Çevreyi korumak amacıyla plastik poşet kullanımını sonlandırmayı amaçlayan çalışmalar içerisinde zararları bilinen ve doğada yüzyıllar boyu yok olmadan kalabilen naylon ürünlerle mücadele hız kazanıyor.
1 Ocak 2019'dan itibaren satış noktalarında tüketiciye naylon poşetler belli bir ücretle verilecek.
Son zamanlarda özellikle kanser olaylarındaki artışta naylon poşet ve naylon ürünlerinin de rolü olduğu uzmanlar tarafında sık sık konuşuluyor. İnsan vücuduna geri dönüşümsüz hasarlar bırakan naylon poşetlerin, doğadaki çözülmesi yıllar sürüyor ve ısıya veya güneşe maruz kaldığında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor. Çünkü, bir naylon poşetin doğadan tamamen yok olabilmesi için denizde 400 yıl, karada ise 800 yıl kadar bir zaman geçmesi gerekiyor.
Tüm Dünyaya Bu Yasak Yayılıyor
Naylon torba ve plastik ürünlere karşı kararlı çalışmalar yapan ülkeler hızla artıyor. İngiltere, çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle restoran ve barlarda plastik pipet kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Çünkü, plastik pipetlerin doğada yok olmaları 450 yılı buluyor. Almanya'da süpermarketlerde tüketicilere naylon poşet ücret karşılığında veriliyor. Bu da tüketicilerin alışverişe gittiğinde yanına bez torba veya alışveriş çantası almalarını teşvik ediyor.