyun fleksör kasların gücü azalmıştır.

Üst Çapraz Sendromu Tedavisi

Boyun önde postür (upper crossed syndrome)’de uygulanması gereken egzersizlerin içinde en önemlisi chin tuck hareketidir. Çene enseye doğru itilir ve beklenip serbest bırakılır.

Bunun dışında pektoral bölge germe egzersizleri, boyun mobilite egzersizleri ve prone scapular stabilisation egzersizi uygulanabilir. Tüm bunlar başınızı olması gereken pozisyona getirmenize ve üst çapraz sendromundan kurtulmanıza yardımcı olur.