Arıların Petekleri Neden Altıgendir? Arıların Peteklerinin Şekli Neden Öyledir?
Dünyanın ekosisteminin var olmasını sağlayan canlılar olan arıların neden peteklerini altıgen şeklinde yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Gerçekten de hayret verici hayvanlar olan arılar hakkında bilinmeyen veya merak edilen o kadar çok şey var ki aylarca da araştırılsa tam bilgi sahibi olunamaz. Arıların petekleri neden altıgendir sizler için araştırdık ve bu bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz. Detaylar Biliniyo'da...

Arıların neden peteklerinin şeklini altıgen yaptığını düşündünüz mü? Arılar tarafından üretilen mucizevi bir besin olan bal, üretim şekli ile gerçektende hayranlık uyandırıyor. Arılar, ilahi bir ilhamla ürettikleri balı yine kendi ürettikleri peteklerde depoluyor. Şekli hiç değişmeyen ve kusursuz altıgenlerden oluşan petekler, arıların hayret verici çalışmasının sonucunda oluşuyor. Petekleri inceleyen ve bu üretime hayran kalanların aklında bir soru beliriyor: Arılar peteklerini neden altıgen yapıyor? sorusuna devam edelim.

Bal peteği, arıların karnının altındaki bezden salgıladıkları balmumu ile üretilir. Arılar, balmumu ile petekleri yapıp ardından içini bal ile doldururlar. Peteklerin hep aynı ölçüde altıgenden oluşması, insanda hayranlık uyandırıcı ve hayret vericidir. Doğadaki hiçbir şey, amaçsız ve sebepsiz değildir. Arıların petekleri altıgen yapmasının elbette ki bir sebebi var.

Matematikçilerin araştırmaları neticesinde; en az malzeme ile en büyük alanı yapabilmek için altıgen bölmeler gerektiği ortaya çıkmıştır. Altıgen şekli ile doldurulan bir alanda, şekil aralarında boşluk kalmaz. Kare ve üçgen şekillerde de boşluk kalmaz fakat bu şekillerin çevre uzunluğu daha fazla olduğu için daha fazla balmumu üretmek gerekecektir. Arılar peteklerini neden altıgen yaparlar sorusunun cevabını bu noktada almış oluyoruz. Altıgen şekli, diğer geometrik şekillere göre daha az malzeme kullanarak daha fazla depolama yapma imkânı sunuyor. Arılar da bal üretimi yaparken daha fazla depolama yeri sağlamak için altıgen şekli kullanıyorlar. Altıgen şeklinde petekleri üretirken de daha az balmumu kullanmış oluyorlar.

Doğanın harika mimarlarından olan arılar, bu bilgi ve yetenekle yaratılmışlardır. Bugün mimari alanında pek çok eserde arılardan ilham ilan tasarımlara rastlamak mümkündür. Bazı uçakların yakıt depolarında da altıgen tasarımlar kullanılarak yakıt tasarrufu sağlanmaya çalışıyor.

Hey selam, ben Biliniyo Editörü! Sizler için içerikler hazırlıyor ve paylaşıyorum. Umarım biliniyo.com'da keyifli vakit geçiriyorsunuzdur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://biliniyo.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları

smm panel Twitter Trend Topic Al