Her ne kadar çok iyi baktığımızı düşünsek de yaş ilerledikçe dişler beyazlığını yavaş yavaş kaybeder. Eski parlak beyaz görüntü yerini sarıya doğru hal almış bir renk tonuna çevirir. Dişçi koltuğu birçok insana korku saldığı için genelde “karbonatla diş beyazlatma” gibi kolay ve evde uygulanacak yöntemler tercih edilmektedir. Klinikte yapılan diş beyazlatma yöntemine “home bleaching” adı verilirken klinikte yapılana ise “office bleaching” denmektedir. Daha beyaz dişlere sahip olabilmek için neler yapmalıyız, hep birlikte inceleyelim…
Kliniğe giderek diş beyazlatma yapılabilir mi
Dişinizin gerçek rengini büyük bir ihtimalle hatırlamazsınız. Çünkü sigara tüketmeseniz bile her gün yaptığımız çay içmek, kahve içmek, bazı besinleri tüketmek gibi aktiviteler yüzünden dişlerimiz her geçen an doğal renginden uzaklaşmaktadır. Diş doktorunda diş beyazlatma yöntemi, sanıldığının aksine dişi doğal rengine kavuşturma yöntemidir. Yani, diş doktoru dişlerinize olağanüstü parlak bir beyazlık kazandırmaz. Yaklaşık 30 dakika süren bir işlem sayesinde diş kliniğinde ağrısız bir biçimde dişleriniz doğal beyazlığına yakın bir görüntü kazanır.
Diş Beyazlatma Kitlerini Kullanabilirsiniz
Diş doktoruna ya da dişçi koltuğuna karşı fobisi olan insanların son zamanlarda tercih ettiği en popüler yöntemlerden biri de eczanelerden satın alınan diş beyazlatma kitlerinin uygulanmasıdır. İçinde jel olan bir ağızlığı dişlere takmak suretiyle uygulanan bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri uygulama öncesi dişlerinizin fırçalanmış olmasıdır. Diğer taraftan diş beyazlatma kitini ağzınıza yerleştirirken ellerinizin temiz ve kuru olmasına da özen göstermelisiniz.
Karbonat ve Limon Yöntemi Nedir Nasıl Yapılır
Karbonat birbirinden farklı birkaç yöntem ile dişlerinizin daha beyaz bir hal kazanmasına yardımcı olabilir. Evde uygulayabileceğiniz doğal diş beyazlatma yöntemleri arasında olan karbonat ile limon suyunun karıştırılması yöntemi olumlu sonuçlar vermektedir.
Minik bir kap içerisinde yaklaşık yarım tatlı kaşığı karbonat ile iki ya da üç damla limon suyunu karıştırın ve bu karışımın macun kıvamına gelmesini bekleyin. Dişinizdeki leke için uygulama yapıyorsanız bu karışımı direk lekeye sürerek iki dakika beklemelisiniz, hatta karışımı diş üzerinde parmak ya da fırça yardımı ile ovalarsanız daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.
Diğer taraftan lekeler için değil de tüm dişler için uygulamak istiyorsanız da diş fırçanızı karışımın olduğu kaba batırın ve dişlerinizi yaklaşık iki dakika boyunca bu karışım ile fırçalayın. Ama işlemin iki dakikayı geçmemesine özen gösterin, çünkü karbonatla diş beyazlatma yönteminin en riskli yanı karbonatın aşındırıcı özelliğidir, dişiniz zarar görebilir.
Sofra Tuzu Diş Beyazlatır Mı? İşte Sofra Tuzuyla Diş Beyazlatma Yöntemi
Karbonat kadar kuvvetli bir metot olmasa da sofra tuzu da diş beyazlatma için tercih edilen yöntemler arasındadır. Sofra tuzu sayesinde ağız içerisindeki kimi mikroorganizmalar ölür. Sofra tuzunun anti bakteriyel karakteri olmasına rağmen dişteki tüm bakterileri temizlediğini söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Yoğun miktarda kullanıldığı durumda diş etindeki iltihap içerisinde bulunan ödemi azaltabilir.
Üçlü Yöntem Nedir ?
Her şeyden önce dişleri, normal diş fırçanız yardımı ve normal diş macunu ile güzelce temizlemeniz gerekiyor. Ağzınızı tamamen çalkalayıp diş macunu kalmadığından emin olduktan sonra bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı ada çayı ve yine bir çay kaşığı miktarında tarçını bir tabakta ya da kapta güzelce karıştırmalısınız. Daha sonra bu karışıma diş fırçanızı batırıyor ve dişlerinizi bu karışım ile fırçalıyorsunuz. Her akşam yatmadan önce üçlü yöntemi dişlerinize uygularsanız gözle görülür bir değişim yaşayabilirsiniz.
Gliserin ile Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır
“Kolay bir şekilde dişler nasıl beyazlar?” sorusunun az bilinen yanıtlarından biri de gliserin yöntemidir. Gliserin, çok ön plana çıkmasa da antibakteriyel etkiye sahip bir maddedir. Gliserin yardımı ile dişleri beyazlatmak için bir tatlı kaşığı karbonat ve bir miktar tuzdan oluşan karışımınıza birkaç damla sirke ekleyin ve diş fırçanızı bu karışıma sürerek dişlerinizi fırçalamaya başlayın.
Çilek ve Karbonat Yöntemi İle Diş Beyazlatma
Kanamayı durdurucu bir etkisi bulunan çilek, plak oluşumunun önüne geçen, diş yüzeyindeki zorlanmaları ise yok eden bir malik asit içermektedir. Karbonatın yapısında bulunan sodyum bikarbonat ise köpürmeye yardımcı olduğu için diş yüzeyi üzerinde bulunan lekeleri çıkarmaktadır. Bu iki maddenin karışımı ile dişleriniz daha beyaz bir görüntüye kavuşur. Ama dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bu karışımın çok sık kullanıldığında diş minesine zarar vereceği hususudur. Bu yüzden çilek – karbonat yöntemi ile diş beyazlatmak istiyorsanız bu karışımı ayda en fazla iki kez uygulamanız tavsiye ediliyor.
Diş Beyazlatıcı Macunlar
Kimi diş macunları, formülündeki maddeler sayesinde dişlerin doğal beyazlığa daha yakın bir hal alacağını iddia etmektedir. Eczane ve marketlerde karşılaşabileceğiniz bu diş macunları ile de dişlerinizi beyazlatmanız mümkündür, ama yine de güvenilir bir marka almak için eczacınıza ya da diş doktorunuza danışıp ona göre bir macun tercih edebilirsiniz.