Sağlıklı bir vücutta kesinlikle yeterli oranda olması gereken minerallerden biri olan demir'in eksikliği anemi hastalığının en önemli sebeplerinden biridir. Vücutta yeterince demir minerali bulunmayan kişiler ilerleyen yaşlarda anemi ile karşılaşmaktadır. Hücrenin azlığı zamanla hücrelerle taşınan oksijenin azalarak yeterince oksijen taşınamamasına neden olur. Hücrelerde taşınan oksijenin azlığı ilerleyen süreçte hücre sayısının da azalmasına neden olur. Bu gibi sağlıksal problemlerle karşılaşmamak için kesinlikle vücuda doktor kontrolünde demir takviyesi yapılması gerekebilir. Her mineralde olduğu gibi fazla demirin de vücuda bir çok zararı bulunmaktadır. Bu nedenle fazla demiri vücuda takviyelemeden önce kesinlikle vücudunuzdaki mineralleri doktor kontrolünde test etmeli ve doktorunuzun yönlendirmelerine göre takviyeler almalısınız.
Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücudunuzda demirin eksik olması bir çok belirti gösterebilir. Bu belirtilerin başında halsizlik en çok rastlanan belirtidir. Demir eksikliği size günlük rutin hayatınızda bir çok konuda etkileyebilir. Yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik gibi sorunlarla sık sık karşılaşabilirsiniz. Dokulara giden oksijenin her geçen sürede azalması nedeniyle vücudunuzdaki enerji sürekli olarak düşmeye devam edecektir. Yani kısacası vücuda gerekli olan miktarda demirin olmaması sizi halsiz düşürecektir. Kaygı bozuklukları, konsantrasyon problemleri ve cildinizde solukluklarla birlikte de vücudunuzda demir eksikliğinin belirtilerini görebilmeniz olası bir durum. Demir eksikliği ileri seviyelere geldiği durumlarda ise şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz;
- El ve ayaklarda şiddetli
- Dil şişmesi
- Huzursuz bacak sendromu
- Göğüs ve baş ağrısı
- Bacaklarda uyuşma
- Tırnaklarda kırılganlık
- Tekrarlayan enfeksiyon
- İştah Kaybı.
- Aralıklarla baş dönmesi
Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir? Demir Eksikliğinde Ne Tüketilmelidir?
Vücudunuzda demir eksikliği bulunuyorsa belirtileri yukarıda ki belirtiler olabilir. Peki demir eksikliği bulunan kişiler ne tüketerek vücuduna doğal yollardan demir takviyesi yapabilir? bu listeyi incelemeden önce kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek vücudunuzdaki demir oranını ölçtürmeniz ve gerekli tetkikleri yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer vücudunuzda demir eksikliği sorunu var ise şu listede bulunann gidalar sayesinde doğal yollarla demir eksikliği tedavisine başlayabilirsiniz.
- Ton balığı
- Yengeç
- Tavuk ciğeri
- Yulaf
- Soya fasulyesi
- Ispanak
- Fasulye
- Patates
- Sakatatlar
- Pekmez
- Kabak çekirdeği
- Mercimek
- Bezelye
- Barbunya
- Börülce
- Nohut
- Kuru üzüm
- Tofu
- Isırgan otu
Genel olarak demir yönünden zengin olan bu gıdalarla beslenmeniz demir eksikliğinizi belirli oranda düzenleyecektir. Tekradan hatırlatmak isteriz ki sürekli olarak bu gıdalarla beslenmeniz vücudunuzda başka minerallerin eksikliklerine de neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle belirli bir düzen içerisinde bu gıdaları takviyeleyerek demir eksikliğinizin önüne geçebilirsiniz. Doktorunuzla görüşmeniz ardından size alabileceğiniz takviyeleri ve bunların oranlarını iletecektir.