1) 1873 yılının Aralık ayında İstanbul Fatih’te doğmasına rağmen doğum yeri olarak, babası Fatih Camii medrese hocalarından İpekli Mehmet Tahir Efendi’nin imamlık yaptığı ve çocukluk yıllarını geçirdiği Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi olarak geçer.
2) Arapça, Farsça, Fransızca dillerini çok iyi derecede bilmektedir.
3) İstanbul İdadisi’nde hocası olan Muallim Naci onun büyük yeteneklerini görür ve Mehmet Akif hakkında; “Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim” der ama Fatih’te Sarı Nasuh Sokağı’nda sekiz odalı büyük bir konakta yaşayan Akif’in ailesi, büyük Fatih yangınında evlerinin yanması sonucu zor duruma düşer. Bu zor durum üzerine bir an önce meslek sahibi olmak ve yatılı okula geçmek isteyen Akif, Mülkiye İdadisi’ni bırakarak yeni açılan ve ilk sivil veteriner yüksekokulu olan Ziraat ve Baytar Mektebi’ne geçer. 1893 yılında baytarlık bölümünü birincilik ile bitirir.
4) Spora büyük ilgi duyan Mehmet Akif; güreş, yüzücülük, uzun yürüyüş, koşma ve gülle yarışmalarına katılır.
5) İlk görevi memurluk olan Akif, veteriner müfettiş yardımcılığı yapar.
6) 2. Meşrutiyet Dönemi içinde, 27 Ağustos 1908’den itibaren arkadaşları, Eşref Edip ve Ebül’ula Mardin’in çıkardığı Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı olmuştur.
7) Harbiye nezaretine bağlı Teşkilat-ı Mahsusa’da göreve başlar. İlk olarak Berlin’e, Tunuslu Şeyh Salih Şerif ile beraber gider. İstanbul’a döndükten sonra teşkilat tarafından Arabistan’a gönderilir.
8) Türk halkı Kurtuluş Savaşı verdiği sırada destek olmak isteyen Akif, 6 Şubat 1920’de Zagnos Paşa Camii’de hutbe verir. Mustafa Kemal Atatürk, Konya vekiline çektiği telgrafta Akif’in Burdur milletvekili seçilmesini ister.
9) Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Hasan Basri Bey’e rica ederek Akif’i ulusal marşı yazmaya ikna eder. Ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde olan, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Kızılay Dar-ul Mesai’sine bağışlar (Üstelik 600 lira borcu olmasına rağmen).
10) Genç yaşta hafız olmuştu ve birçok noktada İslam’a hizmet etmiştir.