Felaket Kapıda !

''Olası İstanbul Depreminde 100 Binden Fazla Bina yıkılacak. ''
Deprem Yüksek Mühendisi Dr. Cüneyt Tüzün , araştırmalar sonucunda olası büyük istanbul depreminde 100 bini aşkın binanın kullanılamaz hale geleceğini , ekonomik kaybın 100 milyar dolar civarında olacağını gösterdiğini söyledi.17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin yıldönümü yaklaşırken beraberinde büyük istanbul depreminin ne zaman olacağı tartışılıyor.

UZMANLAR NET BİR TARİH VERMESE DE DEPREMİN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR !

Büyük depremin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Tüzün, asıl sorunun 'Hayat devam edecek ama nasıl?' olduğunu şu sözlerle aktardı:

"Büyük depremi hepimiz göreceğiz. Biz göremezsek çocuklarımız görecek. Depremin ne zaman olacağını bilmek hem teorik olarak mümkün değil hem de pratik olarak çok işe yarayacak bir bilgi değildir. Burada sorulacak soru: Hayat devam edecek ama nasıl?"


Türkiye'deki ilk deprem izolasyon uygulamasının 1999 yılında Atatürk Havalimanı'nda başladığını hatırlatan Tüzün'e göre 2013 yılı deprem izolasyonu konusunda bir milat.

"Türkiye'deki ilk önemli izolatör uygulaması 1999'da Atatürk Havalimanı'yla başlamıştır. 2013 yılı deprem izolasyonu için bir milattır. Sağlık Bakanlığı birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yapılacak 100 yataktan fazla bütün hastanelerin deprem izolatörlü yapılmasını zorunlu koştu. Şu  anda anda İstanbul 'da 7  hastane izolatör kullanılarak yapılıyor." 

Bu sistemi kullanan binaların depremden hasar almadan kurtulduğunun altını çizen Tüzün Japonya'daki binaları örnek gösterdi:

"Geçmiş depremlerde dünyanın her yerinde bu tarz binalar büyük depremler geçirdi ve hiçbir şekilde sorun yaşanmadı. Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremde de izolatörlü binaların hiçbirine bir şey olmadı. Depremde sıfır hasar görecek bina yapmak bu teknolojiyle mümkündür."