”Aslında O Kadar Da Zevk Almıyorlar”
British Journal of Psychology’de yayınlanan araştırmada Norman Li (Singapore Management University) ve Satoshi Kanazawa (London School of Economics) zeki insanların insanlarla etkileşim içinde bulunmalarından aslında o kadar da zevk almadıkları sonucuna ulaştı.
Zekiler Huzur Bulurken Az Zeki Olanlar Sohbet Ettiler
Psikologlar, farklı IQ düzeylerinden 15 bin insanın mutluluk seviyesini ölçen bir araştırma yaptı ve insanların mutluluk seviyelerini iki farklı durum altında ölçmeye çalıştı. Birinci durumda insanlar birbiriyle sosyalleşti. Rahat bir ortamda uzun süre boyunca birbirleriyle sohbet ettiler ve birbirleri ile diledikleri şekilde etkileşimde bulundular.İkinci durumda ise dışarıyla ilişkileri kesilmiş ve tamamen yalnız kaldılar.
Yüksek zekaya sahip insanlar düşünceleriyle baş başa kalıp, yoğun odaklanma dürtülerini tek bir noktaya yönlendirirken huzur buluyorlardı.Bununla beraber zeka düzeyi yüksek insanlar çevrelerindeki insanlarla vakit geçirirken daha mutsuz hissediyordu. Bu konu için araştırmaların yorumu şu oldu:
”Aynı zamanda çevrelerindeki insanların yanlışlarını ve olumsuz davranışlarını fark etme eğilimine sahipler”
“Yüksek zeka düzeyine sahip insanlar karakterlerinde genellikle şüphecilik barındırdığı için, sosyalleşirken çok daha fazla zihinlerini yoruyor. Aynı zamanda çevrelerindeki insanların yanlışlarını ve olumsuz davranışlarını fark etme eğilimine sahipler. Böylelikle öngörülemeyen davranışlardan fazlasıyla kaçınmaya başlıyorlar. Bu doğrultuda dar arkadaş çevrelerini seçerken büyük bir titizlikle doğru insanı arayıp olabildiğince uzun süre ilişkiyi korumaya çalışıyorlar.”
İlişkiler Daha Çok Çıkar Üzerine Kurulu
Araştırmalar dahilinde desteğini ve ihtiyacını kitaptan gideren yüksek derecedeki zeki insanlar , orta ve az seviyeye oranla duygusal desteğe daha az ihtiyaç duyuyor. Bundan ötürü ilişkilerini daha çok çıkar üzerine kurma eğiliminde bulunuyorlar.