Son zamanlarda adını sıkça duyuran aloe vera Latince adı Aloe Barbadensis, tıptaki Türkçe adı ise sarısabır olan bitki 6.000 yıldan beri kullanılmaktadır. Peki, sürekli adı duyulan aloe vera nedir ? Yıllardır birçok medeniyet tarafından kullanılan bitkinin kökeni Afrika’ya dayanmaktadır. Dikenli ve acı yapraklara sahip olan aloe vera kaktüse benzer bir yapıya sahiptir ve 30 cm boyuna kadar uzayabilmektedir. Sıcak iklimleri seven bitki ülkemizde daha çok güney bölgesinde yetişmektedir. Yazları çiçek açan bitkinin yaprakları testereyi andırır şekilde yukarı doğru uzamaktadır. Gerek yaprakları gerekse içinde yer alan jel birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Bahçede ve evde saksılarda kolaylıkla yetişebilen bitki kökünden sürekli yeni filizler verir bu filizler başka bir yere dikilerek yeniden yetiştirmek mümkündür.
Kozmetik Sektöründe En Çok İlgi Gören Bakım Ürünü Aloe Vera !
Kozmetik sektörünün göz bebeği haline gelen aloe veranın faydaları saymakla bitmiyor. Cilde de oldukça faydalı olduğu bilinen bitkinin faydalarını kısa sıralamak gerekirse; İçerdiği bileşikler, mineraller sayesinde kolajen üretimini de arttıran aloe vera yanık ve yaraların tedavisinde merhem yapımında kullanılarak cildi kısa sürede yeniler. Bağırsak hastalıklarının tedavisinde, mide rahatsızlıklarında, kalp damar hastalıkları, diyabet, kolesterol, egzama ve daha sayılamaya birçok hastalığın tedavisinde kullanımı mümkün olan aloe vera gerek yaprakları gerekse içindeki jeli ile oldukça faydalı bir bitkidir.
Sıcağı seven bitki direkt güneş ışığından korunmalı ve çok sık sulanmamalıdır.
Aloe Vera Yüze Uygulanır Mı ?
Bu kadar hastalığa şifa olan bitki elbette cilt içinde bir hazine niteliğinde, özellikle yapraklarının içindeki jelimsi yapının andırdığı krem dokusu aloe vera bitkisi yüze sürülür mü diye bir soruyu da akıllara getiriyor.
Aloe vera bitkisinin yaprakları içinde ki jel doğrudan sürülebileceği gibi çeşitli elementleri karıştırılıp öyle de uygulanabiliyor.
Kolajen üretimini arttıran bitki yanık, tahriş, kesik gibi sıkıntılı bölgelere jelimsi yapının doğrudan sürülmesi şeklinde kolaylıkla kullanılabiliyor, hasarlı bölge iyileşene kadar aynı işlemi uygulamak mümkün. Anti bakteriyel özelliğe sahip aloe vera jeli yüzde bulunan sivilce ve akneleri kurutup yok etmekte de oldukça etkilidir, sivilceler tamamen sönene kadar günde üç kez üstüne sürülerek uygulanabilir. Sinek ve böcek ısırmalarında da oluşan kızarıkları ve kaşıntıyı geçirmek için aloe vera jeli rahatlıkla kullanılabilir. Sivilcede uygulan işlem gibi anti bakteriyel özelliği sayesinde sıkıntı veren görüntü geçene kadar tahriş olan bölgeye jeli uygulamak mümkündür.
Yüz Kusurlarını Giderici Etkiye Sahip !
Cilt için doğal bir nemlendirici olan aloe vera jelini elde etmek için; bir bıçak ile tabanından kestikten sonra durulayıp kenarındaki çizgiden keserek dikey olarak ikiye bölmek yeterli olacaktır. Bir kaşık yardımıyla aldığınız jeli ister doğrudan ister isterseniz farklı şeylerle karıştırarak yüzünüze uygulayabilirsiniz. Aloe vera yüzde ne kadar kalmalı sorusuna uzmanların cevabı; yüze saf ve ince tabaka olarak sürülen aloe vera jeli en az bir saat kalmalıdır. Kuruyan jel ılık su yardımı ile kolaylıkla çıkartılabilir. Yüzlerce faydası olan aloe vera yüzdeki ölü derilerden kurtulmak için de oldukça etkili bir yöntemdir.
Saç Bakımında da Oldukça Etkili
Sadece cilde değil saçlara da oldukça iyi gelen aloe vera saç dökülmesinden, kepeklerden kurtulmak için de tercih edilebilir. Saçtaki kepek durumuna göre değişmekle beraber aloe vera jelini şampuanlamadan on-on beş dakika önce saç diplerine nazikçe uygulayabileceğiniz gibi şampuanınıza da ekleyebilirsiniz. Kabaran ve şekillenmeyen bir saç yapınız varsa kuruttuğunuz saça yeteri miktarda uygulayacağınız aloe vera jeliyle daha sakin saçlara sahip olursunuz.