Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? – Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi
Boğaz ağrısı ya da sinüzit neredeyse yediden yetmişe herkesin kış aylarında yakalandığı bir rahatsızlık ve boğaz ağrısına ne iyi gelir, sinüzit tedavisi, sinüzit belirtileri nelerdir gibi basit sorular artık doktora gitmeden evde yapılan karışımlarla cevaplanıyor.İşte bu gün sizlere bunun yollarını göstereceğiz.

Image

Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Aslında boğaz enfeksiyonu ve akabinde ağrısını çekmeden önce bir çok hastalık sürecinden geçeriz. Ancak hastalığa tam olarak kapılmadan bir türlü bunu anlayamadığımız için sonucunda epey geç kalınmış olur ve çare aramaya başlarız. Kış aylarında soğuklar iyice tenimize nüfuz etmeden ya da biz onu tam anlamıyla hissetmeden kalın giyinmeye ve vücudumuzu ciddi manada sıcak tutmaya kalkışmıyoruz. Ne olursa olsun bir gün evinize donarak ya da yağmurdan sırılsıklam olmuş vaziyette dönmüşsünüzdür. Bir anne tavsiyesine benzese de böyle bir durumla karşılaşmayı beklemeden vücudunuzu sıcak tutmalısınız. Vücudunuzun size verilmiş bir emanet gibi olduğunu düşünün. Ne kadar genç olursanız olun bir hastalığa bir enfeksiyona ya da küçücük bir mikroba yenik düşebilirsiniz. Soğuk havalarda genellikle açık kalan boynunuz, kulağınız ya da kısa bir kazak ceket giymişseniz belinizi ve dolayısıyla böbreklerinizi üşütürsünüz. Siz fark edene kadar vücut direnciniz düşmüş olur ancak şunu belirtmeliyiz ki bir kişiyi soğuk hava direk hasta edemez. Kişinin vücut direncini biraz kırar ve kişi bağışıklığı düşük ise ve zayıf bir bünyeye sahip ise hemen hastalığa kaptırır kendini. Bunun ilk belirtisi de genellikle boğaz ağrısı ya da baş ve kulak ağrısıdır. Herkesin tıbbi bilgi dağarcığı çok geniş değil elbette ancak boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna herkesin kendine göre bir cevabı vardır. Peki bunların ne kadarı gerçekten yararlı ne kadarı kulaktan dolma bilgi ve ne kadarı bilinenin aksine zararlı?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı sebebi her zaman annelerimizin dediği gibi soğuk havalar değildir. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun da cevabı her zaman aynı olmuyor dolayısıyla. Burnunda et olan ve genellikle burnu tıkalı olduğu için ağzından nefes alıp veren kişilerde bir süre sonra boğaz kuruması ve akabinde boğaz enfeksiyonları olabilir. Ya da sürekli sigara içen kişilerde, diş eti iltihabı olanlarda da boğaz ağrıları meydana gelebilir. Aslında doktora başvurduğunuzda boğaz ağrısının neyden ileri geldiğini öğrenirsiniz örneğin bakteri ise üst solunum yolu enfeksiyonu için size bir antibiyotik yazar ve bu şekilde tedavi uygulanır. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı her zaman antibiyotik değildir elbette. Çünkü bahsettiğimiz gibi bazen sebebi üşütme ya da viral enfeksiyonlar olabilir.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna belki de çoğunuzun ilk cevabı tuzlu su ile gargara olacaktır. Çünkü tuzlu su ile gargara yapıldığı zaman boğazınızın enfeksiyon kaparak şişmiş olan mukozanın tuzlu suyu görünce şişkinliği inecektir. Yani aslında tuzlu su ile gargara tam olarak enfeksiyonu tedavi etmez ancak boğazınızın şişliğini indirerek daha kolay yutkunmanızı ve nefes almanızı sağlar. Peki tuzlu su nasıl hazırlanır? Ilık bir bardak suyun içine yarım çay kaşığı kadar tuz koyarak hazırlayabilirsiniz. Gargarayı 3 defa tekrarlayın ve boğazınızın şiş olan kısmında biraz bekletin. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun bir diğer yanıtı da yumuşak gıdalarla boğazı yumuşatmaktır. Bunların başında da bal gelir. Ancak bilinenin aksine sıcak süte karıştırılmış bal boğaz enfeksiyonlarını iyileştirmez. Çünkü sıcak sütü içtiğiniz zaman boğaz enfeksiyonlarınız daha da şiddetlenir. Bu nedenle balı yalnız ya da başka şifalı gıdalarla tüketmelisiniz. Örneğin bal ile sirke karışımı. Bu karışımı hazırlarken sirke ve baldan bir miktarı ılık su içine koyarak karıştırın ve balı eritin. Boğaz ağrısına iyi gelen formüller içinde oldukça bilinen bu karışımda sirkenin içerisindeki sirke asidi boğaz enfeksiyonunuzu temizlerken bal ise boğazınızı yumuşatır. Sirke içmek istemeyenler bu karışımla gargara da yapabilirler. Buna alternatif olarak balla limonu da karıştırabilir ya da direkt sıcak suda bal eriterek de içebilirsiniz. Boğaz ağrısına ne iyi gelir dendiği zaman yaşlıların aklına ilk gelen de sarımsak olacaktır. Uçuk virüslerine iyi geldiği kadar ağız ve boğaz enfeksiyonlarına da iyi gelen sarımsağı ikiye bölerek ağzınıza alın ve yanağınızla dişlerinizin arasında yavaş yavaş emerek ve suyunu çıkararak yutun. Doğal antibiyotik olan sarımsağın boğaz enfeksiyonlarınıza iyi geldiğini göreceksiniz.

Sinüzit belirtileri ve sinüzit tedavisi

Image

Yüzümüzde göz çevremizde burun ve alın çevremizde bulunan içi hava dolu boşluklara sinüs denir. Bu sinüs isimli boşlukların üzerinden mukoza geçer ve bu mukoza buruna gelir. Mukozanın burundaki görevi burnu ısıtır ve burnun nemli kalmasını sağlar. Eğer bu mukoza iltihaplanırsa bu olaya sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik olmak üzere iki çeşittir.

Sinüzit belirtileri: Hastanın başında ve gözünde şiddetli ağrılar oluşur. Özellikle eğildiğinde ve ani hareket ettiğinde artan baş ağrılarının sebebi sinüslere baskı yapılması sebebiyle oluşur. Bunun dışında halsizlik hafif ateş ve burun akıntısı da yaşanır. Burun akıntısı genellikle tek taraflı ve yeşil renkli olabilmektedir. Sinüzitin tedavisi için ilaç tedavisine değinmeden sinüzitten korunma yollarından bahsedeceğiz. Genellikle ıslak saçlıyken soğuk ve rüzgarlı havalarda dolaşmanız sonucu üst solunum yolu enfeksiyonu ve akabinde sinüzit ile sonuçlanır. Kirli ve sisli havalara çok maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Klimalı bir odada saatlerce oturmak ya da uyuma sonucu sinüzite kapılabilirsiniz. Bu nedenle odanın nemini iyi ayarlamalısınız. Ayrıca uzun süre burun tıkanıklığı ve iltihabı yaşayan kişiler ve diş eti iltihabı seneler süren kişiler de neticede sinüzite yakalanma riskiyle karşı karşıyadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al