Mustafa Kemal Atatürk' ü En İyi Açıklayan Eserler

Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ü en iyi şekilde anlatan, yazarların onunla geçirdiği zamanları anlattığı ve o dönemlerde nelerin yaşandığının kaleme alındığı kitaplar!

1. Falih Rıfkı Atay - Çankaya

Çankaya,Falih Rıfkı Atay’ın, Atatürk’ün uzun yıllar yanında bulunan bir dostu olarak  kaleme aldığı eseridir.Bu yönüyle Atatürk’ün biyografisi olma özelliğini taşımaktadır.Fakat kitabın kurgusu salt bir biyografi tarzında  değil ,Atatürk’ün doğup büyüdüğü, içinde yaşadığı toplum ve olaylara da ışık tutan ve o günün bakış açısını çok açık bir şekilde gözler önüne seren bir yaklaşımı da yansıtmaktadır.Dolayısıyla yazar adeta okuyucuyu o günlere götürmekte  ve belki daha önce okuduğumuz ,fakat net olarak kavrayamadığımız bir çok konuyu yaşarcasına anlama fırsatı vermektedir. Eserde  anlatılan anı ve anektodlar  Falih Rıfkı’nın bizzat  gördükleri ve yaşadıkları olması ve  ilk ağızdan anlatılması  okumayı sürükleyici ve akıcı hale getirmiştir.Kitap, Atatürk’ün hayatındaki önemli devreleri içeren dokuz bölüm halinde anlatılmıştır.Bu bölümler  şu şekildedir;

  • MUSTAFA KEMAL  1881-1914
  • 1914-1918
  •  ÇÖKME
  •  GERİLLA DEVRİ
  •  ORDU DEVRİ
  •  YENİ DEVİR
  •  KEMALİZM
  •  ATATÜRK’ÜN SON YILLARI
  • ANI  VE FIKRALAR

2. Lord Kinross - Atatürk

"Bu kitap çağdaş Türkiye'yi yaratan ve tarihin akışını değiştiren büyük önder hakkındaki birçok bilgi eksiğini giderecek bir araştırma ürünüdür.

"İşte, şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı 'Atatürk' incelemesi...'Atatürk büyüleyici ve gizemli bir kişilik olarak belleklerde kalıyor."

-The Times- 

"Son zamanlarda yayınlanmış yaşam öykülerinden pek azı Lord Kinross'un 'Atatürk'ü kadar başarılıdır. Bu yapıt şan ve şerefin insan biçimine girmiş unutulmaz anıtıdır."

-Sunday Telegraph-

3. Taha Akyol - Ama Hangi Atatürk

Kitap Mondros Mütarekesi  ile yola çıkarak Mustafa Kemalin Mütarekeye karşı tavrı, İstanbul’daki siyasi çalışmaları, Anadolu’ya geçiş, Erzurum Kongresi’nde Bolşevizm ve manda konuları, Sivas Kongresi’nde manda, Mustafa Kemal’in bu süreçteki siyasi taktikleri, İstanbul hükümetiyle ilişkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadele sırasında Bolşevizm ve İslam siyasetleri, Zaferle başlayan batılılaşmanın Lozan’da kurumlaşması, Günümüzde de önemini koruyan Kürt ve Kuzey Irak sorunları, Musul-Kerkük meselesi ve 1930’ların ortasından itibaren Atatürk’ün İngiltere ile ittifak yapma çalışmalarını anlatıyor.

4. Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Atatürk

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, “Atatürk” başlıklı bu monografide okura bir Mustafa Kemal Atatürk portresi çiziyor. Yazar en başta okura bu eser ile ilgili şunu söylüyor: “Bundan başka, beni okuyacak olanlara şunu da hatırlatmak isterim ki, bu kitap, Atatürk'ün ölümünü takip eden yas ve elem haftalarında ve hemen bir hamlede yazıldığı için onda büsbütün objektif bir vakıf aranmamalıdır.” (s. 11)

5. Şevket Süreyya Aydemir - Tek Adam

Şevket Süreyya Aydemir’in Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını tarafsız bir şekilde ele aldığı biyografi kitabı Tek Adam okurlara mükemmel bir eser sunuyor. Tek Adam toplamda üç kitaptan oluşuyor. Serinin 1. Cildi 1963 yılında yayınlandı. Daha sonra cilt 2 ve cilt 3 sırası ile 1964 ve 1965 yıllarında yayınlandı.

Tek Adam Cilt 1 kitabında Atatürk’ün doğum yılı olan 1881 yılından 1919 yılına kadar olan süreç anlatılıyor.

Tek Adam Cilt 2 kitabında ise 1919 ile 1922 yılları arasında yaşanan Kurtuluş Savaşı dönemi ele alınıyor.

Serinin son kitabı olan Tek Adam Cilt 3 kitabında ise 1922’den Atatürk’ün ölümüne kadar, 1938’e kadar olan dönem anlatılıyor.

Şevket Süreyya Aydemir Tek Adam kitabı ile şimdiye kadar sunulmuş en kapsamlı ve detaylı Atatürk Biyografisini sunuyor. Biyografi kitabı olmasının yanında içerdiği konular ile tarihi bir inceleme kitabı olarak da kabul ediliyor. 

6. Atilla İlhan - Hangi Atatürk

“Mustafa Kemal’in gözünde, eylemin ‘meşruluğu’ demek, halkça onaylanmış olması demektir  Yoksa Kongreleri, Büyük Millet Meclisi’ni anlamak ve açıklamak mümkün olamazdı Şu sözlerini bir de: ‘…Bir devreye yetiştik ki, onda her iş meşru olmalıdır Millet işleri de ancak milli kararlara dayanmakla, milletin genel duygularına tercüman olmakla gerçekleşir’ Siz Osmanlı ülkesinde, ‘milli kararlara dayanmak’, ‘meşruluğu’ bunda aramak ne demektir bilir misiniz? Padişahı ve Halifeyi silmek, hiçe saymak demektir! Mustafa Kemal, Amasya Tamimi’nden itibaren, Osmanlı meşruluğunu reddetmiş, tarihsel meşruluğu önemsemiştir Buysa ‘ihtilal’in ta kendisidir”

Attila İlhan

7. Asaf İlbay - Çocukluk Arkadaşım Atatürk

Süleyman Asaf İlbay tıpkı bu kitabın kapağındaki karede gördüğünüz gibi Atatürk’ün yanı başında bir ömür geçirmiş. Onların arkadaşlığı Selanik’e, sokakta birlikte oynadıkları oyunlara dayanır. Aynı sıralarda okumuşlar ve ömür boyu sürecek bir dostluk kurmuşlardır. Süleyman Asaf İlbay Cumhuriyet Devrimi’nden sonra ülkenin bayındırlaştırılması çalışmalarında Atatürk’ün yakın mesai arkadaşları arasında yer almış daha sonraları Ankara belediye başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur. Atatürk’ün o meşhur sofrasının alışılmış simalarından olmuş tarihi anlara tanıklık etmiş Atatürk’ün hususiyetlerini gözlemleme fırsatı bulmuştur. Bu kitapta Atatürk’ün çocukluk anılarından ilk aşk acısına Cumhuriyeti beraber kurduğu kadrolarla insani ilişkilerinden manevi kızlarıyla yaşadıklarına kadar hususi yönlerinin yanı sıra İttihat Terakki Cemiyeti’yle, Enver ve Talat Beylerle ilişkileri Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kuruluşu ve Balkanlarla ilgili görüşleri gibi siyasi anılarını da bulacaksınız.

8. Andrew Mango - Atatürk Modern Türkiye’nin Kurucusu

Andrew Mango’nun Atatürk Modern Türkiye’nin Kurucusu adlı eserinden alıntılar:

Mustafa Kemal Atatürk 20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından biridir. Adriyatik kıyılarıyla Çin arasında, Hindistan yarımadasının kuzeyi ile Rusya’nın güneyi arasındaki geniş Avrasya topraklarında yer alan en güçlü devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş ve şekillendirmiştir. Komşu ülkelerin tarihini de etkilemiştir. Yabancılar tarafından yönetilen toplumlara, dünyanın geri kalanlarıyla kurulacak bir dostluk içinde ulusal bağımsızlığı kazanmanın yolunu göstermiştir.

Bütün insanlar, bütün yaratıklar yorgunluğa kapılır. Ama insanların dinlenmeden devam etmelerini sağlayan bir beyin gücü vardır.

9. Mustafa Kemal ATATÜRK - NUTUK

NUTUK Hakkında Kısa Bilgi

Nutuk yeni Türkiye devletinin yazılan ilk tarihidir. Yazarı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yaptığı tarihi gelecekteki Türk insanına tanıtabilmek amacıyla bu kitabı kaleme almıştır.


Nutuk: Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin 15-20 Ekim tarihleri arasında Ankara da toplanan İkinci Kongresinde okunmuştur. Konuşma otuz altı buçuk saat sürmüştür.


Nutuk 1919’dan başlayarak 1927 ye kadar olan tarih dilimini incelemektedir. Bu dönem üç bölümde ele alınmıştır.