Migren Nedir? Migren Neden Olur? Migren Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Migren Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dünyada sık rastlanan ve çözümü hala bulunmayan ve baş ağrısına neden olan bir rahatsızlıktır. Baş ağrısına neden olan migren nedir ve nasıl geçer? Migren ağrısını geçirmek için neler yapılmalıdır? Migren hakkında bilinmesi gerekenler? Migrenin çözümü var mı? Migren hastalığının çözümü nedir? sorularını sizler için araştırdık ve sizlerle paylaşıyoruz. Bakalım Migren ne ve nasıl geçermiş? Tüm detaylar Biliniyo'da...

Migren Nedir? Migrenin Çözümü Nedir? Migrenin Geçmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Migreni kısaca özetleyecek oluyorsak, genel olarak ataklar ile beraber ortaya çıkmakta olan bir baş ağrısı türüdür. Bu ataklar, ortalama olarak 4 ila 72 saat aralıklarına kadar değişen sürelerdedir. Eski dönemler içerisinde bu hastalık yalnızca bir baş ağrısı modeli olarak bir tanıda olurken, günümüzde nöroloji dalında yaşanmakta olan bir hastalık olarak bilinmektedir.

Migren ağrıları, ya orta şiddetli olarak, ya da şiddetli bir şekilde görülür. Bireyde günlük yaşamda yapmakta olduğu aktiviteleri kısıtlayarak yaşam kalitesinde düşüşe sebep olabilir. Baş ağrısının şiddeti ise, zonklayıcı bir şekilde veya nabızla beraber gelebilmektedir. Bu baş ağrısı dışında mide bulantısı, sese karşı hassasiyet gibi yan etki yapabilen bazı durumlar da gelebilmektedir.

Migren erkeklere göre kadınlarda daha fazla rastlanır. Kadınların migren olasılığı %18 civarında iken, bu oran erkeklerde %7 civarındadır. Yapılmış olan çalışmalar ile beraber, erkeklerde tanı olarak konulmamış migren hastalığına daha fazla rastlanır.

Migren Neden Olur? Migrenin Sebepleri

Migren tutmasının nedeni ile alakalı olarak şu ana kadar her hangi kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Anne ya da baba gibi birinci kan bağı bulunanlarda migren hastalığı varsa, migren hastalığına yakalanma oranı daha fazladır.

Migreni Tetikleyen Şeyler Nelerdir? Migren Olmamak İçin Neler Yapılmalıdır?

Migreni tetikleyen unsurlara baktığımızda;

Yiyecek olarak Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et gibi bir takım katkı maddesi ve koruyucu madde içeren besinler tetikleyebilir.

Bunun dışında içecek olarak kafeinli gıdalar, meşrubatlar ve alkol bulunduran sıvılar da tetikler.
Duyusal anlamda bakacak olursak, fazla ışığa maruz kalmak, kokular, aşırı üzülmek ya da sevinmek, heyecan ve baskı gibi durumlar da migreni beraberinde getirebilir.

Migren Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak bir baş ağrısının normal mi yoksa migren hastalığından ötürü mü yaşandığını söylemek ya da tespit etmek zor olabilir. Ancak migreni, normal bir baş ağrısından ayırabilmekte olan bazı özellikler şunlardır;

  • Beraberinde bulantının olması
  • Işık ya da sese karşı aşırı duyarlılık
  • Orta ya da şiddetli baş ağrısı
  • Ağrı hareketler ile beraber artış göstermesi
  • Zonklayan ve nabız benzeri oluşan ağrı

Bazı bireylerde ise bu durum migren ağrısından yaklaşık yarım saat öncesinde bir aura adı verilen dönem yaşanmaktadır. Bu dönemde, parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı tarzında görsel anlamda değişiklikler yaşatabilir. Bunun haricinde kol ve bacak bölümünde yer alan karıncalanmaları da beraberinde getirir.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılıyor? Migren Tedavisi Bulundu Mu?

Migren tedavisi, günümüzde hala çalışmalarına devam edilmektedir. Eskiye nazaran doktorlar migren hastalığı hakkında çok daha fazla bilgi biliyor olsa da, kalıcı çözüm yerine önleyebilecek tedavi seçenekleri bulunur.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al