Geniz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?
Geniz akıntısının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Çok üşümek
- Soğuk algınlığı ve gribe neden olan enfeksiyonlar
- Sinüs enfeksiyonu
- Alerjiler
- İklim değişiklikleri
- Doğum kontrol hapları ve kan basıncı için ilaçlar
- Parfüm, kimyasal madde veya dumandan
- Gebelik
- Eğri burun kemiği veya septum bozuklukları
- Baharatlı gıdalar
Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?
En sık görülen belirtiler ve semptomlar şunlardır:
- Gece olunca daha da kötüleşen öksürükler
- Yutma zorluğu
- Boğaz ağrısı
- Mide bulantısı
- Ağız kokusu
Elma Sirkesiç
Elma sirkesi, burun geçidindeki iltihaplanmayı azaltmak ve geniz akıntısı ile savaşmak için antienflamatuvar ve antimikrobiyal özellikleri sebebiyle yaygın olarak kullanılır.
Malzemeler: 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 bardak su, isteğe bağlı olarak da bal.
Bir bardak suya elma sirkesi ekleyin. İyice karıştırın. Bunu her gün tüketin. Tatlandırmak için de bal ekleyebilirsiniz. Bu karışımı günde en az iki kez içebilirsiniz.
Lavanta ÖzYağı
Lavanta yağı, antienflamatuvar ve antimikrobiyaldir. Ayrıca soğuk algınlığı ve grip belirtilerini gidermek için de çalışıyor. Dolayısıyla, geniz akıntısına neden olan enfeksiyonla doğrudan mücadele etmek için kullanılabilir.
Malzemeler: 3 ya da 4 damla lavanta öz yağı, 1 çorba kaşığı herhangi bir taşıyıcı yağ (Hindistan cevizi veya zeytinyağı)
Herhangi bir taşıyıcı yağa birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve bunu göğüs, sırt ve boğazınıza sürün. Bunu günde 2 kez yapın.
Nane Öz Yağı
Bilimsel olarak Mentha piperita olarak anılan nane yağı, geniz akıntısı ve semptomlarının tedavisinde yardımcı olabilen, antienflamatuvar ve antibakteriyel özellikler sergileyen doğal bir balgam söktürücüdür.
Malzemeler: 5 ila 6 damla nane öz yağı, 1 kase sıcak su.
Bir kap kaynar suya birkaç damla nane yağı ilave edin ve açığa çıkan buharı teneffüs edin.
Bunu günde 1 ya da 2 kez yapabilirsiniz.
Bal
Bal, inanılmaz tıbbi özellikleri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Aynı zamanda mükemmel bir dekonjestandır ve soğuk ve öksürük tedavisinde yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikler sergiler.
Malzemeler: 1 çorba kaşığı bal, 1 fincan ılık su.
Bir bardak ılık suya bal ekleyin, karıştırarak balı eritin ve günlük olarak tüketin. Günde 2-3 defa içebilirsiniz
Zencefil
Zencefil, antibakteriyel özellikler gösteren gingerol adı verilen bir bileşen içerir. Ayrıca, zencefil ayrıca antienflamatuvardır ve bir dekonjestan olarak görev yapabilir ve geniz akıntısı tedavisinde etkilidir.
Malzemeler: 1-2 dilim taze zencefil, 1 fincan sıcak su, tatlandırmak için bal.
5-10 dakika boyunca zencefil dilimlerini bir bardak sıcak suda bekletin. Tatlandırmak için bal ekleyin ve soğumaya başlamadan önce tüketin. Bunu her gün üç defa içebilirsiniz.
Sarımsak
Sarımsak, allisin adı verilen ve antimikrobiyal özellikler gösteren bir bileşik içeriyor. Öte yandan, öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarının hafifletilmesi için doğal bir tedavi olarak da yaygın olarak kullanılır; bu durumlar genellikle bir kişinin geniz akıntısı geliştirmesinin ortak sebepleridir.
Malzemeler: 3 ila 4 diş sarımsak, isteğe bağlı olarak bal.
Sarımsak dişlerini ezin ve üzerine bir bardak ılık su ilave edin. Tadını yumuşatmak için biraz bal ilave edin ve günlük olarak tüketin. Her gün 2 kere içebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı antimikrobiyaldir ve geniz akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yardımcı olabilecek antienflamatuvar özellikler sergilemektedir.
Malzemeler: 1 ila 2 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı.
Her sabah boş bir mideye iki kaşık Hindistan cevizi yağı tüketin. Bunu günde bir kez yapın.
Zerdeçal
Zerdeçal, doğal bir dekonjestan olarak düşünülür ve antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri nedeniyle öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı zerdaçal , 1 bardak sıcak süt.
1 tatlı kaşığı toz zencefili bir bardak sıcak süte karıştırın. Bunu günde 1 kez olmak şartoyla her gün düzenli olarak tüketin.
Greyfurt Çekirdeği Özü (Ekstresi)
Greyfurt çekirdeği antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve ayrıca iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. Bu özellikler, geniz akıntısı ile ilgili enfeksiyon ve inflamasyonla mücadele etmede etkili bir çare sunar.
Malzemeler: 200 mg greyfurt çekirdeği özü takviyesi
Oral kullanımı tartışmalıdır. Ancak bazı kaynaklar Greyfurt çekirdeği özütünün kullanılmasını önermektedir.
C Vitamini
Geniz akıntısından muzdarip olduğunuzda, daha fazla C vitamini bakımından zengin gıdalar yemeniz önemlidir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli enfeksiyonlara direnç kazandıran güçlü bir antioksidandır. Ayrıca vücudunuzdaki alerjik reaksiyonlara karışmış histamin üretimini düşürmeye yardımcı olur.
Limon, portakal, turp, kivi, çilek, koyu yapraklı yeşil sebzeler, brokoli, domates ve papatyagibi C vitamini bakımından zengin gıdalar tüketin. C vitamini takviyeleri de alabilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.
Daha Çok Su İçin
Sıvı alımını artırmak, mukusun inceltilmesine yardımcı olur ve çabuk iyileşmeyi teşvik eder. Vücudunuzun ve burun pasajlarının da sulu kalmasını sağlayacaktır. Geniz akıntısı dehidrasyon belirtilerini daha da kötüleştirebilir.
Gün boyunca bol miktarda su için. En iyi sonucu elde etmek için ılık su içebilirsiniz. Sıcak limonlu su, yeşil çay, tavuk çorbası, sebze çorbası ve et suyu da içebilirsiniz. Dehidrasyona neden olabilecek kafein, alkol ve sodadan kaçının.
Not: Böbrek ile ilgili sorunlarınız varsa, sıvı alımını artırmadan önce doktorunuza danışın.
Limonlu Su
Limonlar zengin bir C vitamini kaynağıdır ve bilindiği gibi C vitamini enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Limonların ayrıca antibakteriyel özellikleri vardır, bu da ilave fayda sağlamaktadır.
Malzemeler: 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 bardak su, isteğe bağlı olarak bal.
Bir bardak ılık suya limon suyu ilave edin ve iyice karıştırın. Tat için bal ekleyin ve yudumlayarak yavaşça tüketin. Bunu günde 3-4 defa yapabilirsiniz.