Günümüzde her işçiye emekleri karşılığında bir maaş verilmektedir ve bu maaş devletin belirlemiş olduğu asgari ücret tutarından daha az olamaz. Ülkemizde şu anda asgari ücret 1.404 TL civarındadır ancak önümüzde ki dönemlerde yeni zamlar ile maaşın artması bekleniyor. Pek çok kişi ülkemizde verilen asgari ücret tutarını beğenmemektedir.
Dünyanın en az maaş alan kişilerinin hangi ülkelerde yaşadığını tespit ettik. İşte sizler için hazırladığımız asgari ücretin en az olduğu ülkeler listesi.
1-) Uganda
Dört bir yanı kara ile çevrili ve denize hiçbir yerden kıyısı olmayan, sıcaklıktan halkının kavrulduğu, her gün çok sayıda kişinin açlıktan malesef hayatını kaybettiği, suyun oldukça zor bulunduğu ancak maden konusunda zengin ülkeler arasında yer alan bir bölgeye götürüyoruz sizleri. Burası Uganda Cumhuriyeti‘nden başka bir yer değil. Uganda dünyanın en düşük maaşlı kişilerinin çalıştığı bir yerdir. Öyle ki Uganda’da yaşan bir işçi aylık olarak 3 dolar gibi komik rakamlara çalışmaktadır. Üstelik ülkede hayat sandığınız kadar da ucuz değil.
2-) Sierra Leone
Sierra Leone ülkesini Kargamel ekibi olarak bizler ikinci sıraya koymaya karar verdik ancak aramızda pek çok kişinn Sierra Leone ülkesinin nerede olduğunu bilmediğini tahmin ediyoruz. Sierra Leone Afrika kıtasında yer almakta olan ülkelerden bir tanesidir. Dünyanın en düşük asgari ücretleriyle çalışan bu işçiler Sierra Leone’da 5 dolar’a yakın ücret almaktadır. Burada pek çok hastalıktan dolayı her gün insanlar malesef ölüme terk ediliyor.
3-) Küba
Küba’da dünyanın en fakir ülkelerinden bir tanesidir. Uzun yıllarca İspanya sömürgesi altında yaşayan ve 1878 yılında resmen bağımsızlığını ilan eden Küba hükümeti yükselmekte oldukça zorlanmıştır. Diğer ülkelerin Cumhuriyet sistemine geçmesi ile Küba’da cumhuriyet ile yönetilmiş ancak 1953 yılından sonra rejim değişikliğine gidilmiştir. Şu anda Küba’da pek çok işçi 10 – 20 dolar civarı gibi rakamlara çalışmaktadır. Ancak Küba son zamanların en hızlı büyümesini gösteren ülkeler arasında yerini alıyor.
4-) Orta Afrika Cumhuriyeti
Orta Afrika Cumhuriyeti dediğimiz de zaten fakir bir ülke olduğunu şimdiden anlamışsınızdır. Afrika kıtasında yer almakta olan ülkelerin çoğunda kıtlı ve yoksulluk sorunları yer almaktadır. Son zamanlarda en zor günler geçiren ve işçilerin en az maaşa çalıştığı ülkelerden bir tanesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde işçiler 20 dolar gibi ufak miktarlara çalışmaktadır.
5-) Bangladeş
Sömürgecilik konusunad şüphesiz ki en zor günler yaşamış ülkelerden bir tanesi Bangladeş’tir. Bangladeş İngiliz sömürgesi altında yaşamış ve bağımsızlığını 1971 yılında ilan etmiştir. Yani çokta eski bir geçmişi olmayan bir ülke olan Bangladeş yeni yeni toparlanmaya çalışmaktadır. Bangladeş’te yaşayan kişiler ortalama aylık 20 dolara çalışmaktadır.
6-) Gambia
Asgari ücretin en az olduğu ülkeler listesi haberimizin yedinci sırasına Gambia ülkesini yerleştirdik. Pek istemeyiz bunu söylemek ancak Afrika kıtasında yer alan ülkelerin hep kaderleri sanki bir birlerine benzemiyor mu? Gambia ülkesi de uzun yıllar İngiliz sömürgesinde kalmış bağımsızlığınız 1965 yılında elde etmiş bir bölgedir. Gambia’da yaşayan bir işçi aylık ortalama 30 – 35 dolar para kazanmaktadır.
7-) Tanzanya
Tanzanya ülkesi pek çok kabileye ev sahipliği yapmakta ve doğası bakımından dünyanın en güzel ülkelerinden bir tanesidir. Ancak aynısını ekonomisi içni söylemek malesef pekte mümkün değildir. İngiliz sömürgesi altında yaşayan Tanzanya bağımsızlığını 1961 yılında ilan etti ancak ülke halen sömürülüyor desek bizce yeridir. Tanzanya’da işçiler aylık 25 – 30 dolara çalışıyor ancak iş bulan hayatta kalıyor bulamayan hayatını kaybediyor desek pekte yanlış olmaz.
8-) Gine-Bissau
Afrika kıtasınad bulunan Senegal ülkesinin komuşlarından olan Gine-Bissau dünyanın yaşanması en zor yerlerinden bir tanesidir. Burada halk o kadar fakirdir ki üstlerine dahi giyecek bir şey bulamaz ve sadece belirli yerlerini kapatarak sokağa çıkmaktadır. Gine-Bissau ülkesinde yaşayan işçiler 35 – 40 dolar arasında maaş alıyor. Belki bu tutar bile bize az geliyor ancak Gine-Bissau ülkesinde yaşayanlara sorsak ”35 – 40 dolar maaş veren varsa söyleyin gidelim çalışalım” derler.