Karabasan Nedir? Neden Olur?
Uykudan kan ter içinde aniden kalktığınızda o an neler olduğunu anlayamazsınız. Bir de üzerine kolunuzu,bacağınızı hareket ettiremez, konuşamazsınız. Toplumumuzda bu duruma karabasan dedik. Peki bu durum neden olur? Aslında karabasan nedir? Gelin birlikte öğrenelim…

Bu olay toplumda çoğu kişinin muzdarip olduğu bir konu. Nedenini cin, karabasan diye adlandırıp durduk. Aslında karabasan diye bir şey yoktur. Uyku felci diye bir şey vardır. Peki bu Uyku felci nedir?

REM Rüya Görme Duyarlılığının Yüksek Olduğu Fazdır

Uyku sırasında vücudumuz 90 dakikalık beş REM (Rapid Eye Movement) ve NREM (Non-Rapid Eye Movement) uyku döngüsünden geçer. Vücudumuzun gevşediği bağışıklık sisteminin güçlendiği ve dokuların yenilendiği faz NREM’dir.Uyku felci dediğimiz olay aslında , REM sırasında görmüş olduğumuz rüyalara uygun olarak vücudumuzu hareket ettiremememizi sağlayan çok faydalı bir sistemdir. Uyku felcinin beynin pons bölgesindeki motor nöronların post-sinaptik inhibisyonu ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
REM, rüya görme duyarlılığının yüksek olduğu fazdır ve uykumuz bu fazdayken kaslarımızı istemli olarak hareket ettirmemiz mümkün değildir.

Halüsinasyonların Ortaya Çıkış Nedeni Rüya Episodları

Kişi aslında REM tamamlanmadan uyanır. Buna da karabasan ismini verir. Uyanmasıyla ancak o zaman çevrenin farkına varır. Fakat bu durumda da kaslarını asla hareket ettiremez. Aynı zamanda bir taraftanda rüya devam eder. Halüsinasyonların ortaya çıkma nedeni de devam etmekte olan rüya episodlarıdır.

Peki bizler bu durumu neden yaşarız, sebepleri nedir?

  • Az ya da fazla uyumak
  • Stres çokluğu
  • Çevre de değişiklik ya da yaşam tarzında ani gelişen değişiklikler
  • Lucid rüya yani rüyadayken rüyanın farkına varıp hareketleri kontrol edebilme
  • Açlık hissiyatı
  • Uyku ilaçları

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al