Hıçkırık Neden Olur?
Bir tutum mu geçene kadar insanı sinir edecek düzeye kadar gelir. Bazı insanlarda nefesini tutarak geçse de bazılarında nafile. Uzun süre sürdüğü taktirde de artık karın kaslarınızı ağrıtmaya başlar. Peki sıkça yaşadığımız bu hıçkırık neden olur?

İstemsiz hava yutulmasından, aşırı yemekten, gazlı içeceklerden, aşırı alkol tüketiminden ve gastrointestinal, yani mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi gibi durumlardan ötürü hıçkırık olabilir. Asıl nedenine inildiğinde ise genellikle psikolojikmen gerçekleşen bir olaydır. Heyecan yaşamak, ani duygu değişimleri, korku ve stres gibi durumlar hıçkırığınızı tetikleyebilir. Mide gazı, sıcak yiyecek ve içecekler, baharatlı besinler, alkol ve diyabet gibi toksik ve metabolik nedenler de hıçkırığa yol açabiliyor. Tümör varlığı, travma, menenjit, kalp damar hastalıkları ve ameliyat sonrası genel anesteziye bağlı olarak görülebilir. Ayrıca kullanılan steroid, benzodiazepin türü ilaçlar, antidepresanlar, antibiyotikler dijital preparatlar, göz tansiyonu, guatr, zatürre, kalp zarı iltihabı, kalp krizi, karaciğer, bağırsak, pankreas hastalıkları, astım, farenjit ve kulakta yabancı cisim varlığı hıçkırık oluşumunu tetikleyebilir. Bazen tek başına hıçkırık, kalp krizinin tek belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Sıklıkla sorulan "Hıçkırık neden tutar?" sorusunun pek çok farklı yanıtı bulunduğundan, uzun süre geçmeyen hıçkırık varlığında uzman hekime görünülmelidir. Hıçkırık, şikayet süresine göre 3 gruba ayrılır:

  • 48 saat sürüpte geçmeyen hıçkırık
  • 48 saat ve 1 ay süre ile devam eden hıçkırık
  • 1 ay daha fazlası olacak şekilde aşırı inatçı olan hıçkırık

Nasıl Geçer?

  • Derin nefes alın ve burnunuzu tıkayarak kulağa doğru bir basınç uygulayın
  • Aksırıp nefesinizi tutun.
  • Buzlu su ile gargara yapmak.
  • Toz şeker ya da sert bir ekmek parçası yutulabilir.
  • Ayrıca solunan havada karbondioksit miktarını artırmak için kısa aralıklarla kese kağıdı ve benzeri bir nesnenin içinde solumak da hıçkırığı ortandan kaldırabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al