Halkımız Sorunlarından İSHAL Nedir ve Ne İyi Gelir?
Türkiye Halkının her 3 kişisinde ishal mevcuttur.Peki bu rahatsızlık nedir? Neden meydana gelir? Nasıl tedavi edebiliriz?

Image

Dışkının normalden daha yumuşak, sulu, sık ve günlük fazla sayıda  çıkılması durumuna ishal denir. Suyun ana emildiği yer olan kalın bağırsak bazı zamanlarda suyu yeterince ememez, bu durumda bağırsaklarda bulunan su dışkı ile atılır. İshal bir hastalık çeşidi değil çok nedenli bir semptomdur. Günde 200 gram üzeri sulu ve yumuşak dışkı atılmasına da ishal denilebilir. 5 yaş altı çocuklarda zatürre hastalığından sonra en fazla ölüm nedenleri arasındadır. Ayrıca bir çok hayvan türü de ishal yüzünden yaşamını kaybetmeye devam etmektedir.  Bu yüzden ishal nedenleri, ishale ne iyi gelir, ishal nasıl geçer konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

İSHAL NEDEN OLUR?

Farklı etkenlere bağlı olarak görülen ishal, genellikle belirli bazı yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi de ishalin nedenleri arasında olabilir.  Uzun süreli görülen ishal durumunda, kişi de kilokayıpları ve önemli ölçüde bitkinlik görülebilmektedir. Aynı zamanda ishal, kişinin normal yaşantısının seyrini değiştirebilecek düzeye gelebilir. İshal nedenleri arasında yer alan faktörlere baktığımızda beslenme bozukluklarının önemli yer kapladığını görürüz. Çok fazla baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, alkol ve çok lifli gıdaların yanı sıra süt  ve süt ürünlerinin çok tüketilmesi sonucunda ishale neden olur diyebiliriz. İshal neden olur ve ishal nasıl geçer sorusunun önemli bir ayağı, ishal nedenleri arasında en sık enfeksiyon kaynaklı ishal sebepleri olabilir. Tüketilen gıdaların bozuk olması durumunda bazen bu gıdalardan bazı bakteri, mantar ya da virüsler bağırsaklara ulaşıp ishale neden olur. İshal nedenleri arasında enfeksiyonun da yer alması yemekleri hazırlarken hijyene dikkat edilmesi gerektiğini de tekrar vurgulamaktadır. İshal nedenleri arasında yer alan bir diğer husus ise enzim eksikliği gibi durumlar olabilir. Örneğin süt içince ishal olma konusunda dünyadaki bazı halklarda hassasiyet vardır. Türkiye, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinin büyük bir kısmı ve Güney Amerika ülkelerinde yaşayan insanlarda önemli sayıda bir tip süt allerjisi kabul edilen bu durum görülebilir. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu duruma bağırsaklarda bulunan laktaz enziminin yeterli düzeyde çalışmaması ya da eksikliği sebep olur. Bu durumda süt şekeri olan laktoz parçalanamaz ve süt sindirilemez. Bundan muzdarip insanlar laktozsuz veya laktozdan arındırılmış süt alarak tüketilmelidirler.

Image

İshal Tedavisi : İshal bilinen tek bir nedene dayalı oluşmaz, farklı ishal nedenleri olabilir. Teşhis konulduktan sonra ishal tedavisine başlanır. Hiçbir mikrop kapma veya hastalık belirtisi olmadığı zaman da ishal ortaya çıkabilir. Örneğin vücudun fazla oranda aldığı C vitamini, yanlış besleme, kirli su veya fazla şekilde magnezyum alınması bağırsakhareketini bozarak diyare yani ishale neden olur. İshal tedavisi noktasında bir diğer önemli husus ise yetişkinlere önerilen ishal tedavisi çocuklar ve bebekler için önerilen ishal tedavisinden farklı olabilir. Bu neden çocuklar ve bebeklerde ishal tedavisi doktor gözetiminde yapılmalıdır.

İshal vücutta bulunan suyu fazlasıyla harcadığı için dehidratasyon yani çok ciddi sıvı kaybı sorunlarına neden olabilir. Dehidratasyon, temel olarak vücudun ihtiyacı olan su ve su kaybına bağlı eşlik eden sodyum, potasyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin vücuttan kaybedilmesi ile kendini belli eden bir durumdur. Özellikle yaşlı insanlar, çocuklar ve bebeklerde ishal  dehidratasyon nedeniyle daha tehlikeli olabilir. Dehidratasyon vücutta hayati önem taşıyan organlarımız olan kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere yeterli kan dolaşımı sağlanamamasına ve dolayısıyla öncelikli olarak böbreklerin etkilenmesine neden olur. Bu duruma neden olacak ağırlıkta bir dehidratasyon yaşlı ve bebeklerde hızla sıvı desteklenmesini gerekli kılar. Böylelikle ishale bağlı azalan idrar çıkışının normal seviyelere ulaşması amaçlanır. Birkaç gün veya çok ağır seyreden bazı ishal durumlarında yaşlı hastaların idrar ihtiyacı olmadıklarından bahsetmeleri veya altlarına bez bağlı olan bebeklerin alt bezlerinin kuru olması aileler için uyarıcı olmalıdır. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde vücudun su ihtiyacı mineralle desteklenmiş Oral Rehidratasyon Sıvısı, kısaca ORS ( 1 çay kaşığı tuz-1 çay kaşığı yemeklik karbonat-4 çorba kaşığı şeker ve 1 lt kaynamış soğutulmuş su) hazırlanarak takviye edilmeye çalışılır. Bu durum tıbbi bir acil oluştururken hafif mevsim ishalleri için sizlere önereceğimiz farklı bitkisel kürler hem bağırsak yatıştırıcı etki ile ishali keserken hemde sıvı ihtiyacınızı yerine koyacağı için destek tedavisi oluşturur.

Şimdi ise vereceğimiz formüller uzmanlar tarafından bizzat önerilen yöntemlerdir.

Başlangıç olarak bitkisel ishal tedavisi için İbrahim Saraçoğlu kür tarifini verelim. İshale iyi gelen yiyecekler ile ishal nasıl geçer, ishali ne keser ve ishale ne iyi gelir sorularının farklı yaklaşımlar ile cevabı aşağıdadır.

İshale İyi Gelen İbrahim Saraçoğlu Kürü : İshal için bitkisel tedavisi için İbrahim Saraçoğluhocamız kuru karanfil kürünü önermekte. Eğer ki bu bitkisel kürü uyguladınız ve 3 gün oldu halen ishalim geçmiyor ! diyorsanız uzun süren ishal durumunda kesinlikle uzman bir doktora gitmelisiniz.

Kür Tarifi : Karanfil ishal tedavisi için çok faydalıdır ve bağırsak florasını dengeler. İshale iyi gelen yiyecekler arasındadır. 10 adet kuru karanfili kırın ve en fazla 1 bardak suyla sabah, akşam aç karnına içmek ishale ne iyi gelir. Özellikle yaşlılar için ani tuz, su kaybetmek tansiyonu düşürebilir.

İshal çoğu zaman bir hastalık olmayıp bağırsakların bozulmasına neden olan bakteri, parazit veya toksinlerin atılması için bir semptomdur.

Sürekli İshal Tedavisi İçin Kür: Sorun Gluten Enteropatisi (Çölyak Hastalığı) değilse 1 tatlı kaşığı süpürge tohumu havanda ezilir ve öğle yemeğinden önce bir kaç yudum suyla içilir. Öğleden sonra ise (3 saat sonra) ebegümeci 4 yaprağı 1 bardak suda kaynatılıp içilir veya kurulmuş da olabilir. Mide gurultusu ve ishal tedavisi için oldukça etkin bir yöntemdir.

  • Pirinç suyu ve pirinç : Beyaz pirinç ishale iyi gelir. Düşük lif oranına sahip olan beyaz pirinç, ishal olunduğu dönemlerde daha sık tüketilmelidir. Dışkının sertleşmesini ve normale dönmesini sağlayan beyaz pirincin suyu da, ishale ne iyi gelir. Bir miktar pirinci 1 saat sıcak suda bekleterek, suyunu içmeniz durumunda faydasını görmeye başlayabilirsiniz. Beyaz pirinç ishale iyi gelen yiyecekler arasında yer alırken esmer pirinç ishal tedavisi için önerilmez. Esmer pirinç lif açısından daha yoğun olduğu için, ishal olunduğunda tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
  • İshal İçin Kahve Limon : 1 kaşık Türk kahvesi üzerine yarım limon sıkıp için. Ardından hemen su içmeyin, bir kaç dakika sonra su içebilirsiniz. Kahve ve limon ishale iyi gelir. İshal tedavisi için sıklıkla  büyüklerimiz tarafından önerilir ve kullanılır.
  • Muz İle İshal Nasıl Geçer : İshale iyi gelen  yiyeceklerden birisi de, muzdur. Potasyum açısından zengin ve sindirimi oldukça kolay olan bu meyve, ishal sırasında kaybedilen minerallerin alınması açısından faydalıdır. Bu yüzden ishal tedavisi uygulanırken muz kullanılması ishali keser ve ishalin geçmesini hızlandırıcı etki yaratacaktır.
  • Zencefil Çayı : Özellikle ishal olunan dönemlerde tüketilen zencefil çayı, ishalin etkilerini azaltma konusunda olumlu sonuçlar vermektedir. Bunun yanı sıra bu içecek sayesinde, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı yeniden kazanılmış olunacaktır. İshale iyi gelen bitki çayları arasındadır.
  • Patates Çorbası : Bağırsakların normal işleyişine devam etmesi için, patates çorbası içmek etkili olan yöntemlerden birisidir. Hazırlayacağınız çorbayı, ishal olduğunuz günlerde birkaç gün boyunca bol miktarda tüketmek tedavi çözümü olacaktır.
  • Havuç : İshale iyi gelen yiyecekler arasında olan havuç ishal tedavisi için kullanılabilir. Kabuğunu soyulan havucu kaynatın. Daha sonra yumuşamış olan havucu ezerek, elde edeceğiniz püreyi 20 dakikada bir tatlı kaşığı miktarında yiyin. Kaynatılmış havuç püresi, ishalin etkilerini azaltmaya yarayacaktır.
  • Bal : Özellikle bakterinin neden olduğu ishal tipleri için bal tüketimi idealdir. Sıcağa yakın ısı değerine sahip olan suyun içerisine, belirlediğiniz oranda balı iyice karıştırın. Sonrasında gün içerisinde belirli aralıklarla tüketin. İshale ne iyi gelir ? diyorsanız bal ve içine katılan 2 kaşık yulaf kepeği alternatif ishale iyi gelen bitkisel bir çözümdür.
  • Elma Sirkesi : Antiseptik özelliği bulunan elma sirkesi, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan besinler arasında yer almaktadır. Her yemeğin ardından, su dolu bir bardağın içerisine birkaç damla elma sirkesi koyarak tüketebilirsiniz. Bu yöntem ishal olmayı önlemekte ve mide ağrısına iyi geliyor.
  • Böğürtlen : İshali geçirmek için en yararlı meyvelerden birisi de, hiç şüphesiz böğürtlen. İster meyve olarak tüketin, ister suyunu için, ishale iyi gelen yiyecekler arasındadır.
  • Kepek : Yemek tabağınıza bir yemek kaşığı ekleyerek tüketmeniz önerilir. İshale iyi gelen yiyecekler arasında, en olumlu etkileri veren besinlerden birisi de kepektir. En iyi su emiciler arasında yer alan kepek, bağırsaktaki suyu emerek ishalin geçmesine yardımcı olacaktır ve ishal tedavisi sürecini hızlandıracaktır.
  • Keçiboynuzu veya keçi boynuzu tozu ishale iyi gelir mi ? İçerdiği yüksek fiber nedeniyle keçiboynuzu dışkının kıvam alıp, sertleşmesine yardımcı olur, ishalin genel etkisini azaltır. İshale ne iyi gelir sorusuna iç rahatlığı ile keçiboynuzu diyebilirsiniz ve özellikle bebeklerde mamalarına katacağınız keçiboynuzu tozu ile ishali kesmeniz mümkün ve doğal yolla bulacağınız bu çözüm elbette daha yararlıdır. Ancak bebeklerin keçiboynuzu tüketimi, son derece ölçülü olmalı ve fazla tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Keçiboynuzu toz olarak tüketmenin yanı sıra, normal şekillerde de tüketmeniz yararlı olacaktır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al