Nasıl Ortaya Çıkar?
İnsanın günlük yaşantısında ansızın , birdenbire diğer fobilerini ya da fobilerin çokluğunu düşünüp korkması, panik haline girmesi tetikleyici nedenlerin en başını çekebilir. Bazen siz bütün bunları düşünüp aslında benliğinizi daha çok korkuya sürükledikçe kendinize farkında olmasanızda uykusuzluk sorunu, beslenme sorunu bile yaratabilirsiniz.
Bütün bunların sonucunda histerik panik bozukluğunuz bile görülebilir.
Bu korkuların oluşuma örnek verecek olursak; hastanın medikal durumu, aile içi durumu, kültürel etkiler, psikolojik durumu olarak nitelendirebiliriz.
Ayrıyetten bu hastalığın ortaya çıkış nedenlerinden birisi de travmatik gelişen olaylar olabilir. Mesela uçağa bindiniz ve sağlam bir turbilans durumu yaşadınız. Ya da uçağın küçücük kabininde kilitli kaldınız. Asansörde kaldınız vs. Yaşadığınız travmatik olaylar da sizde büyük etki bırakıp korkularınıza davetiye çıkarabilir.
Peki Fobilerimiz Günlük Yaşantımızı Nasıl Etkiler?
Korkularımızın en kötü yanı ise günlük yaşantımızda belki de en mutlu olacağımız anı mahvetmesidir.
- Ruh halinde ani dalgalanmalar
- Sık sık baş ağrısı çekmek
- Düşüncelere takılı kalmak
- Konsantrasyonda güçlük çekmek
- Sinirli olmak
- Fazla endişe
- hızlı şekilde nefes alıp verme
- Ağızda kuruluk hissi
- Aşırı terleme
- Mide krampları, bulantıları
- Kalpte çarpıntı
- Yoğun ağlama ve bağırma hissiyatı
- Başta dönme
Bu durumların sık yaşanması kişide madde bağımlılığına ve ya en kötüsü de intihara yol açabilir. Bütün bunları normal korkularımız ile karıştırmamalıyız. Ancak saplantılı bir şekilde korku duyarsanız o zaman böyle bir şey söz konusu olabilir.