Okuma Nasıl Alışkanlığa Dönüşür?

Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şirin Kübra Yağmur, okumanın ardışık bir süreç olduğunu dile getirdi. Okuma becerisinin gelişiminde sürekliliğin önemine vurgu yapan Yağmur, 3 aylık evreden başlayarak okuma ve yazmaya ilişkin becerilerin, nitelikli kitapların tanıklığında çocuklara edindirilmesine dönük süreçler işletilmesi gerektiğini söyledi.

Kitaplarla erken dönemde tanışan, ana diline ve okuma-yazmaya yönelik bir farkındalık kazanan bireyin, ilköğretim döneminde yeni ve farklı beceriler elde ettiğini ifade eden Yağmur, İlköğretim döneminde temel okur-yazarlık sürecini tamamlayan öğrencinin, okuma eylemini sürdürmeye devam ettiğinde, bunu okuma alışkanlığına dönüştürebileceğini aktardı.

Türkçe Eğitimi Uzmanı Şirin Kübra Yağmur, anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

“Evinizdeki kitaplık tıpkı televizyon ve koltuk gibi evin sık kullanılan bir eşyası olarak değerlendirilmelidir. Çocuğun evde sahip olduğu olanaklar, ev ortamında çocuğun gelişimini destekleyecek olan kütüphane ve diğer araç-gereçler okuma düzeyini etkileyecektir. Çocuğun ailesi ile birlikte evde sürekli vakit geçirdiği ortamlarda, çocuğun tutumunu etkileyebilecek uyaranlar bulunması gerekir. Kitaplıklar, gazete veya dergi rafları gibi araç-gereçlerin göz önünde tutulması çocuğun okuma ilgisini arttırmada etkili olabilir.”