Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan verilen süre içerisinde alınmayan gelirler için beş yıllık zaman aşımı uygulanıyor. Zaman aşımı sebeybiyle bir talepte bulunduğunuz taktirde geçmişe dönük beş yıl karşınıza çıkıyor, geri kalan bölüm ise zaman aşımı sebebiyle tarafınıza ödenemiyor.Sigortalılar ve hak sahipleri, talepte bulundukları tarihten itibaren beş yıl geriye dönük aylık ve gelirlerini alabiliyor. Çeyiz yardımı, cenaze ödeneği gibi haklar ise beş yıl içinde alınmadığı takdirde düşüyor. Dul ve yetim aylığı alma hakkı bulunmayan kişiler ise sigortalı kişinin eksik aldığı aylık ve gelirleri, iki yıl içinde talep edebiliyor.
İş kazası ve meslek hastalığı ile ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar ise hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşüyor.
’ya müracaatta bulunmamanın haklı bir nedene dayandığını ispatlayanlar hakkında ise beş yıllık zaman aşımı uygulanmıyor.
Mirasçıların Zaman Aşım Süresinin 2 Yıl Olduğunu Unutmayın
Sigortalı veya hak sahiplerinin zamanında eksik aylık aldıklarının bu kişilerin ölümünden sonra tespit edilmesi durumunda, mirasçılar söz konusu eksik ödemeleri geri alabiliyor, fakat bu durumda mirasçıların zaman aşım süresi için onlara 2 yıl veriliyor. 2 yılı geçen miras durumlarında ödeme SGK tarafından yapılamıyor.
Gaiplik olayının söz konusu olduğu durumlarda ise zaman aşımı süreleri mahkeme kararının kesinleştiği tarihte başlıyor. Örneğin, 4/a’lı olarak çalışırken 1 Mart 2010 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan kişiyle ilgili mahkemenin gaiplik kararı 1 Mart 2018 tarihinde çıkmışsa, hak sahibi eşi ve çocuklarına 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren aylık bağlanır.