TESLA BU SEFER'DE TIRLA GELDİ

Lojistik endüstrisini alt üst etmesi beklenen Tesla TIR tanıtıldı.

Tesla CEO’su Elon Musk uzun süren bekleyiş ardından ve bir erteleme sonrası  Tesla’nın lojistik Dünya’sını alt üst edecek TIR’ını tanıttı. Normalde sunumlarında çok daha gergin,  tavırlar sergileyen Musk daha rahat olduğu tanıtımda farklı düşünülmüş TIR’ın özelliklerini  tanıttı. Eminim önümüzdeki günlerde çok daha derinlemesine, sektör içinden rakam matematiği gelecektir ama Tesla’nın kendi rakamlarına göre Tesla TIR ilk günden %17 daha ucuzladı. Daha sonra kullanım maliyetleri, lojistiği yüksek hızı işleri daha hızlı halletmesi ve daha çok sefere çıkabilmesi ile ciddi bir fark açılacaktır. 

Tabii bu TIR’ı ülkemiz yollarında görmemize daha en az 4-5 sene var. Tesla otomobillerini  alıp ‘destek olmadan da bir şekilde kullanıyoruz’ Tesla Tırı Türkiye’de kullanamayız . Çünkü Megcharger gibi altyapısal destekler gerektiriyor. Ama önümüzdeki günlerde birkaç lojistik firmasının konu ile ilgili görüşleri çıkacak.Üstelik TIR ile taşımacılık tamami ile iş ve ekonomiye baktığı için ufak bir maliyet avantajı ekonomiye çok şey fark ettirir tercih anlamında. 

En merak edilen şey ise menzil. Aerodinamikliği sayesinde otoban hızlarında giderken tek şarj ile 800km gidebiliyor. 800km sonrasında da Supercharger’ların bir üstü olan ‘Megacharger‘ ile şarj olabiliyor. Üstelik yüklerken ya da boşaltırken şarj edebilmek de mümkün. Muhtemelen lojistik filoları antrepolarına megacharger kuracaklardır. Bu megacharger 30 dakikada 620km şarj edebiliyor. Elon’un dediğine göre TIR’ın şarj olmasını bekleyemeceksinizTesla Tırın Bazı Teknik Özellikleri;

TIR şöförü tren makinist gibi ortada oturacak ve tek koltuk var kabinin en önünde. Kabinin içi ayağa kalkılabilecek kadar geniş.

Kabinin içindeki iki ekran hem TIR’ın kendi göstergeleri hem de lojistik firmalarının yazılımarına entegre olabiliyor. Yani TIR alındığında ek bir şey takılmadan hizmete hazır.

36,300kg yük çekebiliyor.

4 elektrikli motoru var.

Dorse takılı değilken 0-100km/s hızlanması 5 saniye. Benim hızlanması seri diye övündüğüm BMW i3‘ten 2 saniye daha iyi. (!) Dorse takılı olmayan dizel bir TIR ise 15 saniyede çıkıyor 100km/s’e.

Dorse takılıyken ve maksimum ağırlıktayken 0-100kms hızlanması 20 saniye. Dizellerden kat kat daha iyi.

%5 eğimde yokuş yukarı çıkarken sürekli 105km/s hızda gidebiliyor. Dizel TIRlar ise 72km/h hızda gidebiliyor. 

TIR tamamen aerodinamiklik göz önünde bulundurularak tasarlanmış. 0.36cD sürtünme katsayısı var. 0.38cD’ye sahip Bugatti Chrion’dan daha iyi.

En merak edilen şey ise menzil. Aerodinamikliği sayesinde otoban hızlarında giderken tek şarj ile 800km gidebiliyor. 800km sonrasında da Supercharger’ların bir üstü olan ‘Megacharger‘ ile şarj olabiliyor. Üstelik yüklerken ya da boşaltırken şarj edebilmek de mümkün. Muhtemelen lojistik filoları antrepolarına megacharger kuracaklardır. Bu megacharger 30 dakikada 620km şarj edebiliyor. Elon’un dediğine göre TIR’ın şarj olmasını bekleyemeceksiniz

Tek vites olduğu için kullanması çok kolay. Elon ben bile kullanıyorum dedi. Zaten sahneye o çıkardı kullanarak.

Autopilot standart olarak hepsinde var. Şerit takibi, öndeki aracı takip yapılabiliyor otobanda neredeyse kendini kullanıyor yani.

1.6 milyon km garantisi var. Fren balataları regen sayesinde asla eskimiyor, sonsuza kadar kullanılabiliyor.

Üretim 2019’da. 5000$’a rezervasyon yapılabiliyor.

Konvoy halinde Autopilot’ta bugün bile kullanılabiliyor. Tren vagonları gibi gidiyorlar ve maliyetleri tren ile taşımacılıktan bugün bile daha ucuz.