Yabancı Bir Dil Öğrenirken Yaş Etkeni Önemli Mi?
Anne ve babalar, çocuğunun birden fazla dil öğrenmesini ya da en ilgi duyulanı öğrenerek fark yaratmasını istiyor. Kimi çevresinden görerek kimi ise araştırarak bu konuda bir girişimde bulunuyor. Ortak düşünceleri, erken dönemde dil öğrenen çocuğun daha başarılı ve daha avantajlı olacağı yönünde.

Türkçe Eğitimi Uzmanı Şirin KübraYağmur, yabancı dil eğitimindeki önemli noktalara dikkat çekerek, “Yabancı birdil öğrenimini doğrudan etkileyen ana dili kavramı üzerinde durulması gerekir.Ana dili edinme süreci ile yabancı bir dili öğrenme süreci birbirinden tamamenfarklıdır. Ana dili edinme sürecinde bireyin ilk olarak, dinleme ve konuşmabecerileri devreye girer. Bebek, duyduklarını taklit ederek konuşmaya başlar.Bu edinme süreci ‘doğal’dır. Çocuk ana dilini kavramadan ona yabancı bir diliöğretmeye çalışmak başarısızlıkla sonuçlanabilir. 3 yaşa kadar olan evrede çocuğaedindirilmeye çalışılan yapay dil, çocuk tarafından fark edildiğinde unutulabilir.Bunu yaşadığı ülkenin eğitim dili, çevresel süreç de etkilemektedir. Yabancıdil öğretiminde dört temel dil becerisi aynı anda öğretilir. Bu süreçte okuma-yazmabecerisi büyük önem taşımaktadır. Ana dili edinen bir çocuk, dört temel dilbecerisini kullanmaya başladığında yabancı bir dili öğrenmesi daha rahatolacaktır.” dedi.

Ankara Medipol ÜniversitesiÖğretim Görevlisi Şirin Kübra Yağmur, yeni bilimsel araştırmaların yaş etkeniüzerinde durmadığını da dile getirdi. Bazı araştırmalarda ileri yaşta dilöğrenmeye başlayan bireylerin daha hızlı öğrendiğinin ortaya çıktığına vurguyapan Yağmur, dil öğrenmeyi etkileyen diğer etkenlerin de dikkate alınmasıgerektiğini aktardı. Yağmur sözlerine şöyle devam etti: “Kültür, dil öğrenmekonusundaki tutum, sosyo-ekonomik düzey, öğrenme ortamı, öğrenirken maruzkalınan yöntemler göz önünde bulundurulmalıdır.”

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al