Korona virüs sürecinde uyku kalitesi oldukça büyük önem arz ediyor. Çünkü sağlıklı bir uyku, bağışıklık sisteminin asıl destekçisidir. Journal of Clinical Sleep Medicine ‘de yer alan habere göre, dünya çapında insanların yüzde 35,7 ‘sinin uyku problemi bulunmaktayken, en sık görülen uyku probleminin de kâbus görme ve horlama olduğunu belirtiliyor. Psikoloji temelli uyku sorunlarının arasında bulunan kâbuslar, özellikle Pandemi sürecinde zihinsel çöküşte olan kişilerin karşılaştığı çok ciddi bir sorun. Horlama ise daha farklı rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Bu süreçte uyku ilacı kullanmanın, ileri zamanda uyku düzenini kökünden yok etmeye yönelik risk taşıyan bir çözüm olduğunu unutmamaları gerekir.
“Kaliteli uyku ve uyku süresi tamamen farklı şeyler”
Çok kişinin yanlış bildiği düşüncenin aksine, sağlıklı bir uyku için uzunca süre uykuda kalmanın gereksiz olduğunu söyleyen uzmanlar, Kaliteli bir uyku için neler yapılması gerektiğine de değindi:
Kaliteli bir uyku, fiziksel ve zihinsel anlamda sağlığı destekleyip hayat kalitesine yardımcı olur. Kişinin uyanınca gün içerisinde kendisini zinde hissetmeyip ve yorgun olmasını sağlıyorsa, uykunun kalitesini gözden geçirmek gerekir. Düzensiz uyku programı, yüksek ses, sıcaklık, ışık, alkol ve kafein kullanımı uyku kalitesini düşürür. Hal böyle olunca kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve inme gibi riskler artarken, uykusuz kalmaktan asabilik, depresyon ya da anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Horlama kişinin uyku kalitesine yönelik mesajlar verdiği için kritiktir. Az horlama normal karşılansa da aşırı derecede horlama boğaz, burun ve çene şekli ile alakalı problemler ya da uyku apnesi gibi rahatsızlıkların başlangıcı olabilir.