Cunda Adası, sahip olduğu doğal güzellikleri kadar sahip olduğu turistik olanaklar ile de Ege’nin en hareketli ve güzel yerlerinden. Bağlı olduğu Ayvalık‘tan daha da dikkat çeken bir yer. Eskiden kalma kilise ve manastırları, dar taş sokaklar arasında kalan tarihi evleri, plajları ve birbirinden ünlü restoranları ile Cunda son yılların en popüler gezi noktalarından.
Cunda Adası gezilecek yerler listemizin ilk sırasında adanın en hareketli yeri olan sahil geliyor. Mevlana Caddesi olarak geçen sahil araç trafiğine kapalı. Bu arada haritadan bakarsanız Mevlana Caddesi çok uzun, sahilin hareketli kısmı Hamidiye Camii’nin de olduğu kısımdan başlıyor. Eğer Cunda’ya aracınız ile giderseniz bu notada yer alan paralı belediye otoparkına aracınızı bırakıp sahil boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Sahilin gecesi de gündüzü de ayrı güzel. Sahil başlangıcındaki Despot Evi, adanın en eski ve önemli yapılarından. Sahil üzerinde yer alan Saki & Mustafa’nın Yeri ya da bilinen adıyla “Lokma İmparatoru” nefis lokmaları ile ünlü. Tarihi Taş Kahve dibek kahvesi ile Bay Nihat ise birbirinden lezzetli yemekleri ile ünlü bir restoran. Cadde boyunca seyyar satıcıların sattığı buzda bademler ise cezbedici.
Aşıklar Tepesi & Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Cunda Adası’nın en güzel manzara noktalarından biri Aşıklar Tepesi. Aşıklar Tepesi’ne çıkarak Cunda, Ayvalık ve çevre adalarının manzarasını seyredebilirsiniz. Tepenin olduğu noktada Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ile Panaya Kilisesi yer alıyor. Eğer bölgeye aracını ile gidecekseniz çok dikkat etmeniz lazım. Çok dar sokaklar var. Bana kalırsa Cunda Adası’nın arka kısmında yer alan 15 Eylül Caddesi üzerinden tepeye çıkın. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın önünde sınırlı da olsa araç park edilecek alan var.
Taksiyarhis Kilisesi ( Rahmi M. Koç Müzesi )
Cunda ve Ayvalık’ta birer adet Taksiyarhis Kilisesi yer alıyor. Ayvalık’taki kilise bugün anıt müzesi olarak kullanılırken 1873’te Cunda’da inşa edilen kilise ise Rahmi M. Koç Müzesiolarak hizmet veriyor. Taksiyarhis Kilisesi Müslüman ve Hristiyanların zamanında birlikte yaşadığı bir bölgede yer alıyor. 1873 yılında inşa edilen kilisenin kapı sütunları ve merdivenlerinde sarımsak taşı kullanılmış. Neo klasik mimaride olan yapı tek kubbeli ve bazilika tipinde, dikdörtgen planlı. Kilisenin çanı 2. Dünya Savaşı sırasında halka haber verilmesi için kullanılmış, şu an bu çan Bergama Müzesi’nde sergileniyor. İnanışa göre eskiden Ortodoks kiliselerinin zeytin ve sabun gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan bu kilise zamanla yıpranmış ve harabeye dönmeye başlamış.
2011 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanan kilisede çok başarılı restorasyonlar gerçekleştirildi ve şu an müze olarak hizmet veriyor. İstanbul ve Ankara’daki müzelerin bir benzeri, minyatürü olan müzede; klasik otomobiller, teneke oyuncaklar, buharlı modeller, denizcilikte kullanılmış çeşitli aletler, eski bebek arabaları ve çeşitli oyuncaklar sergileniyor. Müze 1 Ekim-31 Mart tarihleri arasında 10.00-17.00, 1 Nisan-30 Eylül arasında ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze pazartesi günleri ise kapalı. Cunda Adası gezilecek yerler listenize bu müzeyi mutlaka ekleyin.
Tımarhane Adası
Cunda Adası gezilecek yerler listesinde yer alan en ilginç yerlerden biri Tımarhane Adası. Rivayete göre Osmanlı Dönemi’nde Ayvalık ve Cunda’da yaşayan Rumlar içkiyi fazla kaçırınca akılları başlarına gelmesi için bu adaya bırakılırmış. Tımarhane Adası sahip olduğu sert rüzgarları ile ünlü. Bu yüzden inanışa göre buraya bırakılan alkollü insanların akılları başlarına gelirmiş. Adada bir de Agia Paraskevi adında bir de bakımsız manastır yer alıyor. Manastırdan geriye sadece ufak bir bölüm kalmış. Tımarhane Adası’nı belki özellikle gezmenize gerek yok. Cunda Adası çevresinde gezerken Tımarhane Adası’nı uzaktan izleyebilirsiniz.
Cunda Sahil Çarşısı
Cunda sahilinde yürümeye devam ettiğinizde Sahil Çarşısı’na ulaşırsınız. Burada yer alan çarşıda kendinize ve sevdiklerinize çok güzel ve orijinal hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Ayvalık ve Cunda’da satın alabileceklerinizin başın zeytinyağı ve bu tipte ürünler geliyor. Sahil Çarşısı’nda ise daha çok turistik, el yapımı hediyeler yer alıyor. Birbirinden güzel magnetler, süsler, takıları bu çarşıda satın alabilirsiniz.
Despot Evi
Rumlar tarafından yapılmış olan Despot Evi, Cunda Adası’nın en önemli yapılarından. Ev hakkında ilginç bir hikaye var. Rumlar, Yunanistan devlet olduğunda mutluluktan Despot’a çok yüklü bağışta bulundular. Despot bu paranın bir kısmı ile 1862 yılında bu tarihi yapıyı yaptırıp rahat bir yaşam sürer. 1877 yılında yaşanan bir baskında Despot evinde öldürülür bir rivayete göre fakat parasının yerini söylemez bir rivayete göre ise evdeki yüklü altın ve gümüş kupalar çalınır. Öksüz evi, hükumet binası gibi çeşitli amaçlarla kullanılan Despot Evi günümüzde harap bir görüntüde. Cunda sahile indiğinizde ev sahilin en doğu kısmında, otoparkların olduğu alanda yer alıyor.
Ayışığı Manastırı
Rumlar tarafından yapılmış olan Despot Evi, Cunda Adası’nın en önemli yapılarından. Ev hakkında ilginç bir hikaye var. Rumlar, Yunanistan devlet olduğunda mutluluktan Despot’a çok yüklü bağışta bulundular. Despot bu paranın bir kısmı ile 1862 yılında bu tarihi yapıyı yaptırıp rahat bir yaşam sürer. 1877 yılında yaşanan bir baskında Despot evinde öldürülür bir rivayete göre fakat parasının yerini söylemez bir rivayete göre ise evdeki yüklü altın ve gümüş kupalar çalınır. Öksüz evi, hükumet binası gibi çeşitli amaçlarla kullanılan Despot Evi günümüzde harap bir görüntüde. Cunda sahile indiğinizde ev sahilin en doğu kısmında, otoparkların olduğu alanda yer alıyor.
Ada Camping
Cunda merkeziden araçla 15-20 dk uzaklıkta yer alan Ada Camping, deniz keyfini ada yaşamak isteyenler için ideal bir yer. Adanın batı ucunda yer alan işletmenin kendine has sahili, konaklama ve tesisleri ve restoranı bulunuyor. Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olarak seçilen yerde deniz keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Eğer Cunda’da deniz keyfini yaşayabileceğiniz ekonomik bir yer isterseniz buraya göz atabilirsiniz. Kamp alanında yer alan bungalovlar ve karavanlarda konaklayabileceğiniz gibi günübirlik gideceğiniz yerdeki duş, soyunma kabini ve plaj imkanlarından da faydalanabilirsiniz. (Oteli incelemek ve
Ayvalık Merkez
Vee tabi ki Ayvalık’ta yer alan önemli gezi noktaları. Cunda Adası gezilecek yerler yazısı boyunca ilk sıralara ada merkezine ve çevresinde yer alan en önemli noktalara yer verdim. Cunda seyahatiniz boyunca adada yer alan tüm önemli yerleri gezdikten sonra adanın hemen karşı kıyısında yer alan Ayvalık‘a da geçerek orada yer alan önemli yerleri de keşfedebilirsiniz. Tarihi Ayvalık Evleri, Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Plajı, Ayazma Kilisesi, Saatli Camii, Taksiyarhis Anıt Müzesi ve Çınarlı Camii burada yer alan en önemli yerlerden.