Migren Nedir ve Neler İyi Gelir?
Migreni bir çoğumuz biliyoruz.Hatta bir çoğumuzun korkunç baş ağrılarımızın temel sebebi de o oluyor çoğu zaman.Peki migren nedir?Neden olur ve neler iyi gelir?

Image

Migrene ne iyi gelir ?

  • Migren önleyici tedbirler arasında diyet oldukça önemlidir. İşlenmiş et ürünlerinde sosis, tütsü et ve balıklarda bulunan nitratlar, çikolata, parmesan peyniri, alkol içinde doğal olarak bulunan mayalanma ürünü tiramin, çok farklı paketli gıda ürünlerinde bulunabilen monosodyum glutamat, dondurma gibi sık tüketilen hazır gıdalarda bulunan ekşi krema, yoğurt, kahve ve enerji içeceklerinde bulunan kafein migren tetikleyen gıdalar arasında bilinir. Kişisel diyetinizde migren ne tetikler araştırması yaparsanız, bu gıdalardan bazıları ile migren tetiklenmesi yaşarsanız diyetinizden bu gıdaları kısıtlamanız en uygun ön tedbir olacaktır.
  • Lavanta yağı mucizevi bir etki ile migren atağı yaşayan kişilerin koklaması ile birlikte 15 dakika içinde baş ağrılarının azaldığı veya geçtiği gözlenmiştir.
  • Basınç tedavisi olarak geçen vücutta tetikleyici bölgelere yapılan basınç ve masaj ile migren tedavisi desteklenmektedir.
  • Pire otu, papatya çiçeğine benzer ve halk arasında migren tedavisi amaçlı kullanımı mevcuttur.
  • Nane yağı veya nane ruhu işe yapılan masajlar özellikle şakak, alın gibi migren tetiklenme noktalarına uygulanarak migrene bağlı bulantı azalması, ağrıda azalma saptanmıştır.
  • Zencefil, bulantı kesen etkisi ile birlikte toz zencefil ile migren ağrısının azaldığı ve triptan türevi ilaç kullanımının süre ve dozunda azalma ile birlikte yan etkilerinin da düştüğü gözlenmiş.
  • Veba otu, (butterbur) kullanımı ile migren düzelebilmektedir. Amerikan  Nöroloji Akademisi
  • Nefes terapisi, meditasyon ve postür tedavisi ile vücutta dinginlik, kan akımı regülasyonu ile migren ataklarının azaldığı saptanmış.
  • Diyette magnezyum miktarını arttırarak bağ ağrısı oluşumu engellenebilir. Diyet magnezyumu susam, ay çekirdeği, fıstık, yulaf ve yumurta gibi günlük diyet unsurları ile sağlanır.
  • Tıbbi amaçlı masaj tedavileri ile bedensel gevşeme, eşlik eden damar gevşemesi ile kan basıncı, kalp atımı gibi kritik unsurlarında regülasyonu mümkün olup Çin tıbbında düzenli olarak masaj tedavisi ile migren tedavisi mümkündür.
  • Gevşeme egzersizleri ve akapunktur ile uzun dönemde migren tedavisi sağlanmaktadır.

Migren Neden oluşur ?

Migren Neden olusur denildiğinde nörobiyolojik bir bozukluk olarak migrenin beyin içinde nörotransmitter dengesizliği ile birlikte meydana gelen bir damar değişkenliği damar daralması veya genişlemesi net bir açıklık olmamakla birlikte beyinde şiddetli ağrı atağına yol açar. Migren için genetik yatkınlıktan bahsedilmektedir. Ve tetikleyen faktörlere bağlı olarak oluşan bir damar iltihabı ile beynin derinliklerinden köken alan bir ağrı atağı meydana gelir.

Migren Ne Tetikler ?

Image

Eğer migren tipi baş ağrısına yatkın iseniz muhakkak bu ağrıları tetikleyen unsurlar da vardır. Kişisel olarak bu tetikleyecek etkenleri deneyim ile saptayabilirsiniz.

  • Östrojen düzeyinin düşmesi Sıklıkla kadınlarda menstrüel siklus öncesi düşen östrojen seviyesi migren ataklarını tetikleyebilir.
  • Alkol alımı ile baş ağrısı ve migren atağı arasında doğru orantılı ilişki mevcuttur.
  • Kan şekeri düşüklüğü baş ağrısı yaptığı gibi migren ataklarını da tetikler bu durumda 4 saatten uzun açlık sürelerine dikkat etmek gerekir.
  • Kahve tüketimi yüksek oranda kahve tüketimi içerdiği kafein nedeni ile uykusuzluk ve migren tetikleyici olabilir.
Migren Nasıl oluşur?

İlaç kullanmaksızın yapılan evde alınacak bazı önlemlerle migren tedavisi veya migren önleyici tedbirler mevcuttur.  Evde alınacak önlemler arasında migren atağı başladığında uygulanacak buz migren ağrısı yayılmadan kesebilir. Burada buz lokal olarak anti inflamatuvar etki meydana getirir. Düzenli B2 vitamini, CoQ10 alımı ile migren ataklarının azaldığı gösterilmiştir. Ağır migren formları ilaç tedavisi gerektirebilir. Nöroloji uzmanına danışmanız gereklidir.

Migren Tedavisi

Tıbbi Migren Tedavisi farklı ilaç grupları ile yapılabilir.

Migren İlaçları

  • Triptan grubu ilaçlar migren oluşma mekanizmasını doğrudan etkiler ve migren kesen bir etkiye sahiptir.
  • Tansiyon ilaçları yüksek kan basıncını düşürerek migren oluşumunda rol oynayan kan damarı değişikliklerini düzeltir. Fakat tehlikeli yan etkileri vardır.

  • Epilepsi ilaçları migren tedavisinde kullanılır ve migren atak sıklığını %50 azaltır. Bu etkilerini migren oluşumu esnasında beyinde artan nörotransmitter etkinliğini keserek yaparlar.
  • Anti depresan ilaçlar beyinde seretonin seviyesinde oluşan değişimler ile tetiklenen migren atakları için kullanılır. Ancak migren ve depresyon birlikte olmadıkça fazlaca önerilen bir tedavi değildir.
  • Botoks kozmetik amaçla kullanılması yanında 2010 yılından itibaren FDA onaylı olarak kronik migren tedavisi için injeksiyon olarak kas içinde yerleşik etkin migren odaklarını bloke etmek amaçlı kullanılmaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al